Over dit blog

Hallo en welkom op My inner Victorian!

Even voorstellen: Ik ben Josephine (36) en ik woon in de Randstad. Sinds september 2016 blog ik met veel enthousiasme over de Victoriaanse tijd. In september 2019 verscheen mijn kookboek Aan tafel met Charles Dickens, met authentieke Victoriaanse recepten.

My inner Victorian is een blog over de 19e eeuw in al haar facetten. De veranderende tijdgeest in deze turbulente periode is ontzettend boeiend, en in mijn blogs verdiep ik me graag in alles wat mensen van alledag ook toen bezighield: koken en eten, mode, wonen, lezen, samenleven, cultuur, en af en toe een beetje politiek. Überhaupt zijn mensen – met al hun gevoelens, gewoontes en eigenaardigheden – hét uitgangspunt van mijn verhalen.

Josephine van My inner Victorian

Blogs over geschiedenis zijn – zeker in het Nederlands taalgebied – nogal dun gezaaid. My inner Victorian onderscheidt zich binnen het genre door persoonlijk aan de slag te gaan met de historische achtergronden. Mijn persoonlijke draai zie je bijvoorbeeld terug in het maken van recepten, zowel in de keuken als voor persoonlijke verzorging. Daarnaast probeer ik altijd een verband te leggen met het heden en een eigen interpretatie te geven, zodat historische verhalen en feiten toegankelijk zijn voor lezers die normaliter niet met geschiedenis bezig zijn. Als het dan lukt om mensen enthousiast te maken voor het verleden, ben ik daar heel blij mee!

In 2019 behaalde My inner Victorian – samen met het Anne Frank Huis – de gedeelde tweede plaats bij de Geschiedenis Online Prijs, die mede wordt georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De jury schreef:

“De jury was onder de indruk van de veelheid aan verrassende invalshoeken waarmee de auteur de 19e eeuw benadert: kunst, mode, recepten, reizen, literatuur, geneeskunst, feesten, royalty, etc. en de geschiedenis daarmee levendig en toegankelijk maakt. […] Alle onderwerpen zijn goed onderzocht en voorzien van fraaie afbeeldingen. Daarmee wordt een meeslepend, origineel en veelzijdig beeld van deze periode geschetst.”

Van Jane Austen tot Downton Abbey

Over welke periode hebben we het eigenlijk, als we het hebben over de victoriaanse tijd?? Een eeuw duurt natuurlijk 100 jaar, maar zo streng wil ik die grens voor mijn verhalen niet trekken. Het gaat mij om het dagelijks leven van de zogenaamde ‘lange’ 19e eeuw, dat wil zeggen tussen 1800 en 1914. Net iets langer dan de officiële Victoriaanse periode dus, die liep van 1837 tot 1901, toen Koningin Victoria op de troon zat.

Ik bedenk me altijd graag dat het draait om de mensen die leefden ten tijde van het koningschap van Victoria, met daarnaast ook hun ouders en kinderen. Omdat menselijk leven nu eenmaal niet zomaar ontstaat en ook niet in het luchtledige weer verdwijnt, leek het me logisch om ook het voor- en nageslacht van de Victorianen erbij te betrekken. En stiekem vind ik het natuurlijk ook gewoon leuk om even een stapje terug te zetten naar de wereld van Jane Austen, of vooruit naar de tijd van Edward VII – bij veel mensen bekend door een serie als Downton Abbey.

Mijn blik is in mijn artikelen voornamelijk op Victoriaans Engeland gericht, omdat daar toen alle belangrijke ontwikkelingen als eerste plaats vonden op het gebied van uitvindingen, kunst en literatuur, werk en het dagelijkse leven. Tegelijkertijd vind ik het leuk als ik een link naar Nederland of het Europese vasteland kan leggen.

Dus wees welkom op My inner Victorian, en neem vooral even de tijd om rond te kijken. Het Victoriaans Starterspakket is een mooie springplank bij het ontdekken van ruim 200 artikelen.

Over Josephine

Oorspronkelijk ben ik mediëvist (letterkundige op het gebied van de Middeleeuwen), maar gaandeweg is mijn aandacht binnen mijn hobby gaan verschuiven naar de 19e eeuw. Bovendien werd mijn interesse voor de 19e eeuw aangewakkerd door onderzoek naar mijn familiegeschiedenis. Via verhalen en oude foto’s kwam ik in de 19e eeuw terecht, en van het één kwam het ander. Foto’s en prenten verzamelen, publicaties over allerlei onderwerpen lezen – plotseling had ik er een nieuwe hobby bij!

En die hobby groeit nog steeds. Ik ben regelmatig in de keuken aan de slag met authentieke recepten, ik deel graag ontdekkingen in mijn collectie oude foto’s en prenten, en wanneer ik weer eens tentoonstellingen of locaties met een 19e-eeuws thema bezoek, dan breng ik met liefde verslag uit. Aan inspiratie geen gebrek!

In september 2019 kwam mijn eerste boek uit! Aan tafel met Charles Dickens is een kookboek vol authentieke Victoriaanse recepten, die geïnspireerd zijn door het leven en de verhalen van de grote schrijver. Uiteraard zijn de recepten zo opgeschreven, dat je ze makkelijk in je eigen keuken kunt maken.

Wat anderen over My inner Victorian zeggen

Sinds de start van dit blog heb ik vele enthousiaste reacties van lezers mogen ontvangen. Boeiende vragen, interessante tips en lovende woorden. Een selectie:

Wat let jij goed op al die details![…] Leuk om te lezen, je maakt geschiedenis echt interessant zo! (S–, 2016).

Geweldige blog heb je zeg! Echt heel leuk om iemand te ontdekken die ook zo veel passie heeft voor de Victoriaanse tijd. (L–, 2017).

Wat leuk, je brengt de geschiedenis letterlijk tot leven door je eigen foto’s naast de oude beelden te plaatsen. (S–, 2017).

Ik hou enorm van de variatie en toegankelijkheid hier, je verrast me keer op keer. Had ik nooit verwacht over een geschiedenisblog! (S–, 2017).

Ik geniet erg van de lekker te lezen schrijfstijl en de boeiende weetjes die je iedere keer weer weet op te diepen. En… ik krijg er altijd trek in thee van. (J–, 2017).

Samenwerkingen

My inner Victorian is een educatieve website, die ik onderhoud uit liefhebberij. De inhoud heeft een niet-commercieel karakter. De advertenties zijn geplaatst door Iseard Media, die mij helpen met het onderhoud van de website [lees meer].

Tot nu toe heb ik mogen samenwerken met verschillende culturele instellingen, zoals:

In de media

In september 2019 kwam mijn kookboek Aan tafel met Charles Dickens uit. Hierover verschenen een aantal mooie recensies. Ook werd ik geinterviewd op NPO Radio 1.

Josephine schreef 19e-eeuws kookboek ‘Aan tafel met Charles Dickens’Interview op NPO Radio 1, 16 september 2019.

Aan tafel met Charles Dickens! Verslag van de boekpresentatieLarens Behoud, 23 september 2019.

Aan tafel met Charles Dickens. Uitgebreide recensie – Gereons Keuken Thuis, 24 september 2019.

Aan tafel met Charles Dickens – Josephine ‘My Inner Victorian’ – Shyama Culinair, 28 september 2019.

Aan tafel met Charles Dickens – huiselijke recepten uit de 19e eeuwBoekenOverBoeken.com.

In mei 2018 werd ik geïnterviewd door het blog Digitale Diligence. Het interview kun je hier lezen.

Volg mij!

Je kunt me volgen via Facebook , Twitter, Instagram en Pinterest. Verder breng ik maandelijks een nieuwsbrief uit. Lees er hier meer over of schrijf je meteen in om niks meer te missen op het gebied van films, tentoonstellingen en gratis printables.

Met dank aan:

Omdat ik een lastige gezondheid heb, word ik veel geholpen door lieve mensen in mijn omgeving. Met een DIY-project, typen, photoshoppen, of het opeten van veel te veel pudding. Of ik leen plotseling een antieke vaas, haha.

Dus..bedankt Manlief (Mr. W.), zussen, broer, Mam, Pap, Michael, Ingrid, Petra, Jan-Willem, Judith, Nicolas, Jolanda…you rock!

Over de afbeeldingen op mijn blog en auteursrecht

Alle teksten op dit blog heb ik zelf geschreven. Daarom is het niet toegestaan om ze zomaar te kopiëren voor andere doeleinden. Natuurlijk mag je me wel beperkt citeren met een link terug naar dit blog.

Op mijn blog komen verschillende soorten afbeeldingen voor:

  1. Foto’s die ik zelf gemaakt heb. Hier staat meestal geen bronvermelding bij, maar ik bezit wel het auteursrecht op deze afbeeldingen. Mocht je ze ergens anders online willen gebruiken, dan zou ik het waarderen als je dat even laat weten en een linkje naar dit blog plaatst. Thanks!
  2. Afbeeldingen van derden waar het auteursrecht van verlopen is, omdat ze uit de 19eeeuw zijn. Ze vallen onder het ‘publiek domein’. Van deze afbeeldingen zal ik wel zo goed mogelijk proberen om een bronvermelding plaatsen. Veel afbeeldingen komen uit mijn eigen collectie.
  3. Andere afbeeldingen van derden, bijvoorbeeld met een Creative Commons License. Daarvan probeer ik altijd zo goed mogelijk de rechten in acht te nemen en de bron te vermelden. Mocht ik daarin iets over het hoofd hebben gezien, neem dan graag contact met mij op.

Privacyverklaring

My inner Victorian heeft een privacyverklaring. Deze kun je hier vinden.