Blogpraat: Twee ‘verjaardagen’ en plannen voor een nieuw blogseizoen

Deze maand had ik een extra goede reden om een lekkere chocoladetaart te bakken. My inner Victorian bestaat namelijk vier jaar! Tegelijkertijd ligt mijn kookboek vandaag precies één jaar in de winkel. Een mooi moment ook om even terug te kijken op het afgelopen jaar, en vooruit te blikken op mijn blogplannen voor het najaar.

Toen ik op 12 september 2016 mijn eerste blog online zette, kon ik natuurlijk niet weten dat er drie jaar later zowaar een kookboek van mijn hand in de winkels zou liggen. Op 21 september 2019 presenteerde ik ‘Aan tafel met Charles Dickens’ officieel tijdens een feestelijke middag in bibliotheek Haagse Hout in Den Haag! Een mooie dag om op terug te kijken.

Overhandiging aan tafel met charles dickens aan Josephine van My inner Victorian

Na het verschijnen van het kookboek volgde er een aantal leuke promotionele activiteiten, die ik ook dit jaar graag had willen voortzetten. Helaas gooide de coronapandemie het nodige roet in het eten – maar ja, met al het leed op wereldschaal ben ik eigenlijk vooral blij zolang iedereen gezond is. En dat mijn boek niet voor dit jaar op de planning stond.

Het leek me leuk om ter gelegenheid van het éénjarige bestaan eens in te gaan op de vraag: ‘Zeg, kook je zelf ook nog wel eens uit je kookboek?’ Het antwoord is: Jazeker! Ik ken mijn recepten niet uit mijn hoofd, dus pak ik ze er geregeld bij. Het kookboekje met de inscriptie ‘No. 1’ is dus ook al goed gebruikt. Natuurlijk maak ik het ene recept wat vaker dan de andere, maar dit is mijn top 3:

1. Victoriaanse pastei met kip
Over dit recept ging afgelopen zomer mijn allereerste kookvlog. Het is niet het recept dat ik het vaakst gemaakt heb – dat is het gerecht hieronder. Maar het is wel hetgeen waar Mr. W. het vaakst om gevraagd heeft. En ik kan ook ontzettend genieten van de heerlijke deegkorst met – wat mij betreft – de perfecte vleesvulling. Ik maak altijd wat extra deeg om in te vriezen, zodat ik ook op drukkere momenten een pastei kan maken. Zelf ook aan de slag? Bekijk dan het onderstaande filmpje:

Victoriaanse pastei

Een heerlijke Victoriaanse pastei met kip! Klik op de afbeelding om het kookvlog te zien.

2. Engelse curry met lamsvlees
Ha, lekker warm comfort food! Zowel in de zomer als de winter. De basisingrediënten voor deze curry heb ik altijd in huis, en het Victoriaanse specerijenmengsel dat erbij hoort is inmiddels mijn vaste ‘kerrie’ voor andere schotels. Ik maak de curry de laatste tijd meestal met rundvlees in plaats van lamsvlees, omdat ik door de pandemie niet even makkelijk naar de slager om de hoek loop. Runderstoofvlees is daarentegen wel goed te verkrijgen bij de Nederlandse bezorgsuper.

3. Karwijzaadcake
Deze cake – die we overigens niet alleen bij Charles Dickens maar ook bij Charlotte Brontë en Elizabeth Gaskell tegenkomen – blijft één van mijn favoriete Victoriaanse traktaties. Deze lekkernij was vaste prik bij mijn boekpromoties, waarbij wij thuis natuurlijk geheel onbaatzuchtig de restjes zelf opaten. Gelukkig heb ik een gigantische pot karwijzaad in huis, dus ik kan nog even vooruit.

karwijzaadcake

Een blogseizoen vanuit huis

Ik heb het natuurlijk hierboven al laten vallen, maar om gezondheidsredenen blijven Mr. W. en ik tijdens de coronacrisis binnenshuis. Tot er een vaccin is zal ik helaas dus niet door de mooie Nederlandse musea struinen; zelfs niet voor de zéér aanbevelingswaardige overzichtstentoonstelling met werken van de Romantische schilder John Constable, die vanaf deze week te zien is in het Teylers Museum in Haarlem. Ook de door Mr. W. en mij geplande tour langs 19e-eeuwse huizen in Nederland wordt nog maar even uitgesteld.

schrijvende victoriaanse vrouw

Wat kunnen jullie dit najaar dan wel van mij verwachten? Nou, komende donderdag volgt in ieder geval een speciaal ingelast blog over John Constable. Een smaakmaker voor de tentoonstelling is natuurlijk ook al heel fijn…

Verder heb ik deze zomer mijn antieke bakvormen laten hertinnen in Groot-Brittannië, en ik wil ze heel graag aan jullie laten zien! Daarnaast ben ik ein-de-lijk bezig met een blog over parfums in de 19e eeuw (volgens mij had ik dat vorig jaar al een keer beloofd…), en heb ik deze zomer verschillende recepten uitgetest. En zeer binnenkort horen jullie een verhaal dat mij via een winactie zowaar naar de historische straten van het Ottomaanse rijk bracht.

Jullie zien dat geschiedenis mij nog niet verveelt, en ook dit nieuwe blogseizoen hoop ik jullie allemaal op mijn blog en de verschillende, bijbehorende social media-kanalen te mogen verwelkomen!

Tijd voor een feestelijk kopje thee. Met taart!

10 gedachten over “Blogpraat: Twee ‘verjaardagen’ en plannen voor een nieuw blogseizoen

  1. Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal. Ik denk dat ik je praktisch vanaf het begin al volg en het is altijd een feestje als je nieuwe blog er weer is.
    Ik verheug me op de nieuwe onderwerpen waar je over gaat schrijven.
    Pas goed op jullie zelf en blijf gezond.

    • Dank je wel AnneMarie. Ik vind het een eer dat je mijn blog al zo lang volgt! Ik kijk zelf ook uit naar alle nieuwe onderzoekjes, en sommige zijn al vergevorderd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.