10 scherpe quotes van Charles Dickens

Eerlijk is eerlijk: De meeste mensen kennen de verhalen van Charles Dickens niet omdat ze ze gelezen hebben, maar door de vele verfilmingen die ervan gemaakt zijn. Niets mis mee, natuurlijk. Ook op het witte doek kunnen we genieten van de collectie vreemde karakters, de mooie kledij en de prachtige Engelse taal. Maar wat vaak in verfilmingen wat minder goed uit de verf komt, is Dickens’ heerlijke humor. Vandaag zet ik een aantal van zijn scherpste vondsten op een rij.

Het is soms ook wel lastig om Dickens’ humor één op één te vertalen naar het scherm. Zijn humor kan langdradig zijn, en zelfs een hele pagina beslaan voordat je bij de clou komt. Denk bijvoorbeeld aan de dikke mist in Bleak House – pas na een lange omschrijving blijkt de dikste mist rond het gerechtshof te hangen. Een dikke sneer naar de corrupte en stroperige zaken van Engelse juristen, maar wel één met een aanloop.

Portretschets van Charles Dickens in 1842

Charles Dickens had een scherpe tong. Van deze schets spat zijn bijna brutale zelfbewustzijn haast af. Tijdens het maken van deze tekening, in 1842, was de jonge auteur al wereldberoemd. Tekenaar onbekend [Publiek domein].

Charles Dickens’ wit is altijd scherp, meestal grappig, en vaak in de kern eigenlijk ontzettend treurig. Je leest er de maatschappijkritiek van de schrijver in door. Oordeel zelf, zou ik zeggen.

 1. “There are books of which the backs and covers are by far the best parts.” – Oliver Twist

 2. “Mr. Squeers’s appearance was not prepossessing. He had but one eye, and the popular prejudice runs in favour of two.” – Nicholas Nickleby

 3. “Subdue your appetites, my dears, and you’ve conquered human nature.” – Nicholas Nickleby

 4. “Trifles make the sum of life.” – David Copperfield

dickens-portret-daguerreotypie

Een daguerreotype van Charles Dickens uit 1852. Gemaakt door fotograaf Antoine Claudet [Publiek domein].

5. “If there were no bad people, there would be no good lawyers.” – The Old Curiosity Shop

6. “Ask no questions, and you’ll be told no lies.” – Great Expectations

7. “The one great principle of the English law is to make business for itself.” – Bleak House

Droom van Dickens

Dickens’ Dream, met de schrijver met al zijn karakters om zich heen. Een aquarel door Robert William Bust uit 1875 [Publiek domein].

8. “The civility which money will purchase, is rarely extended to those who have none.” – Sketches by Boz (Our Parish)

9. “Money and goods are certainly the best of references.” – Our Mutual Friend

10. “Mr. Augustus Minns was a bachelor, of about forty as he said—of about eight-and-forty as his friends said.”  – Sketches by Boz (Mr. Minns and his cousin)

Ook zin om de taal van Dickens zelf te ondekken, maar is een vuistdikke roman je een beetje te veel? Begin dan eerst eens met de Sketches van Boz. In deze vroegste verhalen uit zijn carrière tekent Dickens op welke karikaturale figuren hij allemaal wel niet tegen is gekomen op zijn reizen als journalist. Kleine verhalen, maar erg grappig. En ze bieden gelijk een mooie blik op de laatste jaren van de Georgian Era. Veel leesplezier!

Ook ik pak er weer lekker een boekje bij. Momenteel lees ik een biografie over Charles Dickens. Met een fijn kopje thee binnen handbereik.


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende werken van Charles Dickens gebruikt:
Oliver Twist (1839), via Gutenberg.org.
Nicholas Nickleby (1839), via Gutenberg.org.
David Copperfield (1850), via Gutenberg.org.
The Old Curiosity Shop (1841), via Gutenberg.org.
Great Expectations (1861), via Gutenberg.org.
Bleak House (1853), via Gutenberg.org.
Sketches by Boz (1836), via Gutenberg.org.
Our Mutual Friend (1865), via Gutenberg.org.

8 gedachten over “10 scherpe quotes van Charles Dickens

 1. Ik ben het helemaal met je eens dat de mooie formuleringen uit een boek of tekst niet altijd goed tot hun recht komen in films. Extra leuk dus om dit artikel te lezen, want ik ben een van de mensen die zich nog nooit aan een boek van Dickens heeft gewaagd 😉 Ik moest vooral lachen om de quote over de ‘good lawyers’. Dickens was in zijn tijd blijkbaar al volop bezig met de huidige techniek van het omdenken 😉

  • Ik ken het gevoel; om ook maar te beginnen aan één van zijn boeken blijft een hele investering van tijd. Maar wel erg de moeite waard. Dat citaat over de Engelse advocatuur blijft ook voor mij één van de krenten uit de pap.

   Ik denk sowieso dat men in de 19e eeuw wel een goed gevoel voor ironie moest hebben; zeker voor de onderklasse was de techniek van het omdenken vast een hele belangrijke ‘survival skill’. 😉

 2. Wat grappig om te lezen! Om sommige quotes moet ik wel echt lachen! Ook ik heb nog nooit een boek van Dickens gelezen, maar ik zou dit wel een keer willen doen als ik er wat meer tijd voor heb!

  • Fijn om te horen! Tsja, zijn boeken vragen inderdaad wat tijd, maar zoals gezegd; de ‘Sketches van Boz’ zijn een goed opstapje voor wie alleen tijd heeft voor telkens een kort verhaaltje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.