Een heel victoriaans hondje

Ik had beloofd om af en toe een plaat te delen uit het Weekblad voor de Jeugd uit 1908. Vandaag laat ik daarom een tekening zien van een meisje met een hond op schoot. De afbeelding is waarschijnlijk een paar jaar voor de uitgave gemaakt, en is qua thematiek dan ook echt victoriaans te noemen. Wat valt er allemaal te zien?

victoriaans-hond

Wat meteen opvalt zijn de mooi felle kleuren. Ik ben blij dat mijn bundel van het Weekblad niet te veel onder zonlicht geleden heeft. De prent heeft de titel “Cor en haar Mopshond”. Cor is een schattig klein meisje met halflange blonde lokken. De kraag en mouwtjes van haar witte jurkje zijn afgewerkt met kant. Ik vind haar uiterlijk typisch iets voor de late 19e eeuw: een wat naturalistische, speelse look. De fauteuil waarin ze zit is typisch in de mode rond 1890: gecappitonneerd en bekleed met een rijke, roodkleurige stof. En zie je dat gezellige behangetje in arsenicum-groen?

Op de schoot van het meisje zit een mopshond. Dit hondenras was erg populair in de victoriaanse tijd en veel baasjes lieten zich dan ook op schilderijen en portretten met hun favoriete huisdier vereeuwigen. Ook Koningin Victoria was fan van het ras en zij had gedurende haar leven verschillende mopshondjes met de namen Olga, Pedro, Minka, Fatima and Venus. Doordat Victoria zich met haar honden liet zien, werd de populariteit van de mopshond gedurende de 19e eeuw alleen maar vergroot.

Terug naar Cor en haar hond. Onder de afbeelding staat de tekst:

“Wat zegt ge van zijn tandjes
Zij zijn zoo wit en hard,
En vraagt ge: kan hij bijten?
Pas op, zoo gij hem sart”

Hmm. De schattigheid van de plaat komt niet echt terug in het versje. Zoals meestal wilde de redacteur van het Weekblad voor de Jeugd zijn lezertjes graag iets leerzaams meegeven. Pas op voor de hond, dus! Maar: Als dit hondje hij werkelijk zo gevaarlijk was, zou ik hem niet op de schoot van zo’n schattig klein meisje zetten, haha.

Tot slot laat ik jullie nog een andere leuke afbeelding zien. Namelijk een foto van Koningin Victoria met haar familieleden en één van haar mopshonden, op vakantie in Balmoral in 1887. Van links naar rechts op de foto:

royal-family-1887

Royal Group at Balmoral, 1887. V.l.n.r.: Albert Victor (Victoria’s oudste kleinzoon), Alix (kleindochter), Koningin Victoria met hondje, Beatrice (Victoria’s jongste dochter) en Irene (kleindochter). © Royal Trust Collection. De foto is oorspronkelijk zwart-wit, maar ingekleurd door My inner Victorian.

Ik vind het wel weer tijd voor thee. Assam met melk, graag.

3 gedachten over “Een heel victoriaans hondje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.