13 mooie tentoonstellingen in de lente van 2018

Ik zou het wel willen, maar soms lukt het echt niet: Jullie bijtijds op de hoogte brengen van alle mooie tentoonstellingen die er zijn met een 19e-eeuws thema. Met een prachtig fotoverslag erbij, natuurlijk. Dit voorjaar zijn er weer volop mooie tentoonstellingen te bezoeken, en daarom zet ik ze voor jullie overzichtelijk op een rijtje. Wat een later verslag van mijn kant natuurlijk niet uitsluit…

rivalen-alma-tadema

Onbewuste rivalen (1893) door Lourens Alma-Tadema. Bron: Wikiart.org [Publiek domein].

Als je schrijft over een hele eeuw, staat er natuurlijk al snel een onderwerp dat bij die eeuw past ergens in één van de vele galeries en musea van Nederland in de schijnwerpers. Erg leuk, natuurlijk! Toch heb ik het idee dat de 19e eeuw in Nederland behoorlijk aan een opmars bezig is. Waar we vroeger gemakshalve die saaie eeuw maar snel oversloegen en van het begin van het Koninkrijk der Nederlanden naar de jaren 1920 sprongen (wel even Vincent van Gogh noemen), lijkt het wel alsof er nu een inhaalslag plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige grote overzichtstentoonstelling over Lourens Alma-Tadema in Leeuwarden. Of de Tachtigers in Den Haag. Of zelfs, in een klein museum in Lisse, aandacht voor het werk van William Morris.

Het gaat om een mengeling van grote en kleine musea, en soms ontdek je echt leuke kleine verrassingen. Ik stel de tentoonstellingen aan jullie voor op datum van sluiting! Dus wil je een van de eerstgenoemde tentoonstellingen nog zien, wacht dan niet te lang.

Sara de Swart (1861-1951) – Muze der Tachtigers (Maarssen)
Sara de Swart maakte als enige vrouw deel uit van de kunstenaarsgroep die we de Tachtigers noemen. Omdat zij uit een rijke familie kwam, kon ze deze groep financieel ondersteunen door hun kunst te kopen, maar ze maakte ook eigen werk. Ze maakte vooral kleine bronzen beelden en werd beïnvloed door Rodin. Twee van haar medekunstenaars werden verliefd op haar, maar ze kreeg een relatie met schilderes Emilie van Kerckhoff. Dit zorgde voor wrevel binnen de kunstenaarsgroep.
De tentoonstelling bij Pygmalion Beeldende Kunst in Maarssen duurt tot en met 25 maart 2018.

Koffiepiksters-Israels

Koffiepiksters (1886) door Isaac Israels. Een voorbeeld van werk van de Tachtigers. Isaacs is ook te zien in het Grachtenhuis (zie onder).

Albarta ten Oever (1772-1854) – Een vrouw in de kunst (Groningen)
De expositie met werken van deze onbekende ‘hobby-schilderes’ beslaat maar één zaal van het Groninger Museum, maar is zeker leuk om te bekijken als je er toch bent – bijvoorbeeld voor de hoofdtentoonstelling over de Romantiek (zie onder). Ik bezocht de expositie al eerder en schreef een klein verslag.
De expositie in het Groninger Museum duurt tot en met 2 april 2018.

Natuurgetrouw getekend – De mooiste prenten van Theo van Hoytema (Valkenswaard) (toegevoegd op 23 maart).
In het Steendrukmuseum is een tentoonstelling te zien over kunstenaar Theo van Hoytema (1863-1917). Zijn kunst wordt gerekend tot de Art Nouveau. Steendrukken is een typisch 19e-eeuwse techniek, dus zeker de moeite waard om een kijkje te nemen!
Deze expositie in het Steendrukmuseum in Valkenswaard is te zien tot en met 2 april verlengd tot en met 3 juni 2018!

Israëls Komt Logeren in Museum Het Grachtenhuis (Amsterdam)
Deze tijdelijke tentoonstelling wil je eigenlijk niet missen. Isaacs Israëls (1865-1934) is bekend om zijn realistische schilderingen van het alledaagse leven in de laatste jaren van de 19e  eeuw, en de eerste decennia van de 20e eeuw. In het Grachtenhuis zijn onder andere werken van de kunstenaar te zien die nog nooit eerder in musea tentoongesteld zijn geweest.
De tijdelijke tentoonstelling in het Grachtenhuis Amsterdam loopt tot en met 15 april 2018.

jacob-riis-tentoonstelling

Children sleeping in Mulberry Street (1890) door Jacob Riis [Publiek Domein].

The Activist Photography of Jacob Riis – The Other Half (Amsterdam)
Net als vele andere armoedzaaiers zocht de Deen Jacob Riis (1849-1914) in 1870 zijn geluk in Amerika. Wat hij aantrof was geen beloofd land voor iedereen, maar juist een heleboel armoede en ellende. Om aan de wereld te laten zien wat er aan de hand was, begon hij de sloppenwijken van New York te fotograferen. Hiermee gaf hij de armen in zijn tijd een gezicht, en ons nu een inkijkje in het harde leven in het New York van de jaren 1870-1900.
Deze tentoonstelling in Foam Amsterdam is te zien tot en met 15 april 2018.

De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner (Groningen)
Een prachtige overzichtstentoonstelling van de romantische kunst van Noord-Europa. Ik zat er graag een paar uur voor in de trein. Mijn verslag lees je hier.
Deze grote tentoonstelling in het Groninger Museum duurt tot en met 6 mei 2018.

romantiek-gerard-van-nijmegen-berglandschap-dusseldorf-1790

Romantiek in het Noorden: Berglandschap bij Düsseldorf, door Gerard van Nijmegen (1790).

Natuur in Schoolplaten (Hoofddorp)
Officieel ben ik van een latere generatie, maar ik heb altijd een zwak gehad voor schoolplaten. Met huiselijke taferelen, geschiedenis of met natuurtekeningen voor de biologieles. Het Historisch Museum Haarlemmermeer toont naar aanleiding van de Boekenweek platen met het thema ‘natuur’. De bekendste tekenaar van deze prenten is natuurlijk Marinus Koekkoek (1873-1944).
De expositie in het Historisch Museum Haarlemmermeer duurt tot en met 7 mei 2018.

Hilde Schept Op (Castricum)
Voor fans van historisch koken is deze tentoonstelling een echte aanrader. Deze tentoonstelling gaat niet specifiek over de 19e eeuw, maar eerder over hoe de mens eten op tafel kreeg door de eeuwen heen; van de prehistorie tot de middeleeuwen, en daarna. En… in het museumrestaurant worden ook historische gerechten geserveerd!
Deze tentoonstelling in het Huis van Hilde in Castricum duurt tot en met 21 mei.

floris-claesz-dijck-stillleven-kaas

Stilleven met kazen (1615) door Floris van Dyck, boegbeeld van de tentoonstelling in het Huis van Hilde.

Jongkind en Vrienden (Dordrecht)
Johan Jongkind (1819-1891) was een vroege Nederlandse impressionist die veel invloed heeft gehad op bekende buitenlandse impressionisten, zoals Claude Monet, Eugène Boudin en Charles-François Daubigny. Jongkind schilderde vooral landschappen, en in de uitgebreide tentoonstelling zijn een aantal werken voor het eerst in Nederland te zien.
Deze tentoonstelling in het Dordrechts Museum is te zien tot en met 27 mei 2018.

Verstild Dordrecht: Op de Drempel van de 20ste eeuw (Dordrecht)
Als je dan toch naar het Dodrechts Museum gaat, val je met je neus in de boter. Er is namelijk nog een tweede tentoonstelling  met een blik op de 19e eeuw. Verstild Dordrecht laat aan de hand van oude foto’s zien hoe Dordrecht en het omliggende gebied eruit zagen tussen 1860 en 1900. Een rustige binnenstad zonder auto’s en een uitgestrekt buitengebied… het lijkt me mooi om zo terug in de tijd te gaan.
Deze tentoonstelling in het Dordrechts Museum is te zien tot en met 27 mei 2018.

tentoonstelling-verstild-dordrecht-negentiende-eeuw

Een foto uit de tentoonstelling Verstild Dordrecht. Bron: Regionaal Archief Dordrecht.

Adri en Johanna Bleuland van Oordt – Kunstzinnige Zusters op een Voorburgse Buitenplaats (Voorburg)
De titel van deze tentoonstelling is een hele mond vol, en hij maakt me dan ook nieuwsgierig. Op Buitenplaats Middendorp aan de Vliet bij Voorburg leefden eind 19e eeuw twee zussen, die niet onverdienstelijk konden schilderen. Ze gingen zelfs naar de ‘damesklas’ van de Haagse Academie van Beeldende Kunsten. Museum Swaensteyn laat werken van beide vrouwen zien. Overigens is het Museumgebouw uit 1805 ook de moeite waard om te zien, en is er één kamer gewijd aan het leven van Prinses Marianne, de jongste dochter van Koning Willem I.
Deze tentoonstelling in Museum Swaensteyn te Voorburg duurt tot en met 27 mei.

lita-poppenhuis

Een portret van Lita de Ranitz (1876-1960), zoals te zien in het Haags Historisch Museum. Foto door My inner Victorian.

De Wereld achter een Poppenhuis (Den Haag)
Het Haags Historisch Museum heeft een prachtige collectie poppenhuizen, die in het bezit zijn geweest van jonkvrouwe Lita de Ranitz. Zij spaarde poppenhuizen – waaronder ook uit de 19e eeuw – en liet in 1910 een prachtig groot poppenhuis bouwen. Dit grote huis staat nu centraal in een nieuwe tentoonstelling. Ik heb het al eens gezien, en het is echt prachtig!
Deze tentoonstelling in het Haags Historisch Museum is te zien tot en met 10 juni 2018.

Binnenkort te zien

Max Liebermann – Een zomers impressionist (Den Haag) (toegevoegd op 23 maart)
Van 24 maart tot en met 24 juni 2014 biedt het Gemeentemuseum Den Haag een prachtige overzichtstentoonstelling van het werk van impressionist Max Liebermann (1847-1935), die elk jaar Nederland bezocht om er te schilderen.
Deze tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag is te zien tot en met 24 juni 2018.

Art Nouveau in The Netherlands (Den Haag)
Op 21 april start in het Gemeentemuseum Den Haag een grote tentoonstelling met kunstwerken uit Nederland uit de periode 1884-1914. De Art Nouveau probeert haar weg te vinden tussen alle technologische vernieuwingen rond de eeuwwisseling. Kenmerken zijn de krullende lijnen en bloempatronen. In de tentoonstelling zijn verschillende objecten, zoals metaalwerk, affiches en meubels te zien.
Deze tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag is te zien van 21 april 2018 tot en met 28 oktober 2018.

tentoonstelling-art-nouveau-psyche

Een omslagontwerp (1898) van Jan Toorop, wiens werken ook te zien zullen zijn tijdens de tentoonstelling Art Nouveau in The Netherlands.

De Geschiedenis van Veenhuizen (Veenhuizen, Drenthe)
Veenhuizen heeft een lange geschiedenis als strafkolonie, opvang van wezen en gevangenis. Deze maand opent er een nieuwe vaste tentoonstelling over de geschiedenis van het dorp. Voor liefhebbers van de 19e eeuw is de geschiedenis als kolonie binnen de Maatschappij van Weldadigheid het meest interessant. Zij startte in de 19e eeuw een experiment om armen uit het westen van het land naar het oosten te transporteren en daar op te voeden tot fatsoenlijke burgers. Het gevolg waren ontwrichtte gezinnen en kansloze kolonisten, die geen plaats meer konden vinden in de maatschappij.
Deze tentoonstelling in het Gevangenismuseum in Veenhuizen is een nieuwe vaste tentoonstelling en opent op 24 maart 2018.

Genoeg te zien dus, dit voorjaar in ons kleine landje! Ik heb zelf al een paar musea op mijn verlanglijstje staan. Welke tentoonstelling lijkt jullie het leukst?

Ik ga maar weer eens thee zetten. Vandaag Earl Grey met melk.

P.S. Heb jij nog een tip voor een leuke tentoonstelling? Laat het dan hieronder weten in de reacties!


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
www.museumtijdschrift.nl

8 gedachten over “13 mooie tentoonstellingen in de lente van 2018

  1. Oh wauw, wat een mooie en handige lijst! Ik ga zeker binnenkort naar Foam voor die tentoonstelling en in Hoofddorp (waar ik nota bene woon, maar nog niets over deze expositie heb gehoord) ga ik ook zeker naar de schoolplatententoonstelling. Dank voor het verzamelen! 😉

  2. Wat leuk, zo’n overzichtje van recente tentoonstellingen en zo te zien zijn er heel wat verschillende soorten tentoonstellingen om te bezoeken! Vooral de tentoonstelling met poppenhuizen spreekt me aan. Ik ben heel benieuwd welke tentoonstellingen uit dit lijstje jij uiteindelijk gaat bezoeken 🙂

    • Ik was zelf ook heel positief verrast over de hoeveelheid tentoonstellingen. Hoog op mijn lijstje staan de exposities over historisch eten, art nouveau en Jacob Riis. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.