Amazon shoplog: Boeken over de victoriaanse tijd

Onlangs heb ik een hele stapel boeken tegelijkertijd gekocht bij Amazon.co.uk over leven, cultuur en mode in de victoriaanse tijd. Normaal gesproken koop ik niet zo veel bij elkaar, dus voor mij is deze aanschaf een ware shopping spree. En ik was voor vijf boeken maar £ 38,99 kwijt. Tijd dus voor een shoplog!

boeken-victoriaans2

Het eerste boek dat ik heel graag wilde hebben is English Women’s Clothing in the Nineteenth Century van C. W. Cunnington. Dit boek is echt een onuitputtelijke bron voor victoriaanse damesmode en bevat wel 1117 illustraties! Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er in: morning dresses, avondjurken, rouwjurken, bonnets, ondergoed en accessoires. En dat gesorteerd per jaar! Ik wilde het boek graag hebben om mijn victoriaanse foto’s te helpen dateren, dus dat komt goed uit.

Verder wil ik vooral nog veel meer leren over victoriaanse damesmode, dus met dit boek moet dat zeker lukken. Ik denk alleen wel dat ik een notitieschriftje aan ga leggen met moeilijke termen: ik ben nog niet zo thuis in begrippen als pelisse, tabinet, flounce en oriental satin. En welke kleur is eigenlijk tilleul? De moeilijkheid ligt er natuurlijk deels aan, dat Engels niet mijn moedertaal is, maar verder is het boek gewoon heel specialistisch. Gelukkig staan er achterin het boek een verklarende woordenlijst en een lijst met toen gebruikte kleuren. Heel handig!

Het boek heeft wel een nadeel: de originele eerste druk uit 1937 bevatte een aantal kleurenillustraties. Mijn boek is een herdruk uit 1991 en volledig in zwart-wit. Juist voor een modeboek had ik kleurenplaten wel heel handig en leuk gevonden. Dit boek was het dikste en duurste van mijn lijstje: hij kostte £ 22,99 , maar dan heb je ook wat.

De volgende twee boeken zijn gebaseerd op real-life tv-series die een aantal jaar geleden bij de BBC te zien waren. Ik vond de series toen heel erg leuk, maar heb de boeken erbij niet gekocht omdat ik ze nogal duur vond. Dat was nu geen probleem meer, zoals je zult zien.

Victorian Farm: The Classic Book with a 16 page Christmas Supplement van historica Ruth Goodman gaat over het jaar dat de schrijfster samen met twee collega’s woonde op een victoriaanse boerderij. Ze gingen als het ware terug in de tijd, met de juiste kleding, het juiste eten en veel kou en hard werken. Het boek is echt heel interessant als je meer wilt weten over hoe mensen echt leefden in die tijd en bevat een heleboel mooie plaatjes. Verder bevat mijn versie een aantal extra pagina’s met een kerstspecial. Ik denk dat ik de traditionele Christmas pudding zeker ga maken. Ik ben echt heel blij met dit boek! En de prijs viel dus wel mee… maar liefst 1 hele penny bij een tweedehands verkoper!

boeken-victoriaans

Ook van de BBC en dezelfde schrijfster (Ruth Goodman is echt cool) is Victorian Pharmacy: Remedies and Recipes. Dit boek vertelt over de opkomst van de apotheker in de 19e eeuw. Welke middeltjes verkocht hij? En waren die allemaal wel veilig? Om dit in te praktijk te ervaren runden Ruth Goodman met een professionele apotheker en een medicijnenstudent een tijdje een echte victoriaanse apotheek. Dit boek bevat veel mooie plaatjes en vooral ook ontzettend veel recepten. Er zijn er een aantal die ik zeker wil proberen, vooral producten die te maken hebben met persoonlijke verzorging, zoals cold cream (‘dagcrème’). Er zijn ook recepten die ik zeker níet wil proberen. Ik geloof dat werken met gifstoffen niet zo heel erg veilig en legaal is. Er wordt dan ook bij gezegd dat je deze recepten vooral niet moet maken, maar dat ze er alleen uit wetenschappelijke interesse in staan. En interessant is het zeker! En dat voor het bedrag van £ 1,10 voor een tweedehands exemplaar.

Boek nummer vier is Hairstyles 1840-1900 van Maureen A. Taylor. Dit boek stond ook al een tijdje op mijn wensenlijst en gaat over de haarmode van mannen, vrouwen en kinderen in de laatste zestig jaar van de 19e eeuw. Er wordt vooral gebruik gemaakt van Amerikaanse voorbeelden, maar toch kan het boek ook goed voor Europa gebruikt worden. Er staan echt een paar hele grappige kapsels in! Ook de trends in baarden, snorren en bakkebaarden worden besproken. Misschien krijg ik mijn man zover om eens zo’n 19e-eeuwse snor te laten staan, haha. Een heel interessant boekje voor £ 14,88.

En op de valreep voegde ik nog Destiny Obscure: Autobiographies of Childhood, Education and Family from the 1820’s to the 1920’s van John Burnett aan mijn winkelmandje toe. Dit boek bevat dagboekfragmenten en autobiografische stukjes van mensen die jong waren in de 19e eeuw. Het interessante is dat er ook echt mensen uit de arbeidersklasse aan het woord komen. Ik ben heel benieuwd om in hun eigen woorden te lezen hoe het was om op te groeien in de 19e eeuw. Deze uitgave heeft één nadeel; de tekst is in een heel klein lettertype gedrukt, dus ik hoop dat dat tijdens het lezen niet te veel stoort. Ook dit boek heb ik tweedehands besteld, en bij aankomst bleek dat het een door de schrijver gesigneerd exemplaar is! Dat is natuurlijk altijd leuk. Het boek kostte ook maar 1 penny.

Als je ook graag over de victoriaanse tijd leest, is de Engelse markt verreweg de beste plek om te gaan zoeken. Vooral Amazon.co.uk heeft een groot aanbod en ook veel tweedehands, wat echt enorm scheelt! Let daarbij wel op de verzendkosten. Ik heb het pakket zelf bij een familielid in Engeland laten bezorgen, dat scheelde een stuk. Maar zelfs als je wel verzendkosten naar Nederland moet betalen, kan het goedkoper zijn om een Engels tweedehands exemplaar te kopen dan een geïmporteerde nieuwe versie bij een Nederlandse webwinkel.

Welke van deze boeken spreekt jou het meest aan? Of heb je zelf nog een leuke boekentip? Laat het me hieronder weten!

Ik ga maar weer een kopje thee zetten. Verse kamille is altijd goed.

P.S. Voor de nieuwsgierigen: Tilleul is te vergelijken met de kleur “sky green”

tilleul-kleur

2 gedachten over “Amazon shoplog: Boeken over de victoriaanse tijd

  1. Oh die boeken van Ruth Goodman klinken erg interessant! Ik ben zo benieuwd hoe het is om zo te leven. Net als het Amish leven eigenlijk 😉 Verder heb je een leuk blog! Ik ben altijd zo verbaasd dat mensen zo vol passie over een onderwerp kunnen schrijven. Ik vind namelijk heel veel leuk en kan niet echt kiezen wat ik zou willen uitdiepen. Ja koken misschien 😉 Ken je de website http://www.coquinaria.nl ook? Niet victoriaans, wel super leuk en leerzaam om te lezen. Jannekekoockt.nl is ook zo’n website. Bijna vergeten te zeggen, ik heb een poosje aan hofdansen gedaan in Groningen. Super leuk om te doen!

  2. Dank je wel voor je leuke reactie! Ruth Goodman vind ik geweldig, ze heeft een heleboel prachtige boeken en tv-series op haar naam staan. Ze heeft ontzettend veel kennis over verschillende periodes in de geschiedenis, en een bijzonder sprankelende persoonlijkheid. 🙂 Ken je ook haar boek “How te be a Victorian?” Dat is mijn favoriete boek van haar, met veel informatie over het dagelijks leven in de victoriaanse tijd.

    Wow, Hofdansen lijkt me gaaf! Ik heb er zelf niet zo veel talent voor, maar het lijkt me ontzettend leuk om te doen. Was je dan ook in volledig kostuum?

    Net als jij hou ik ook van koken. Ik ben dan ook aan het experimenteren met een aantal historische recepten, die ik natuurlijk hier online zal zetten :-). Bedankt voor je webtips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.