Victoriaanse beautytip: Gezichtsscrub van vlierbloesems

Op het moment dat ik dit schrijf staan de vlierbloesemstruiken in mijn wijk net in bloei. Daar word ik blij van, want met vlierbloesem kun je een heleboel doen. Dat wisten ze in de victoriaanse tijd ook al. Daarom probeer ik vandaag een populair schoonheidsmiddeltje uit: een gezichtsscrub met vlierbloesem!

vlierbloesem

De vlier in bloei.

Allereerst moet je natuurlijk de vlierbloesem plukken. Dit kan in Nederland tussen eind mei en (echt op z’n aller-aller-laatst) augustus. Juni is meestal de beste maand. Met een schaar knip je een aantal mooie vlierbloesemwaaiers, die je bewaart in een plastic of stoffen tas. Het is verstandig om er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan wanneer ze vers geplukt zijn.

De facescrub is eigenlijk het supermakkelijk. Het idee ervoor heb ik van Ruth Goodman, die in haar boek How To Be A Victorian zegt dat dit haar favoriete victoriaanse manier is om haar gezicht te reinigen.

Aan de slag

vlierbloesem-vaas

Je neemt een paar mooie vlierbloesems, schudt ze uit (voor het geval er nog beestjes in zitten) en legt ze in een waskom. Giet hierop heet water (bijvoorbeeld net van de kook) en laat het geheel enkele minuten trekken. Omdat de bloemetjes door het hete water best wel even een tik krijgen, kleurt het water geel en krijgt het een wat sterke geur. Dat is niet erg! Na die paar minuten vis je de vlierbloesem eruit en leg je ze apart op een schoteltje. Laat nu het water afkoelen, tot dat je het prettig vindt om op je gezicht te gebruiken.

vlierbloesem-in-water

Het water met de vlierbloesem in een teil. Na afkoelen kun je je wassen met het water en de bloemen als zachte scrub gebruiken.

Zelf heb ik gewacht tot het water net iets meer dan lauwwarm was. Ik heb eerst mijn gezicht met het water gewassen (gewoon met mijn handen). Daarna heb ik de natte vlierbloesemwaaiers gepakt en daarmee mijn gezicht licht gescrubt. Vervolgens heb ik mijn gezicht afgedroogd… en gewacht.

Lady-Lilith_Rosetti

Victoriaanse schoonheid: Lady Lilith (rond 1867) door Dante Gabriel Rossetti (1828-1882).

Ik moet zeggen dat ik heel blij ben met het resultaat. Mijn huid voelde ontzettend zacht aan en ik had geen dagcrème nodig. Dit is voor mij best bijzonder, want normaal gesproken (als ik mijn gezicht was met water of met een face wash) gaat mijn huid al heel snel trekken. En nu dus niet. Dat komt doordat er in vlierbloesem van nature glycerine zit; dat verzorgt de huid en is vochtinbrengend. Kortom: Ik vind het echt een perfecte scrub!

Binnenkort zal ik laten zien hoe je vlierbloesem ook perfect op een culinaire manier kunt gebruiken.

Maar eerst neem ik een kopje lekkere kamillethee.


Disclaimer: Het recept wat ik heb uitgeprobeerd kun je geheel op eigen risico ook uitproberen. Houd daarbij rekening met je eigen huid en eventuele overgevoeligheden en raadpleeg bij huidproblemen een arts.

Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
Ruth Goodman, How To Be A Victorian (2013).

8 gedachten over “Victoriaanse beautytip: Gezichtsscrub van vlierbloesems

 1. Ah cool zeg! Ik vergeet elk jaar om vlierbloesem te plukken, ik wil zo graag limomande er van maken en champagne met bubbels. Heb je ook boeken met informatie over kruiden e.d. die ze gebruikten tegen ziektes en zo? In de serie Outlander maken ze daar zo veel gebruik van en ik vind dat echt tof om te zien. Alleen laatst las ik dus dat je dat soort recepten niet een op een nu kunt toepassen. Geld dat ook een beetje voor bovenstaande recepten of is dat gecheckt door de schrijfster?

  • Leuk dat je ook met vlierbloesem aan de slag wilt! De komende weken is het juiste moment. En volgende week geef ik het recept voor de limonadesiroop, so stay tuned! 🙂

   Bovenstaand ‘recept’ heb ik uit durven proberen omdat Ruth Goodman het zelf ook geprobeerd heeft én de methode in haar boek uitgebreid beschreven heeft. Natuurlijk is het op eigen risico, want iedereen heeft een andere huid. Wat betreft oude huismiddeltjes: Het boek “Victorian Pharmacy” (ook weer van Ruth Goodman) staat er bol van. Het handige is dat men in dat boek ook duidelijk zegt welke recepten je wel, en welke je absoluut niet moet gebruiken. Er staat bijvoorbeeld ook een vlierbloesemzalf in (die ik zelf nog niet geprobeerd heb).

 2. Wat ontzettend leuk dat je dit zelf hebt gemaakt en dat het nog werkte ook! Ik wist helemaal niet dat er in vlierbloesem van nature al glycerine zit. Misschien ga ik ook eens op zoek naar een struik om daar zelf een fijne scrub van te maken.

 3. Dat is pas natuurlijke cosmetica zeg, daar kan ik niet tegenop met mijn producten 🙂
  Ik durf het zelf niet proberen want mijn huid is héééél moeilijk en ik heb nu een redelijk goed evenwicht gevonden. Maar anders ben ik wel nieuwsgierig!

  • Haha, ik was al benieuwd naar jouw mening als groene blogger. Het nadeel van scrubben met verse bloemen is natuurlijk wel dat het nogal seizoensgebonden is. En dan zijn potjes met smeersels toch wel zo handig. 🙂

   Ik snap dat je het niet zomaar aandurft. Is het misschien iets om het op je hand te proberen? Daar is de huid toch wat minder gevoelig dan in het gezicht. Vooral niet doen als je het niet vertrouwt hoor (!), maar misschien vind je het een optie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.