Makkelijke traditionele sandwiches voor je eigen High Tea

Vinden jullie het ook zo fijn dat de High Tea is overgewaaid van Groot-Brittannië naar Nederland? Persoonlijk kan ik echt genieten van de hartige sandwiches, de scones en de zoete lekkernijen. Bijkomend voordeel is dat de ‘thee’ als maaltijd een victoriaanse vinding is. Een goed excuus om aan jullie te laten zien hoe je drie lekkere en traditionele sandwiches maakt om zelf een High Tea te organiseren.

High Tea of Afternoon Tea?

Terwijl ik de titel van dit blog schreef, hoorde ik de kenners onder jullie al roepen: “Het moet een Afternoon Tea zijn!” En dat klopt ook, tenminste ten dele. De thee als maaltijd werd rond 1840 populair in de Londense society, omdat de gebruikelijke tijden van de andere maaltijden op de dag aan het verschuiven waren. Het dinner (oorspronkelijk rond het middaguur) schoof naar een later moment op de dag, zodat je tussendoor trek kreeg.

afternoon-tea-dames

Afternoon Tea door Walter Dendy Sadler (1854-1923) [publiek domein].

Meestal krijgt Anna Maria Russell, Duchess of Bedford de credits voor de uitvinding van thee met lekkere hapjes in de namiddag. Het was gelijk een mooie gelegenheid om kennissen uit te nodigen – en deze nieuwe hype werd in de hogere kringen een Tea Reception, en later Afternoon Tea genoemd.

De lagere klassen konden zich geen luxe van een extra maaltijd veroorloven. Zij namen weliswaar de term ‘thee’ over, maar voor hen was dit tegelijkertijd de hoofdmaaltijd in de (vroege) avond. Bij deze maaltijd werden bijvoorbeeld naast de thee gewoon brood met boter, jam of – als je mazzel had – vlees genuttigd. Eenvoudiger dan de chique Afternoon Tea dus. Door de gewone bevolking werd hun avondmaal High Tea genoemd. Onder andere de Amerikanen en de Nederlanders hebben deze term overgenomen wanneer ze eigenlijk een Afternoon Tea bedoelen.

high-tea-afternoon-tea

Maaltijd bij een eenvoudige familie. One of the Family door Frederick George Cotman (1850-1950) [publiek domein].

Kortom: De theemaaltijd waarbij de sandwiches van vandaag traditioneel geserveerd werden, heet in het Engels correct ‘Afternoon Tea’. Maar omdat in Nederland inmiddels het begrip High Tea is ingeburgerd, vond ik het wel zo leuk als mijn lezers meteen wisten waar ik het in mijn titel over had. Maar nu jullie allemaal op de hoogte zijn, zal ik vanaf nu zelf de term Afternoon Tea gebruiken. Het klinkt zo lekker Brits.

3 Sandwiches met komkommer, eiersalade en ham met mosterd

De smaken die traditioneel gekozen werden voor de hartige sandwiches waren vaak vrij sterk van smaak. Denk bijvoorbeeld aan tong, zalm of de smaakmaker mierikswortel. De smaken van vandaag hebben ook hun eigen pit (mosterd, waterkers) of zoutige smaak, maar zijn vind ik niet te overheersend. Het is tenslotte prettig als het toegankelijke smaken voor alle gasten zijn. En ze zijn niet moeilijk om te maken!

Zo maak je komkommersandwiches:

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 8 sneetjes casino witbrood
  • 1 komkommer
  • zout
  • zwarte peper
  • boter

Voor alle sandwiches wordt traditioneel wit brood gebruikt. Je kunt kiezen voor brood uit de supermarkt / van de bakker of het natuurlijk zelf bakken. Voor het gemak nam ik een casino witbrood, omdat deze gemakkelijk in mooie rechthoekjes of driehoekjes te snijden zijn. Van al het brood worden eerst de korstjes afgesneden (deze kun je ook invriezen om later weer croutons van te maken #geenverspilling).

sandwiches-maken

Schil of was de komkommer en snijd hem in zeer dunne plakjes. Bestrooi de plakjes met zout en laat ze ca. 20 minuten uitlekken, bijvoorbeeld in een zeef.

komkommer-sandwiches

Besmeer een sneedje brood met boter en beleg deze met de komkommer. Strooi er (verse) zwarte peper over en leg er een tweede sneedje bovenop. Snijd de sandwiches in een mooie vorm, zoals driehoekjes of dunne rechthoekjes (‘soldaatjes’ of ‘fingers’).

komkommer-sandwiches

Zo maak je sandwiches met eiersalade en waterkers:

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 8 sneetjes casino witbrood
  • 2 hardgekookte eieren
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • een snufje zout
  • boter
  • waterkers

Van de eieren maak je eerst een eiersalade. Dit doe je als volgt: Snijd de eieren zeer fijn en meng ze met de mayonaise, de mosterd en het zout.

ei-waterkers-sandwiches

Snijd ook hier de korsten van het brood. Besmeer een sneetje met boter en beleg het ruim met eiersalade. Strooi er dan waterkers over en leg  er een tweede sneetje brood bovenop. Duw de sandwich een beetje aan en snijd er, net als bij de komkommersandwiches, driehoekjes of soldaatjes van.

Zo maak je sandwiches met ham en mosterd:

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 8 sneetjes casino witbrood
  • boter
  • 4 plakken gekookte of gegrilde ham
  • (Engelse) mosterd
  • waterkers (optioneel)

ham-mosterd-sandwiches

Snijd de korsten van het witbrood. Besmeer een sneetje met boter, en daarna mosterd naar smaak. Leg hier een plak ham bovenop. Als je zin hebt in een nog iets pittiger sandwich, strooi er dan ook wat waterkers over. Bedek de snee met een tweede sneetje en snijd ook hier rechthoekjes of driehoekjes van om mooi te presenteren.

sandwiches-high-tea

Dat zijn helemaal niet zulke moeilijke sandwiches, toch? Het voordeel is dat je de eiersalade en het komkommermengsel best een tijdje van tevoren kunt maken. De opgemaakte sandwiches zelf maak je het beste kort voor aanvang van je Afternoon Tea.

high-tea-sandwiches

Zelf vind ik deze sandwiches een geslaagde combinatie voor een theepartijtje, omdat de smaken afwisselend zijn en er twee vegetarische opties bij zitten.

Enjoy! Voor mezelf zet ik maar weer een kopje Earl Grey.

10 gedachten over “Makkelijke traditionele sandwiches voor je eigen High Tea

  1. Ham en mosterd lijkt mij het lekkerst! Ik vind high tea’s ook zo leuk. Toen ik een paar weken geleden in Engeland was keek ik ook mijn ogen uit bij alle tearooms. Ik zou het elke dag doen als ik er zou wonen!

    • Dat gevoel heb ik zelf ook, ja. Misschien elke zondagmiddag naar een tea room ofzo… en dan met echte scones en clotted cream..zucht.. 😉

  2. Nog nooit High Tea meegemaakt, lijkt me echt het toppunt!
    Maar goed, het is dus eigenlijk Afternoon Tea. Weer wat geleerd 🙂
    Misschien zal ik deze recepten uitproberen, maar dan wel met bruin brood. Wit bood is niet echt mijn ding :S

    • Als je nog nooit een afternoon tea hebt meegemaakt, kan ik het je zeker aanraden! Bij sommige eetgelegenheden hoeft het niet eens zo prijzig te zijn. Vaak moet je echter wel reserveren. Of je kunt natuurlijk zelf een afternoon tea organiseren met familie of vrienden. Binnenkort plaats ik ook daarvoor wat tips!

  3. Wat grappig om te lezen dat het eigenlijk ‘afternoon tea’ moet zijn. Daar had ik ook nooit bij stil gestaan, maar als Nederlanders kunnen we nog weleens een andere betekenis aan woorden hechten 😉 De sandwiches zien er in ieder geval goed uit! En wat leuk dat er ook 2 vegetarische opties tussen zitten!

    • Grappig hè, dat soort talige verschillen. Blijkbaar klinkt ‘High Tea’ chiquer – en waarschijnlijk is het voor velen ook makkelijker uit te spreken.

      Het leuke van een Afternoon Tea is inderdaad, dat er – als het goed is – voor ieder wat wils bij zit!

  4. Ha Josephine, vanmiddag kennis gemaakt met je, door een introductie van Jessica. Nu je website bekeken ( en een paar van je recepten)…. erg leuk en informatief. Is dat Jane Austen op je visitekaartje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.