Victoriaanse koekjes: Rout Cakes

Soms heb je even geen tijd om lang in de keuken te staan, maar wil je wel graag een zelfgemaakte lekkernij bij de thee serveren. Dit recept voor rout cakes is daarvoor perfect. De koekjes werden in de 19e eeuw vaak ‘s avonds gegeten bij grotere feesten en partijen, die een rout werden genoemd. Niet gek voor dit makkelijke koekje, waarvan je vrij snel een grote hoeveelheid kunt maken. Bakken maar!

Voor mij zijn deze koekjes voor eeuwig verbonden met Charles Dickens. Hij laat ze tweemaal terugkomen in zijn Sketches by Boz, een serie korte verhalen uit 1833-1836. Maar bovenal bakte ik deze koekjes ter gelegenheid van het verschijnen van mijn eigen kookboek, Aan tafel met Charles Dickens, en bij de première van The Old Curiosity Shop in het Dickenstheater in Laren in 2019. Zo krijgt een klein koekje een mooie herinnering!

Ruth Pinch beef steak pudding
Charles Dickens schreef altijd graag over eten. Hier staat Ruth Pinch in de keuken, uit de roman Martin Chuzzlewit. Tekening door Harold Copping [Publiek domein].

De koekjes zijn qua bereiding dus eenvoudig, maar de smaken zijn dat niet. Juist door de combinatie van rozenwater, oranjebloesemwater, cognac en krenten wordt de smaak heel gelaagd. De Victorianen aten hun rout cakes graag bij een glas rode wijn of limonade, maar bij de thee passen ze ook heel goed.

Mijn recept van hieronder is gebaseerd op het recept van Mrs. Rundell uit haar kookboek A New System of Domestic Cookery uit 1806. Ingrediënten als rozenwater en oranjebloesemwater heb je misschien niet standaard in de kast staan, maar het zijn fijne smaakmakers om in huis te hebben, ook voor ander gebak of drankjes. Ik kan niet meer zonder!

Ingrediënten voor circa 15 koekjes:

  • 225 g bloem
  • 115 g zachte boter
  • 115 g suiker
  • 115 g krenten
  • 1 ei (M)
  • ½ el cognac
  • 1 kleine tl rozenwater
  • 1 kleine tl oranjebloesemwater
recept-rout-cakes
Rout Cakes, geliefde koekjes uit de 19e eeuw. Foto: © My inner Victorian.

Bereidingswijze:

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.
Meng in een kom de bloem, suiker en krenten. Klop in een andere kom het ei los, en voeg daar de cognac, het rozenwater en het oranjebloesemwater aan toe. Roer de boter los in een grote mengkom, en voeg hierbij de droge ingrediënten, totdat je grove kruimels krijgt. Voeg dan het eimengsel toe, en meng het geheel tot een deeg.

Neem met een eetlepel wat deeg, en rol het in je handen tot een balletje. Druk het een beetje plat, en leg het op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Maak zo circa 15 koekjes en bak ze in circa 9 minuten gaar. De koekjes horen niet veel kleur te hebben, en mogen er rustiek uitzien. Leg de koekjes op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.

Bij ons is zo’n batch koekjes altijd snel op. Veel bakplezier!

Zelf eet ik mijn rout cakes het liefste naast een kopje Earl Grey met melk.

9 gedachten over “Victoriaanse koekjes: Rout Cakes

    • Dat ik ze het liefste bij de thee heb mag geen verrassing heten. 😉 Maar ik geef toe dat ze bij een glaasje glühwein ook goed passen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.