Mijn 100e blogpost!

Hoera! Op dit moment lees je mijn 100e blogpost. Al 99 keer deelde ik met veel plezier weetjes over de victoriaanse tijd. Tweemaal per week kwam er een blogpost online, wat betekent dat mijn blog ook bijna een jaar oud is. Een leuke gelegenheid om terug te kijken op de leukste, grappigste en bestgelezen posts. En natuurlijk vooruit te kijken naar de onderwerpen die voor de komende maanden in de pijplijn zitten. Inclusief een paar goede voornemens…

Ik heb al vaker de vraag gehad hoe ik toch op het idee voor dit blog gekomen ben. Eigenlijk is het heel simpel: De 19e eeuw was al mijn hobby; en toen ik op een nacht de slaap niet kon vatten, bedacht ik me dat ik het leuk zou vinden om mensen op een toegankelijke manier over mijn favoriete onderwerp te vertellen.

victoriaans schrijven

Wat begon als een interesse voor oude familiefoto’s, bereidde zich al snel uit naar een verzameling van diverse foto’s, prenten én boeken over de 19e eeuw. Ik wilde tenslotte wel weten hoe het leven van de mensen op de foto’s er echt uit had gezien.

Er is zo veel binnen de victoriaanse tijd waar ik enthousiast over ben, dat ik het leuk vind om het met anderen te delen. En dat deed ik het afgelopen jaar dus al 99 keer. Benieuwd wat jullie en mijn favorieten zijn?

Mijn eerste blogpost

In mijn eerste blogpost legde ik uit waarom de 19e eeuw voor veel mensen tot de verbeelding spreekt. Spannend hoor, ik moest mijn eigen stijl nog vinden, en het was natuurlijk maar de vraag of iemand het zou lezen. Gelukkig heb ik best een grote familie, dus bleef de teller niet op nul staan (hoi Mam!).

De blogs die jullie het vaakst lazen

De all-time-favorite van de lezers van My inner Victorian is een blog over 19e-eeuwse omgangsvormen. De sociale rituele dans die ‘calling’ heet spreekt blijkbaar erg tot de verbeelding. Hoewel van sommige sociale regels je nekharen recht overeind gaan staan (je kind verplicht in de auto het rijtuig laten zitten), heb ik het vermoeden dat sommige elementen van het bezoekjes afleggen voor veel mensen nog wel zijn charme hebben. Liever een face-to-face gesprekje van 15 minuten dan alleen facebookvrienden zijn…of niet?
Statistisch weetje: Overigens haalde dit blog pas afgelopen week het In Memoriam over Alan Rickman in, die afgelopen januari één jaar overleden was. Niet verwonderlijk bij zo’n populaire en getalenteerde acteur.

The Garden Bench

The Garden Bench door James Tissot uit 1882.

Onverwacht succes

Het leek me zo’n alledaags blog; een shoplog over Britse producten die hun oorsprong in de victoriaanse tijd hebben, maar in Engeland nog steeds in de schappen liggen. Jullie lazen het massaal. Wie had kunnen denken dat een pot zilveruitjes zoveel aandacht zou trekken? Ik was in ieder geval positief verrast. (En uiteraard vind ik het niet erg om er vaker voor een shoplog op uit te moeten…)

Mijn eigen favoriet

Moeilijk , moeilijk; een favoriet blog te kiezen, terwijl ik over alle onderwerpen zo enthousiast ben. Naast historisch koken (mijn favoriete recept vertel ik je zo) heb ik eigenlijk wel een voorliefde voor blogposts waar behoorlijk wat research achter gaat zitten. Lekker met mijn neus in de boeken om de leukste weetjes uit te pluizen. Omdat ik echt niet kan kiezen maak ik mijn top 3 in willekeurige volgorde: Valentijnsdag in de victoriaanse tijd, Stereoscopie en Mrs. Bennet die worstelt met etiquetteregels. Heb jij ze al gelezen?

Het lekkerste victoriaanse recept

In het afgelopen jaar heb ik 14 gerechten gemaakt naar authentieke 19e-eeuwse recepten. Het leukste vind ik zelf dat ik daarbij veel geleerd heb over dit aspect van het victoriaanse dagelijks leven. Ingrediënten waren kostbaar, koken en bakken kostten tijd en sommige tips & tricks waren zo vanzelfsprekend dat ze niet in de kookboeken opgenomen werden. Dit vond ik dan ook extra leuk om op mijn blog toe te lichten voor de keukenprinsen/prinsessen onder jullie. En het lekkerste recept tot nu toe? Ook dit is moeilijk kiezen, maar toch: de Battenbergcake!

victoriaanse-keuken

De leukste DIY

Ook DIYs vond ik leuk om te doen. Het meestgelezen artikel in deze categorie gaat over zelfgemaakte handcrème, maar zelf vond ik de cold cream (dagcrème) ook heel leuk om te doen. In de zomer gebruik ik hem niet, omdat de crème wat vetter is, maar dit is in ieder geval één reden om weer naar de winter uit te kijken.

Mijn favoriete uitje

Voor My inner Victorian heb ik een heel aantal musea, landhuizen en andere mooie locaties bezocht. Dat is toch wel een voordeel van zo’n blog! Hoewel ik altijd al van mooie tentoonstellingen hield, was mijn blog dan soms de stok achter de deur om er ook echt tijd voor te maken. En daar heb ik zeker geen spijt van. Mijn favoriete uitje is zonder twijfel mijn bezoek aan het Victorian Home in Kopenhagen. Ik kreeg een privérondleiding in deze authentieke setting uit 1890, en mocht zo veel foto’s maken als ik wilde. Geweldig!

victoriaanse-salon

Op naar de volgende 100(0)

Gelukkig heb ik voor de komende 100 blogs bepaald geen gebrek aan inspiratie. Sterker nog: Ik heb een lijst met meer dan 300 onderwerpen, en dagelijks springen er nieuwe ideetjes door mijn hoofd. In oktober ben ik van plan om victoriaans interieur wat meer in de spotlights te zetten. Tegelijkertijd heb ik alweer wat lekkere recepten klaarstaan voor het najaar en denk ik al na over wat ik zal doen in de kersttijd. Ik kijk altijd weer uit naar december, de maand waarin de wereld van Charles Dickens vaak extra aandacht geniet.

morning-call-mode

Mijn goede voornemen is om eens wat meer te gaan doen met mijn collectie prenten. Zo heb ik onder andere meer dan 100 originele modeplaten, vooral uit de jaren 1850. Deze wil ik graag aan jullie laten zien. Maar dan moet ik wel eerst alles inscannen, en dat is wel een klus. Daarnaast wil ik me nog meer gaan verdiepen in de verschillende modestijlen en het bijbehorende jargon, zodat ik ook echt wat zinnigs te melden heb. Ik hou jullie op de hoogte…

Voordat ik mijn gebruikelijke kopje thee ga zetten, wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om jullie te bedanken. Ik ben ontzettend blij met alle lezers, en alle leuke reacties die ik heb mogen ontvangen! Thanks!!

Voor wie nog meer op de hoogte gehouden wil worden over ‘victoriaanse zaken’: Volg My inner Victorian via Facebook en Twitter. Hier lees je onder andere als eerste over aankomende en actuele TV-programma’s, filmpremières en tentoonstellingen over onze favoriete eeuw.

Het is weer tijd voor mijn favoriete thee. Earl Grey met melk. Hmmm…

18 gedachten over “Mijn 100e blogpost!

 1. Super leuk en bijzonder dat je alweer zo lang blogt! En dat ik je al weer zo lang volg 😉 Ik kijk in elk geval uit naar alle komende berichten en ben van plan om je blog nog lang te volgen 😀

  En wow, 300 onderwerpen dat is echt heel veel..! Het is bijna een onuitputtelijke bron volgens mij. Misschien omdat het een hele eeuw is En je dan echt over allerlei onderwerpen kunt schrijven. Toch doe ik het je niet na 😉

  • Ik vind het erg leuk dat je me al die tijd zo trouw volgt! Je geeft ook altijd leuke doordachte commentaren, waardoor ik ook weer inspiratie krijg. Bedankt!

   Je hebt gelijk, een hele eeuw geeft genoeg stof tot nadenken. En waar mensen zijn is altijd wel een verhaal…

  • Dank je wel voor het compliment! Wat grappig dat we ongeveer tegelijkertijd begonnen zijn. Jij blogt dus ook ongeveer twee keer per week?

  • Dankjewel! Toegankelijk en gevarieerd, dat was o.a. mijn bedoeling toen ik begon. Echt gaaf dat dat blijkbaar gelukt is! Ik vind het zelf fijn dat mijn niche-onderwerp zo veelzijdig is, ik ben namelijk zelf ontzettend nieuwsgierig naar…alles. 😛

 2. Gefeliciteerd. Ik ben in dezelfde periode geïnteresseerd. Ik heb twee blogs. 1 over de Bronte sisters en 1 over Jane Austen. Leuk nu iemand te volgen die ook van die tijd houdt. Ik kijk uit naar de historische modeprenten.

  • Wat leuk dat je ook over 19e-eeuwse thema’s blogt! Volgens mij bevinden we ons (in Nederland) in klein gezelschap. Even nieuwsgierig: Is er een reden waarom je Jane Austen en de Brönte’s op twee aparte blogs behandelt?

   • Hoewel de dames maar een paar tientallen jaren na elkaar zijn geboren was er een enorm verschil in leefomstandigheden. Wij maken snelle veranderingen mee, maar dat was toen ook. Natuurlijk veranderde de mode snel. Maar bijv. Jane Austen kon absoluut niet alleen reizen. Toen zij een huwelijksaanzoek had afgewezen moest ze wachten in het huis van de man die haar vroeg tot haar broer haar kwam halen. Wat moet zij zich beroerd gevoeld hebben. De Bronte Sisters reisden met koetsjes, maar ook met de trein. Zij reisden samen maar ook alleen. Ik vind het leuk die twee werelden gescheiden te houden.

    • Interessant om je overweging hierover te lezen; erg leuk dat je zo op de details let. Ik ben ook zeer geinteresseerd in de positie van de vrouw gedurende de 19e eeuw.

 3. Een feest om te lezen die blogs van jou Josephine! Blij te lezen dat je inspiratie alleen maar groeit. Dat belooft wat.

  Ik geniet erg van de lekker te lezen schrijfstijl en de boeiende weetjes die je iedere keer weer weet op te diepen. En… ik krijg er altijd trek in thee van.

  Ik doe mee met de Earl Grey vandaag. Proost!

 4. Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal! Wat leuk om zo terug te blikken op niet alleen de Victoriaanse tijd, maar ook op alweer 100 artikelen. Ik blijf het heel erg knap vinden hoe je steeds weer originele onderwerpen bedenkt die gerelateerd zijn aan de Victoriaanse tijd, maar ook interessant zijn voor nu. Ik heb al heel wat opgestoken door je blog en vind daarnaast dat je heel fijn schrijft. Oh ja, en je DIY’s zijn vaak zo leuk en origineel! Ga vooral zo door! Op naar de volgende 100(0)! 🙂

 5. Proficiat! Ik volg je blog nu enkele maanden en vond het meteen GE-WEL-DIG zowel de onderwerpen an sich en dat je er zo trouw aan blijft in elk van je posts, blikken,…. Iedere keer leer ik weer iets nieuw bij! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.