Vooruitkijken naar 2019: Jubilea en leuke plannen

Zo net na de kerstvakantie kijk ik alweer uit naar een nieuw blogjaar. Ook dit jaar zit ik boordevol met nieuwe plannen, waarvan ik zeker weet dat jullie ervan zullen genieten. 2019 heeft namelijk maar liefst twee bijzondere victoriaanse jubilea, die een mooie aanleiding zijn om naar Londen te reizen. Ik vertel jullie graag over mijn ideeën voor dit jaar.

De fans van Victoria en Albert zal het beslist niet ontgaan zijn: In 2019 is het precies 200 jaar geleden dat zij beiden geboren werden. Victoria kwam op 24 mei 1819 ter wereld in Kensington Palace in Londen, en drie maanden later – op 26 augustus – volgde de geboorte van haar volle neef Albert in Coburg, Duitsland.

Victoria: Alweer een jubileum

In Groot-Brittannië wordt er uitgebreid stilgestaan bij de 200e geboortedagen van Victoria en Albert. Lucy Worsley kiende haar nieuwe biografie over Victoria al bijtijds uit voor afgelopen september, en net voor de jaarwisseling van 2018 zond de BBC een documentaire uit over de bruiloft van Victoria en Albert.

Albert en Victoria foto

Victoria en Albert, samen gefotografeerd door Roger Fenton op 30 juni 1854 [Publiek domein].

Maar er gebeurt nog meer in het jubileumjaar, met name in Groot-Brittannië. Het grootste spektakel is de dubbeltentoonstelling die precies op 24 mei 2019 opent in Kensington Palace. De afgelopen jaren konden bezoekers daar al terecht voor de mooie tentoonstelling Victoria Revealed, een brede tentoonstelling over Victoria’s leven. Ook ik heb in 2016 deze expositie bezocht.

Maar de nieuwe tentoonstelling duikt nog een beetje dieper in het leven van de beroemde vorstin. Haar jeugd op Kensington Palace wordt in het eerste deel van de expositie opnieuw belicht. In een bijzondere tweede expositie wordt er veel aandacht geschonken aan haar latere privéleven met Albert, haar gezin en haar hoffavorieten na de dood van Albert. Ook zijn er enkele kledingstukken van Victoria te zien, die nog nooit aan het publiek getoond zijn. Dat belooft wat!

Ik ben natuurlijk supernieuwsgierig, en kort na de opening zullen Mr. W. en ik deze tentoonstelling gaan bezoeken. Deze bijzondere gelegenheid is het zeker waard om onze geplande vakantie naar Londen omheen te plannen. Jullie krijgen natuurlijk een uitgebreid verslag.

kensington-palace-trappen-charles-wild-1819

Een prachtig uitzicht op de trappen in Kensington Palace. Hier heeft Victoria de eerste achttien jaar van haar leven gelopen, voordat zij koningin werd. En dit jaar ga ik weer terug. The Great Staircase, Kensington Palace, ingekleurde gravure door Charles Wild (1781-1835), oorspronkelijk uitgegeven door W.H. Pyne in The History Of Royal Residences (1819). Bron: Royal Collection. [Publiek domein].

Kensington Palace is wellicht de grootste, maar zeker niet de enige met een Victoria-special. Wie dit jaar toevallig ook naar Groot-Brittannië gaat, wil misschien rekening houden met de volgende evenementen:

  • De zomeropening van Buckingham Palace staat in het teken van Victoria en Albert.
  • Over het leven van Victoria is een balletvoorstelling opgezet door het Northern Ballet, die met de show door het Verenigd Koninkrijk zal touren.
  • Er is ook een reizende tentoonstelling met aquarellen gemaakt door Koningin Victoria zelf.

In Nederland is er wellicht wat minder te beleven, maar wij mogen ons wel verheugen op de uitzending van VICTORIA, seizoen 3.

Daarnaast brengt uitgeverij Karmijn in februari een prachtig koffietafelboek uit bij de serie VICTORIA. Bij dezelfde uitgeverij verschijnen in het voorjaar overigens ook een collectie notitieboekjes, waarvan de kaften gebaseerd zijn op stalen uit een echt victoriaans stoffenboek. Hoe cool is dat?

My inner Victorian in 2019

Zelf heb ik naast mijn bezoek aan Londen rond 24 mei nog andere leuke plannen voor het nieuwe jaar. Zo ga ik zelfs al eind deze maand naar Londen met mijn zus, ter gelegenheid van mijn 35e verjaardag. Hoofddoel is het Harry Potter-theaterstuk in Londen, maar voor de lezers van dit blog is het vast interessanter om te weten dat ik ook de nieuwe tentoonstelling in het Charles Dickens  Museum ga bezoeken. Het thema is ‘Food Glorious Food: Dinner with Dickens.’ Dat past natuurlijk wel heel erg in mijn straatje…

victoriaanse-schrijvende-vrouw-bloggen

Een schrijvende dame uit The Girls’ Own Paper (ca. 1890). [Publiek domein].

En wat kunnen jullie naast mijn reisverslagen nog meer op mijn blog verwachten? Natuurlijk de bekende historische verhalen, recepten en tips voor boeken, musea en films. Ook wil ik weer aandacht schenken aan mijn eigen ‘victoriaanse collectie’, met onder andere prachtige modeplaten en antieke foto’s met een bijzonder verhaal. En als bijzonder thema wil ik jullie dit jaar meenemen op een tour door de mooiste kunstwerken uit de 19e eeuw. Een visueel inkijkje in het leven en denken van toen, dus.

Wat een plannen allemaal; ik kijk ernaar uit om ze met jullie te delen. Een toast op het nieuwe jaar – met een kopje Ceylon Orange Pekoe, met melk.

8 gedachten over “Vooruitkijken naar 2019: Jubilea en leuke plannen

  1. Alvast heel veel plezier bij het Harry Potter toneelstuk! Ik ben echt net geweest (en nu nog in Londen) en het was de moeite waard.

  2. Wat een mooie plannen! Geweldig dat je de tentoonstelling gaat bezoeken. Ben heel benieuwd naar het verslag. En ik verheug me ook op het derde seizoen van Victoria en het boek. Heel veel plezier in Londen.

  3. Wat ontzettend leuk dat je een tripje naar Londen (of beter gezegd: meerdere tripjes) op de planning hebt staan en al helemaal natuurlijk als je tentoonstellingen gaat bezoeken die precies in jouw straatje passen. Erg leuk dat er zo veel wordt georganiseerd in het kader van dit jubileum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.