De Nieuwjaarswenschers

Eigenlijk is het nog te vroeg om jullie een gelukkig nieuwjaar te wensen, zo op de valreep van 2018. Maar ik heb een goede smoes, omdat dit schattige nieuwjaarsversje uit circa 1810 stamt. En dat nieuwe jaar hebben we tenslotte al een tijdje gehad…

In de 19e eeuw was het gebruikelijk dat je kort na de jaarwisseling op bezoek ging bij je familie en kennissen om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen. De voor jou belangrijkste mensen bezocht je natuurlijk eerst; een nieuwjaarsbezoek tegen februari was waarschijnlijk geen compliment.

Maar goed; de jongen en het meisje op deze plaat gaan met veel plezier op nieuwjaarsdag naar hun tante. Traditioneel met een wens in versvorm. Geniet ervan (met een kopje thee). En alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar!

het-leerzame-prenteboekje-voor-kinderen-nieuwjaarswenschers-afbeelding

Bron: Het leerzame prenteboekje voor kinderen, ca. 1810 [Publiek domein].

het-leerzame-prenteboekje-voor-kinderen-nieuwjaarswenschers-tekst

Bron: Het leerzame prenteboekje voor kinderen, ca. 1810 [Publiek domein].

7 gedachten over “De Nieuwjaarswenschers

 1. Wat grappig dat het al zó lang een traditie is om je familie na Oud & Nieuw te bezoeken. Wij doen dat ook nog steeds ieder jaar 🙂
  Ik wens je alvast een fijne jaarwisseling toe en natuurlijk vooral een heel mooi en gelukkig 2019!

  • Dat wist ik niet, dat het nu nog een traditie is. Leuk om te weten! Wij gingen in het nieuwe jaar altijd wel naar mijn grootouders toen ik klein was. Maar nu zij overleden zijn, zijn bezoekjes bij familieleden geen vaste prik meer. We hebben wel een familiedag aan het begin van het jaar.

 2. Een traditie die hier althans nog steeds in ere wordt gehouden.
  We zijn er best druk mee maar het heeft wel iets.
  Een fijne jaarwisseling en de best mogelijke wensen voor het nieuwe jaar.

  • Leuk dat jullie nog steeds zo trouw bezoekjes brengen! Ik kan me voorstellen dat het veel tijd en energie kost, maar dat het ook enorm gewaardeerd wordt. Doen jullie ook aan versjes?

 3. Wat schattig. Wij wuiven altijd het oude jaar uit met onze familie, met spelletjes en veel gekkigheid en zijn dan dus ook bij elkaar om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen.
  Hierbij ook voor jou de allerbeste wensen voor 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.