Recycle papier op de ouderwetse manier: zelf een notitieblokje maken

Mag ik even klagen? Ben ik net fijn iets superleuks aan het uitprinten – zoals bijvoorbeeld die leuke Jane Austen Picnic packs -, stopt mijn printer ermee. Goed: nieuwe inkt erin, proefdraaien –  en dan geen resultaat. Grom. Drie dieptereinigingen en een geïrriteerde echtgenoot later doet dat ding het eindelijk wel. Hoera! Maar nu zit ik wel met een lading gebruikt printpapier. En weggooien is zonde. Hoe recycleden de Victorianen hun oud papier?

recycle-print-papier

Ook zo’n hekel aan dit uitzicht? Een printtest met één falende kleur: blauw.

Grappig dat zo’n huishoudelijke irritatie kan leiden tot een geschiedenisvraag én een oplossing voor mijn stapel oud papier. De Victorianen probeerden namelijk zo veel mogelijk materialen te hergebruiken. Alles had immers geld gekost, en ze waren erg vindingrijk als het gaat om het bedenken van nieuwe toepassingen voor bijvoorbeeld oude stukken stof of oud papier. Dit heb ik bijvoorbeeld al eens laten zien in een blog over zelfgemaakte kerstversieringen.

Oud papier werd het hele jaar door opgespaard, zodat er mooie knutselwerkjes van gemaakt konden worden. Vooral van dat mooie glimmende folie, dat bijvoorbeeld om chocolade zit, was populair. Iets wat wij tegenwoordig gewoon weggooien.

Maar goed, ik had dus een stapel A4’tjes, die aan één zijde bedrukt waren. Toen bedacht ik me, dat men in de 19e eeuw oud papier in rechthoekjes knipte en deze aan een touwtje in de plee hing: toiletpapier dus. Het ging me eerlijk gezegd een beetje te ver om op deze manier historisch re-enactment door te voeren. Maar ik kwam wel op een ander idee: Ik ging van mijn oud papier een notitieblokje maken.

recycle-papier-notebook-maken

Dit heb je nodig: oud papier, touw, een schaar en een perforator.

Als rechtgeaard blogger ben ik natuurlijk dol op notitieboekjes -en blokjes (en volgens mij ben ik niet de enige). Van mijn stapel kladpapier was minimaal één kant nog zo goed als onbeschreven. Daarom pakte ik net als mijn victoriaanse voorgangers een stuk touw, en knipte alle velletjes op een gelijk formaat (A6). Met een perforator maakte ik een gaatje in de bovenhoek, waar het touwtje doorheen kon. (Je kunt natuurlijk ook – heel authentiek – naald en draad gebruiken.) Zo maakte ik mijn eigen notitieblokje, waar ik makkelijk allerlei nieuwe ideeën op kan krabbelen.

creatief-groen-recycle-papier

Ik kan weer mooi aan de slag met het opschrijven van blog-inspiratie!

Wat vinden jullie van het resultaat? Zelf vind ik het erg handig, en als het nodig is kan ik er makkelijk een blaadje tussenuit scheuren. Gratis, zelfgemaakt en lief voor het milieu! Inmiddels ‘spaar’ ik ook andere oude A4’tjes om mijn volgende notitieblokje te maken. Waar een haperende printer al niet toe kan leiden…

It’s time to stick the kettle on: Ik kies voor groene thee met jasmijn.

15 gedachten over “Recycle papier op de ouderwetse manier: zelf een notitieblokje maken

 1. Wat grappig om te horen dat je eigenlijk toevallig op dit idee kwam! Zo heb je inderdaad een ideale bestemming voor het oude papier. Ik moest wel lachen om je opmerking over zelfgemaakt wc-papier. Ik zou stiekem wel benieuwd zijn hoe gasten erop reageren als ze opeens zelfgeknutseld wc-papier zien hangen 😉

  • Haha, ik denk dat mijn gasten daar wel van zouden schrikken, ja. Maar nu ik er nog wat meer over nadenk: Volgens mij zou krantenpapier beter werken dan A4-tjes voor in je printer. En ik denk dat het Nederlandse afvoersysteem niet gebouwd is op bergen 80-gramspapier. (Het victoriaanse rioolsysteem was ook een drama, maar ja, toen was het onlangs alle lekkages toch nog een verbetering. 😉 ) Waar een mens al niet over na kan denken op de dinsdagochtend…

   • De rede dat het een slecht idee is om gewoon papier te gebruiken, is dat ons papier steviger is dan dat in de victoriaanse tijd.
    Het buigt dus niet mee en om nou in je onderste regionen papiersneetjes te krijgen ;0 Moet er niet aan denken. (A)

    Tweede rede is dat wc papier ‘oplost’ in water. Als in wanneer het vochtig wordt verliest het zijn sterkte zodat het makkelijker door het riool kan.
    En ook een stuk minder snel het riool verstopt. Tenzij je natuurlijk een hele rol in je wc gooit.. slecht idee 😉

    • Ja, daar heb je geljk in. Ik had nog geen diepte-analyse van ons wc-papier gemaakt, haha. 😉 Wie zou het huidige WC-papier hebben bedacht – en wanneer?

     • Dit wist ik niet, bedankt voor de tip! Ik kan me voorstellen dat meer toiletten binnenshuis (vanaf 1890) ervoor zorgde, dat men hygiënischer wc-papier wilde. Ook werd er aan het eind van de 19e eeuw natuurlijk meer bekend over bacteriën, waardoor hygiëne überhaupt belangrijker werd. Weer wat geleerd vandaag. 🙂

 2. wat een goeie oplossing! Ik heb zelf ook zo vaak papier over en vind het dan ook zonde om weg te gooien. Leuke blog heb je trouwens! Ik vind het tof dat je een ander onderwerp (de victoriaanse tijd) aanhoudt. Ik ga je volgen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.