Victorian DIY: Lavendelstokjes maken

Ik hou van de zomer! Helaas is het dit jaar tot nu toe vooral supernat óf superheet geweest. Daarom vind ik het leuk om de zomer naar binnen te halen voor op regenachtige dagen. En wat is er nu zomerser dan lavendel? Zelf hou ik erg van deze geur, en daarom laat ik jullie vandaag zien hoe je authentieke victoriaanse lavendelstokjes maakt. Ze ruiken heerlijk en staan ontzettend leuk!

In de 19e eeuw was lavendel een enorm populaire plant. De geur ervan was geliefd in parfums, verzorgingsproducten zoals handcrème, luxe schoonmaakmiddelen en geurzakjes voor in de kast of tussen de lakens.

Vooral aan de einde van de 19e eeuw was lavendel voor grotere groepen beschikbaar. Meisjes leerden hoe ze lavendel moesten plukken en hoe ze de knopjes konden verwerken in geurzakjes. Ook werden er met behulp van lint kleurige lavendelstokjes gemaakt. Vandaag ga ik aan jullie laten zien hoe je die ook zelf kunt maken.

lavendelstokjes-maken

Benodigde knutselspullen voor lavendelstokjes.

Het idee voor deze lavendelstokjes heb ik uit het boek How To Be A Victorian van Ruth Goodman. Zij vertelt dat ze de zogenaamde lavender wands in haar jeugd heeft leren maken. Dit feit én een rondje googlen leert, dat deze kunst in Groot Brittannië ook na de 19e eeuw niet verloren is gegaan; maar in Nederland had ik er nog nooit van gehoord. Kennen de knutselaars onder jullie het wel?

lavendelstokje-maken

Een lavendelstokje zoals afgebeeld in een magazine uit 1866.

De bovenstaande afbeelding komt uit The Young Ladies’ Journal uit 1866. Het eindresultaat moet er dus zo uit zien. Ik was benieuwd of het moeilijk was om te maken, dus samen met een vriendin ging ik aan de slag.

Benodigdheden voor 1 lavendelstokje

 • Een oneven aantal stelen lavendel, waarvan de bloempjes nog in hun knop zitten. Zelf neem ik er 15. De steel moet minimaal 20 cm lang zijn.
 • Een lang gekleurd lint (zeker 2 meter) met een dikte van een halve centimeter. Ik heb zelf bij Flying Tiger een rol van 250 meter paars lint gekocht.
 • Een schaar
 • Satéprikkers of tandenstokers.

lavendel-stokjes-bundel

Leg de 15 lavendelsteeltjes netjes op een rijtje. Let daarbij op dat ze om en om ‘hoog’ en ‘laag’ liggen. Zo krijg je een mooie volle en lange bundel.

lavendelstokje-maken

Knoop het lint stevig net onder de bloempjes vast. Laat aan het korte einde (bovenaan de foto) zo’n 20 cm vrij om later de strik mee te kunnen maken.

lavendelstokjes-omvouwen

Buig de lavendelsteeltjes voorzichtig om de bloemen heen. Als het goed is zitten alle bloempjes nu ‘achter tralies’. Het korte stuk lint (bedoeld voor de strik op het einde), moet aan de kant van de stelen uitkomen. Het langere deel lint, waarmee je gaat weven, steekt aan de bovenkant uit (links op de foto hierboven).

lavendel-weven

Nu kun je beginnen met weven. Doe het lint telkens over en onder de steeltjes, en werk zo je weg naar beneden. Als je het lint strak aantrekt en regelmatig weeft, krijg je een mooi patroon. Mocht er een bloempje tussenuit steken, dan steek je het met een satéprikker weer terug.

lavendel-stokjes-vlechten

Je bent klaar als je langs de lengte van de bloemen hebt geweven. Draai dan het lint nog een paar keer om de steeltjes, en maak met het andere einde van het lint een strik. Klaar!

lavendel-stokjes-maken

Ik ben zelf best tevreden met het resultaat, zeker omdat het de eerste poging was. Toch vond ik het best lastig. Het buigen van de lavendelstelen was wat moeilijk, omdat je niet wilt dat ze breken. Op internet las ik de tip dat je daarvoor vooraf de steeltjes wat kon kneuzen met een lepel, maar persoonlijk vond ik, dat dat niet hielp. Ik mag dus nog best een paar keer oefenen. Overigens kwam het extra paar handen van mijn vriendin goed van pas!

Nu heb ik het lavendelstokje in de badkamer gezet, en als het gedroogd is leg ik het in de kledingkast. Niet eerder, anders kan het afgeven op de kleding. Ik vind zelf dat het lavendelstokje heerlijk ruikt!

Lijkt het je ook leuk om te doen? Ik ben benieuwd of jullie het makkelijk om te maken vinden. Of kende je het al van vroeger misschien? Laat het hieronder weten!

Tijd voor een kopje verse muntthee met honing.


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
Ruth Goodman, How To Be A Victorian, 2013.
Home Made Gifts: How To Make Lavender Wands.

21 gedachten over “Victorian DIY: Lavendelstokjes maken

 1. Wat een leuke DIY! Zelf zoiets als dit maken heb ik nog nooit gedaan. Ik vind de lavendelstokjes goed gelukt voor een eerste keer hoor. Ik denk dat het bij mij een ravage wordt en dat alles kneust haha. :’)

  • Oh, hier zijn ook wel wat lavendelknopjes gekneusd hoor. 😉 Maar het voordeel is dat het dan gelijk lekker ruikt in de kamer. 😛

 2. Erg leuk, ik ga het zelf ook proberen. Sommige lavendel heeft niet zulke lange stokjes, dus ik vroeg me af of er nog een bepaalde soort lavendel het beste gebruikt kan worden. Weet jij dat toevallig?

  • Je hebt gelijk, ik moest zelf ook naar de juiste soort zoeken. Je moet inderdaad de variant met lange stokjes hebben. Ik heb het even gegoogled en volgens mij is de ‘Lavandula angustifolia’ wel een algemeen bekende soort, die je in veel tuinen ziet.

  • Ja, je hebt eigenlijk wel gelijk over die chemische geurtjes. Zo had ik er nog niet over nagedacht. Binnenkort hoop ik ook lavendel / rozemarijnzakjes te maken van wat oude stof. Deze combinatie van kruiden vind ik altijd heerlijk ruiken!

 3. Wat een ontzettend leuk en origineel idee is dit! Ik vind dat geweven effect met het lint echt heel erg mooi, hoewel ik me kan voorstellen dat dat nog best wel een priegelwerkje was. Hele leuke DIY!

 4. Als kind kwam ik in de zomervakanties vaak op een camping in de Drome waar ze gemaakt werden. Ik heb ze daarna nooit meer gezien. Ze waren vrij groot met een ” bolle buik”. Mijn zus en ik hebben toen wel geleerd hoe we het moesten doen, maar ik weet niet of het nu nog zou lukken.

  • Hoi Martine, bedankt voor je reactie. Ik heb ze over het algemeen ‘slank’ gezien, maar met een bollere kop lijkt me ook mooi. Misschien is dat met meer, of juist dikkere lavendelstokken? Het is inderdaad best wel een werkje, dus ik zou ze zelf ook niet zo snel uit mijn hoofd maken zonder stappenplan.

 5. Ik had ´lavendelknotsjes´ leren maken uit de ´Flair´, best wel lang geleden… Ik leerde het aan een groep herboristen tijdens een kruidenstage in de Drôme, Frankrijk. En daar kregen we complimenten voor omdat we dat oude ambacht weer oppakten. Het was eigenlijk zo goed als verloren gegaan. Op lokale markten heb ik nochtans dames bezig gezien die allerlei verschillende vormen maakten: dikke knotsen, een soort kruikjes, kleine mandjes en grotere mandjes, in ´t frans des bouteilles, des amphores et des paniers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.