Verliefd op Deventer: Dickens Festijn 2016

Merry Christmas, everyone! Gisteren bezocht ik samen met mijn man – Mr. W. – voor het eerst in mijn leven het Dickens Festijn in Deventer. Wat een belevenis! We zagen Mr. Pickwick en zijn clubleden, de Ghost of Christmas Present en maakten een praatje met Mr. Scrooge. Van ons “Merry Christmas” moest hij natuurlijk niets hebben.

dickens-festijn-deventer-2016-m

dickens-festijn-deventer-2016-i

dickens-festijn-deventer-2016-a

Het Dickens Festijn vond dit jaar voor de 26e keer plaats in het Bergkwartier in Deventer. Er was zo veel te zien en te beleven! Natuurlijk waren de bovengenoemde karakters uit Dickens’ romans van de partij, maar ook Uriah Heep, een meneer met een ongezond rij tanden (hoewel Dickens juist straalwitte tanden een teken van onbetrouwbaarheid vond), de geest van Jacob Marley (inclusief rook en klokslagen), fietsers op hoge fietsen, kuipers, circusartiesten, bedelkinderen, wasvrouwen, broodverkopers, verhuizers, krantenjongens, kolenverkopers en een enge schoolmeester van een meisjesschool – misschien familie van Mr. Squeers uit Nicholas Nickleby? Zelfs Her Majesty Queen Victoria kwam nog even al wuivend langs in haar draagstoel.

dickens-festijn-deventer-2016-e

Links: Mr. W. vermaakt zich op het Dickens Festijn.

dickens-festijn-deventer-2016-b

dickens-festijn-deventer-2016-d

Er was zo veel te zien dat het onmogelijk was om alles te bekijken. Zo zag mijn man in een straat een volledige kudde schapen over het hoofd (huh?) en hebben we beiden het kerkhof met Lady Dedlock gemist.

dickens-festijn-deventer-2016-h

dickens-festijn-deventer-2016-c

En uiteraard waren er ook veel kleurrijk uitgedoste dames, en stijlvol geklede heren. Natuurlijk waren de meesten van hen enthousiaste vrijwilligers uit Deventer, maar er waren ook bezoekers die zich voor de gelegenheid in hun mooiste victoriaanse kostuum hadden gestoken.

Zoals ook Mr. W. en ik. Mr. W. droeg een brokaten overjas met gilet en winterse sjaal. Natuurlijk mochten zijn zakhorloge, paraplu en hoge hoed niet ontbreken. Ik droeg een great-coat met een zwarte rok, afgezet met kant (voor het gemak zonder tournure of crinoline), een sjaal met medaillon en een rijhoed met veren. Hoewel het niet helemaal historisch correct was, hebben wij ons ontzettend vermaakt.

dickens-festijn-deventer-2016-n

dickens-festijn-deventer-2016-j

dickens-festijn-deventer-2016-k

Ik zou nu heel cliché kunnen schrijven dat ik het gevoel had terug in de tijd te zijn gegaan. Dat was eerlijk gezegd niet zo. Maar met het Bergkwartier en zijn figuranten ging ik wel een geweldige fantasiewereld binnen, die duidelijk met heel veel liefde, aandacht en vakkundigheid in elkaar was gezet. Prachtig om te zien en om mee te maken!

De sfeer was gemoedelijk; ondanks de drukte voelde niemand te veel en alle deelnemers hadden er duidelijk veel zin in. Het viel me op dat de in de afgesloten straten aangeboden versnaperingen heel betaalbaar waren – bijvoorbeeld € 1,- voor een kopje warme chocolademelk met koekje. In een gemiddeld pretpark (waar je ook nog entree betaalt) betaal je zo het driedubbele. Nu zijn de prijzen niet zo belangrijk, maar het geeft wel een indicatie van de intentie en inzet waarmee de Deventenaren ‘hun’ evenement vormgeven. In de uitvoering professioneel, maar tegelijkertijd ook knus, gezellig, gezamenlijk, belangeloos en behulpzaam. Iedereen die mee wilde doen, deed mee: de kerstsfeer was overal duidelijk voelbaar.

dickens-festijn-deventer-2016-f

dickens-festijn-deventer-2016-g

Deventer heeft met succes het Bergkwartier in zijn prachtige oude staat weten te behouden en er is veel met zorg gerenoveerd. De straatjes zijn echt heel leuk om doorheen te lopen. Het leuke vond ik dat er ook nog twee echt oude zaken gevestigd zaten. Namelijk fotozaak Hekkert, die zijn oorsprong heeft in 1890, en daarmee de oudste fotozaak van Nederland is, en de Deventer Borstelwinkel ‘De Kuiperij’ uit 1860.

deventer-borstelwinkel-dickens-2016

Interieur van Deventer Borstelwinkel / uithangbord van de winkel.

Laatstgenoemde is de oudste zaak van Deventer én de enige in zijn soort in Nederland. Natuurlijk liet ik de kans niet voorbij gaan om bij Nederlands oudste fotozaak op de foto te gaan, en eindelijk die traditionele haarborstel van zwijnshaar en perenhout te kopen in ‘De Kuiperij’.

Samen op de foto voor een traditioneel plaatje bij fotograaf Hekkert!

En last but not least is er in Deventer ook het geweldige Charles Dickens Kabinet, met de prachtige Dickens-verzameling van Emmy Strik. Die moet je gezien hebben! Dit kleine museum is overigens ook het hele jaar door op zaterdag geopend: lees hier mijn verslag.

Natuurlijk heb ik vooral het Bergkwartier gezien, maar ook de rest van Deventers binnenstad is mooi om te zien. Er zijn mooie historische panden en ik vond de sfeer overal heel gemoedelijk. Een mooie eerste indruk van de stad. Eigenlijk ben ik best een beetje verliefd geworden op Deventer. Ook buiten het Dickens Festijn zal ik er beslist nog eens terugkomen.

En nu ontspannen met een kopje rooibosthee. Ha, lekker.

9 gedachten over “Verliefd op Deventer: Dickens Festijn 2016

    • Het is zeker de moeite waard om te gaan. Ik vond het in het Bergkwartier niet te druk, want iedereen wordt gedoseerd toegelaten. Echter, de wachtrij om binnen te komen kan wel 1,5 uur duren. Ik heb gehoord dat de sfeer in de rij goed is, en dat je ook in de rij wordt vermaakt.

      Wij hadden echter een arrangement geboekt via het postillion hotel, en daardoor hoefden wij niet in de rij te staan. We konden via een speciale ingang naar binnen. Dat was natuurlijk ideaal. 🙂

  1. Wauw, dat ziet er ontzettend mooi uit en helemaal in Dickens-sfeer! Ik vind Deventer ook echt precies de stad waar je zo’n festijn zou verwachten; het is daar het perfecte decor voor. Prachtige foto’s en mooi verslag! Ik ga dit onthouden voor volgend jaar 🙂

  2. Ik vind het daar ook altijd erg leuk! Een vriendin van mij is trouwens coupeuse (ik heb haar eens geïnterviewd voor een blog) en ze is ook gek op de Victoriaanse geschiedenis. Ze maakt voor zichzelf dan ook regelmatig perfecte replica’s van Victoriaanse kostuums die je terug kan vinden uit een film/boek/historisch persoon. Zo mooi. Tot in de detail klopt het ook. Lijkt me geweldig als je het kan en ze zijn zo mooi. Ik snap jouw interesse dan ook erg goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.