10 willekeurige feiten over koningin Victoria

Niet zo lang geleden plaatste Romy van het superleuke blog Vaker Vrolijk een lijstje met 10 willekeurige feiten over zichzelf. Heel grappig, en ze vroeg zich af of ik binnenkort hetzelfde zou doen. Ja doei, straks staan allerlei vreemde feitjes over mij tot In De Eeuwigheid op internet. Gelukkig kan ik mij verschuilen achter koningin Victoria (althans, niet in de lengte…). Bereid je daarom voor op 10 willekeurige feiten over koningin Victoria!

victoria-1842

Koningin Victoria door Franz Xaver Winterhalter, uit 1842. [Publiek domein]

1. Victoria was een kleine vrouw: ze was maar 1,52 meter lang. Verder was ze in haar jeugd een slanke vrouw, maar aan het einde van haar leven had ze morbide obesitas en een taille van 1,50 meter.

2. Koningin Victoria trouwde op 20-jarige leeftijd met haar volle neef prins Albert. Voordat zij zich verloofden, hadden ze elkaar nog maar twee keer ontmoet. Hoewel er sprake was van een gearrangeerd huwelijk, was het gelukkig wel een geval van verliefdheid op het eerste gezicht. Als koningin moest Victoria Albert ten huwelijk vragen, in plaats van andersom.

3. Samen kregen Victoria en Albert maar liefst negen kinderen: Victoria (1840), Albert Edward (1841), Alice (1843), Alfred (1844), Helena (1846), Louise (1848), Arthur (1850), Leopold (1853) en Beatrice (1857). Hoewel er in de victoriaanse tijd wel meer grote gezinnen waren, was dit voor een koningspaar toch wat ongewoon. Meestal hield het aantal kinderen na een “heir and a spare” (een erfgenaam en een reserve) wel op, maar Victoria en Albert vonden het blijkbaar toch erg gezellig met elkaar.

victoria-1846

Victoria en Albert met hun oudste vijf kinderen, door Franz Xaver Winterhalter, uit 1846. [Publiek domein]

4. Victoria’s oudste kleinzoon (de latere Keizer Wilhelm II van Duitsland) en haar jongste kind Beatrice scheelden maar zo’n 1,5 jaar. Gelukkig was tante Beatrice de oudste van de twee.

5. Thuis werd er Duits gesproken, want Victoria’s moeder was Duits en haar man ook. Eigenlijk was de hele familie Duits. Toch sprak Victoria perfect Engels, met één Duitse stopwoordje: “So”!

6. Victoria kon erg opvliegend zijn en had hysterische buien waar haar rustige echtgenoot absoluut niet van hield. Het hof was bang dat zij misschien wel de “gekte” van haar grootvader, gekke Koning George III had geërfd. Gelukkig was dit niet zo; ze had gewoon af en toe een beetje een moeilijk karakter.

victoria-1891

7. Victoria hield sinds haar jeugd een dagboek bij (dat tot haar 18e door haar moeder werd gelezen). De koningin was een trouw en gepassioneerd schrijfster, en er is berekend dat zij gedurende haar leven in dagboeken, brieven, etc. wel 60 miljoen woorden geschreven heeft. Dat zijn zo’n 700 gemiddelde romans!

8. Victoria hield niet van zwangerschappen. Ze baalde ervan dat ze snel na haar huwelijk zwanger werd en dus niet zo veel tijd alleen met Albert had kunnen doorbrengen. Ook vond ze het lichamelijk zwaar. Bij de lijkschouwing na haar dood bleek dat ze een baarmoederverzakking had – iets waarvan haar toenmalige arts niet op de hoogte was.

albert-victoria-1843

Victoria’s oudste twee kinderen, Victoria en Albert Edward, door haarzelf getekend in 1843. Zij tekent linksonder met ‘VR’ (Victoria Regina).

9. Victoria had talent voor tekenen en maakte tijdens haar leven vele mooie schetsen en aquarellen.

10. Als kind was Victoria bang voor pruiken. Één van haar eerste herinneringen schijnt aan een oude bisschop met pruik te zijn geweest, die de kleine Victoria wilde vermaken. Dat vond ze maar eng. Gelukkig was de pruikenmode toen al op zijn retour.

Over koningin Victoria valt zo veel te vertellen! Daarom kunnen jullie nog wel eens een lijstje verwachten. Over eten, Schotland en geruchten over een geheim huwelijk met haar bediende John Brown.

Ik ga maar weer eens thee zetten; ik ga voor Earl Grey met melk .


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
A.N. Wilson, Victoria – A Life (2015)

8 gedachten over “10 willekeurige feiten over koningin Victoria

 1. wat een interessante feitjes! Sinds ik de serie Victoria heb gezien, ben ik “fan” van haar. Ik vind het een hele interessante en inspirerende vrouw. Ik ben benieuwd wat je nog meer over haar gaat schrijven!

  • Ja, ze was een hele interessante vrouw. Wist je al dat er een tweede deel van de serie VICTORIA uitkomt? Ik kijk er naar uit (ookal is niet alles in de serie historisch correct).

 2. Haha, wat leuk dat je het op deze manier in een ander jasje hebt gestoken 🙂 Leuke feitjes allemaal! Ik vind het wel sneu dat ze totaal niet van zwangerschappen hield en toch zoveel kinderen kreeg. Dat moet geen pretje zijn geweest! Leuk dat ze zo van schrijven hield en zo te horen was ze daar echt heel fanatiek mee bezig. Maar je moeder die je dagboek leest? Dat lijkt me dan weer niet zo’n pretje 😉

  • Ja, ik maak me er veilig vanaf hè, haha! Ik vond het een leuk idee van jou.

   Soms vraag ik me af of Victoria in deze tijd ook zou zijn gaan bloggen. Aan de ene kant was ze heel privé, maar aan de andere kant wilde ze soms ook haar emoties met haar volk delen. Zo heeft ze bijvoorbeeld ook een zelfgeschreven verslag van haar reizen in de Schotse Hooglanden gepubliceerd – zeer tegen de wil van haar ministers.

 3. Een taille van 1,50 meter! Dat is echt enorm! Is die foto van haar trouwens echt? Wat een creatieve vrouw eigenlijk, dat ze zoveel schreef en tekende. Prachtige tekening is dat! Leuk dat ze zoveel kinderen had trouwens, wijst er toch wel op dat die man een geschikte partner was voor haar!

  • Ja hoor, die foto is echt! Vind je het misschien wennen dat ze er zo uitzag op haar oude dag – en ook best wel anders dan op haar schilderijen? (Nee, het was geen 1 aprilgrap ;))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.