DIY: Jane Austen Picnic Packs

2017 is het Jane Austen-jaar, dus zowel in binnen- als buitenland worden er verschillende leuke activiteiten georganiseerd. Het zwaartepunt daarvan ligt natuurlijk in Engeland, waar je via de website janeausten200.co.uk op de hoogte wordt gehouden van al het leuks. Op één ding zat ik al maanden te wachten: de zogenaamde picnic packs om net als in Emma je eigen zomerse uitje mee te organiseren. Gelukkig zijn ze voor iedereen te downloaden!

De Jane Austen 200 – picnic packs zijn een initiatief van het Hampshire Cultural Trust. En dat is niet zo gek, want Jane Austen kwam uit Hampshire en schreef daar bijna al haar romans. Waaronder ook Emma, en het is in deze roman waar een picknick een belangrijke plek inneemt.

“It was settled that they should go to Box Hill. […] Two or three more of the chosen only were to be admitted to join them, and it was to be done in a quiet, unpretending, elegant way, […].”

Picknicken in de Regency-periode

Picknicken werd erg populair in Regency-periode, en zou ook gedurende de victoriaanse tijd populair blijven. Het was wel een uitgebreidere affaire dan een simpel broodje kaas uit het vuistje en thermosfles met thee. Picknicks waren bedoeld om plaats te vinden op een mooie, inspirerende plek in de natuur. Er werden vrij uitgebreide (koude) gerechten meegedragen, en natuurlijk ook het nodige servies. Er kwam bij de organisatie van een picknick dan ook heel veel kijken, maar de bedoeling was dat het een ontspannen en informeel samenzijn zou zijn. In Emma wordt er dan ook met ongeduld naar het feestje uitgekeken – maar helaas blijkt de sociale interactie wat minder geslaagd dan gedacht.

“They had a very fine day for Box Hill; and all the other outward circumstances of arrangement, accommodation, and punctuality, were in favour of a pleasant party.”

jane-austen-emma-picknick

De picknick op Box Hill in Emma, getekend in 1898 door Chris Hammond (1860-1900) [publiek domein].

Wat zit er in de Picnic-packs?

Zelf kijk ik ook erg uit naar een fijne picknick. Misschien wel met mijn beide zussen, van wie er één geëmigreerd is, en die in augustus in het land is. Voor een sociaal drama zoals in Emma hoef ik in ieder geval met mijn zussen niet te vrezen.

Maar goed, voor een picknick met een Jane Austen-thema wil ik me dus goed voorbereiden. In de officiële picnic packs zitten de volgende leuke en handige dingen:

 • 3 Recepten uit de tijd van Jane Austen
 • Een Regency-spel
 • 3 Regency-raadsels
 • Een Jane Austen-quiz
 • 8 A4-posters met quotes uit de romans
 • Een boeken lijst met leestips
 • Een peper-en-zoutje-spel
 • Vlaggetjes om zelf een slinger mee te maken

jane-austen-picknick-paperware

Wat een leuke dingen allemaal! Ik heb zelf alles uitgeprint om er zo goed mogelijk gebruik van te kunnen maken. Hieronder kun je lezen wat ik van de verschillende items vond.

3 Recepten uit de tijd van Jane Austen
Deze leken me zelf het leukst, omdat ik – zoals jullie vast wel eens is opgevallen – van historisch koken houdt. Het zijn recepten voor een Salmagundi-salade, Shrewsbury Cakes en Syllabub. Bij dat laatste dacht ik: “Huh, wat is dat?” Het lijkt een soort alcoholisch drankje (?) te zijn, maar het spreekt me eerlijk gezegd niet zo aan. De Cakes daarentegen lijken me erg lekker en ga ik zeker nog eens proberen. En dan de salade: die heb ik deze week uitgeprobeerd, en hij is heerlijk! Eerlijk gezegd is het de lekkerste salade die ik ooit gemaakt heb (en nee, dit is niet mijn eerste salade, haha). Hieronder zien jullie het resultaat:

salmagundi-salade

Mijn versie van de salmagundi-salade, met sla, sperziebonen, een gefruit uitje, wortel, ei, gerookte kip, citroen, druiven, gezouten amandelen en een lekkere dressing.

3 Regency-raadsels, een Regency-spel en een Jane Austen-quiz
Bij picknicks in de tijd van Jane Austen was het de bedoeling dat het gezelschap zich op een leuke en beschaafde manier kon ontspannen. Raadsels en woordspelletjes hoorden daar zeker bij.

De raadsels die in het picnic pack zitten vond ik leuk, maar wel moeilijk. Eerlijk gezegd kon ik ze alledrie maar gedeeltelijk oplossen. Misschien was dat omdat Engels niet mijn moedertaal is? Toch vond ik het een leuke uitdaging om het te proberen.

Het Regency-spel is een soort vraag-en-antwoordspel en deed me in de omschrijving eerlijk gezegd denken aan een zeer beschaafde versie van Cards Against Humanity. Maar in dit geval zijn er geen kaartjes, dus doe je alles uit het hoofd én gebruik je je eigen fantasie. Of het een leuk spel wordt ligt dus aan de vindingrijkheid van de groep.

En dan natuurlijk de Jane Austen-quiz! Deze maakte ik natuurlijk als eerste, en van de acht vragen had ik er vijf goed. Onder jullie zijn er vast een heel aantal die het beter doen…

austen-picknick-pack

Mijn hele picnic pack is klaar voor gebruik.

8 A4-posters met quotes uit de romans
Deze postertjes leken me erg leuk om ter inspiratie bij mijn bureau op te hangen. Wat je ermee kunt tijdens een picknick, weet ik niet zo goed, behalve dan dat je elkaar kunt uitdagen met de vraag uit welke roman de betreffende quotes komen. En dan noem ik maar gelijk één piepklein puntje van kritiek: Er wordt gequote uit alle romans, behalve uit Sense & Sensibility. Soms krijg ik het gevoel dat deze roman een beetje het ondergeschoven kindje is. Maar geen nood, want bij de postertjes zit ook een negende exemplaar om zelf je favoriete quote in te vullen. Mag ik daarom mijn favoriete quote uit Sense & Sensibility voorstellen?

“People always live for ever when there is an annuity to be paid them.”

Het kan overigens leuk zijn om deze – en andere quotes – dan gelijk mooi te handletteren.

Een peper-en-zoutje-spel (Fortune Teller)

jane-austen-spel

Dit vond ik een hele originele vinding! Natuurlijk kennen we allemaal wel uit onze jeugd het gevouwen ‘peper-en-zoutje’, maar ik vind het ontzettend leuk dat ze dit nu met een Jane Austen-thema hebben uitgebracht. Deze versie vertelt je welk karakter uit de romans je bent. Ik bleek Emma te zijn (niet slecht, toch?) en mijn man bleek Colonel Brandon. Dit vond ik extra leuk, want zoals ik al eerder had geschreven, is de kolonel mijn favoriete Austen-held! Ik ben benieuwd wie mijn zussen blijken te zijn….

Vlaggetjes om zelf een slinger mee te maken
Ook erg leuk en feestelijk: de slinger die je zelf kunt maken met de driehoekige vlaggetjes met Regency-thema. Ik heb zelf drie velletjes uitgeprint op iets dikker papier. Gaatjes erin, touwtje erdoor en klaar! Ik kan me voorstellen dat je niet bij elke picknick de gelegenheid hebt om deze op te hangen, maar mocht je gezellig ‘picknicken’ in je tuin, dan is er vast wel iets waar je de slinger aan kunt ophangen.

Klaar voor de picknick

Al met al vind ik het een heel leuk pakketje van Jane Austen 200, en ik kan het dan ook echt waarderen dat ze al deze materialen gratis beschikbaar hebben gesteld om te downloaden. Dus doe je meest vrolijke servies in een mandje met wat servetten en bestek en vis je picknickkleed uit de schuur! En mocht je nog inspiratie voor authentieke hapjes nodig hebben: Dan raad ik je heel onbescheiden mijn London Buns of Victoria Sandwiches aan. Niet officieel Regency, maar wel op-en-top 19e-eeuws. En lekker.

jane-austen-picknick

Uiteraard neem ik ook thee mee op de picknick. Een thermosfles met heet water en wat zakjes kruidenthee lijken me een goed idee.


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
http://janeausten200.co.uk/. Het officiele picnic pack kun je hier gratis downloaden.
Jane Austen, Emma. 1815. Via Gutenberg.org.

9 gedachten over “DIY: Jane Austen Picnic Packs

 1. Supertof!! En je salade ziet er heerlijk uit zeg. Grappig trouwens dat jullie die dingen peper en zoutje noemen. Ik weet helemaal niet meer hoe wij het noemden als kind maar het was zeker iets anders dan dat. Haha!

  • Nu wil ik natuurlijk ook weten hoe het ‘peper-en-zoutje’ in Vlaanderen genoemd werd, haha. Ik heb even gegoogled: kikkerbekje / happertje misschien? 😉

 2. Oh, ik kom zojuist je blog tegen via de blog van Sofie en mijn hart maakte echt een klein sprongetje: ik ben namelijk een groot Jane Austen fan (of eigenlijk van het tijdperk)! Ik ga je volgen! 🙂

 3. Wat ontzettend leuk dat je dit materiaal gratis online kon vinden en daarmee een echte picknick in Jane Austen-stijl gaat voorbereiden. Er zitten echt leuke items bij, vooral die feestelijke slinger. En wat ziet die salade er goed uit!

  • Ja, ik vind het ook leuk hoeveel werk het team van JaneAusten200 ervan heeft gemaakt. Ik denk dat ze er veel mensen een plezier mee doen.

 4. Geweldig. De afgelopen week werd er veel aandacht aan Jane Austen besteed en al die artikelen verslind ik, figuurlijk. Ook deze weer. Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.