De mooiste quotes van Jane Austen

Ho, wacht, stop de persen! Terwijl ik een ander blog voor vandaag aan het voorbereiden was, kreeg ik een onverwacht pakketje in de bus. Romy van Vaker Vrolijk had in een kringloopwinkel een boekje over Jane Austen gevonden en dat spontaan naar mij opgestuurd. Zo lief – en ik was er dan ook erg blij mee! Natuurlijk laat ik je graag zien welke leuke aanwinst ik aan mijn ‘historische’ boekencollectie kon toevoegen.

Het boekje heet What Would Jane do? – Quips and wisdom from Jane Austen en past qua formaat makkelijk in je handtas. Ik vind het ook erg mooi vormgegeven met Jane’s silhouet, een ‘vergulde’ rug en zelfs een leeslint. Zoals de titel al zegt staat het boekje boordevol quotes van Jane Austen. Uiteraard uit haar overbekende romans, maar tot mijn grote verrassing ook uit haar brieven en haar minder bekende werk Sanditon.

quotes-jane-austen

Het boekje What would Jane do? met een mooie zelfgemaakte kaart van Romy.’

Onder begeleiding van een kopje thee heb ik hardop zitten lachen over de gevatte uitspraken van de bekende schrijfster. Hoewel ik best een aantal quotes van haar uit mijn hoofd ken, ben ik beslist geen wandelende Jane Austen-encyclopedie. Het was daarom leuk om aan sommige uitspraken herinnerd te worden, en weer nieuwe te leren kennen.

Quotes van Jane Austen

Uit de quotes blijkt veel humor, mensenkennis en zelfspot. Stiekem krijg ik het gevoel dat ik best met Jane bevriend zou willen zijn geweest als ik in haar tijd geleefd had. Als zij dat gewild zou hebben, tenminste, want:

“I do not want people to be very agreeable, as it saves me the trouble of liking them a great deal.” – uit Jane’s brieven

Het boekje bestaat uit 10 hoofdstukken met grappige titels zoals: ‘How to be happier than you deserve’, ‘Good impressions for great ladies’, ‘Sensible quips for every occasion’ en ‘I’d rather be with a book.’

jane-austen-portrait

Een compilatie van twee portretten. Er zijn maar twee portretten waarvan we zeker weten dat het een afbeelding van Jane Austen betreft. Beide zijn getekend door haar zus Cassandra Austen, in de periode ca. 1804-1810. Compilatie gemaakt door My inner Victorian.

Hieronder deel ik met jullie 11 van mijn favoriete quotes:

 1. “There are as many forms of love as there are moments in time.” – brieven.
 2. “Life seems but a quick succession of busy nothings” – Mansfield Park (1814).
 3. “Oh! I am delighted with the book! I should like to spend my whole life in reading it.” – Northanger Abbey (1817).
 4. “Which of all my important nothings shall I tell you first?” – brieven.
 5. “I will not say that your mulberry-trees are dead, but I’m afraid they are not alive.” – brieven.
 6. “When I fall in love, it will be forever.” – Sense and Sensibility (1811).
 7. “She denied none of it aloud, and agreed to none of it in private.” – Emma (1815).
 8. “Run mad as often as you choose, but do not faint.” Mansfield Park (1814).
 9. “I speak what appears to me the general opinion; and where an opinion is general, it is usually correct.” Mansfield Park (1814).
 10. “Laugh as much as you choose, but you will not laugh me out of my opinion.” Pride and Prejudice (1813).
 11. “Every man is surrounded by a neighbourhood of voluntary spies.” Northanger Abbey (1817).

Romy, nogmaals heel erg bedankt bedankt voor dit leuke presentje!

Het is weer tijd voor een kopje thee: vandaag verse munt met honing.

7 gedachten over “De mooiste quotes van Jane Austen

 1. Wat leuk om te horen dat je de quotes met plezier hebt bekeken! Ik vond het boekje echt iets voor jou en vond het er zelf ook alleen al zo mooi uitzien. Mooie quotes heb je uitgekozen als favorieten! Quote 4 is mijn eigen favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.