Zien: Verteldiner ‘Aan tafel met Charles Dickens’

Eindelijk is het zover! ‘Aan tafel met Charles Dickens’ is vanaf september in de Nederlandse theaters te zien. Nu zullen sommigen van jullie zich afvragen: Een kookboek in het theater – hoe werkt dat dan? Vandaag vertel ik jullie over het bijzondere idee van een verteldiner, uit de hoge hoed van verhalenverteller Frank Belt. En ik mag de speellijst met jullie delen!

Eind 2019 werd ik door theatermaker Frank Belt van Op Verhaal benaderd om mijn kookboek Aan tafel met Charles Dickens te gebruiken voor een theatervoorstelling. Frank is een begenadigd verhalenverteller, en bracht al tweemaal eerder succesvolle verteldiners op de planken, samen met collegaverteller Marjan Penterman. In deze eerdere voorstellingen stonden schrijvers Roald Dahl en Louis Couperus centraal. En nu staat Charles Dickens dus in de schijnwerpers. Deze keer werkt Frank samen met verhalenverteller Janneke Tanja.

Frank Belt en Janneke Tanja spelen ‘Aan tafel met Charles Dickens’. Foto: Mariange Schilham.

Hoe werkt een verteldiner?

Van sommige schrijvers is het bekend dat ze bijzonder culinair geïnteresseerd waren. Zo speelt eten een belangrijke rol in hun werk, of brachten ze zelf een kookboek uit. Zoals ik al vaker geschreven heb, was eten voor Charles Dickens erg belangrijk, zowel op persoonlijk vlak als in zijn romans. Maar hij was niet de enige. Roald Dahl schreef samen met zijn vrouw bijvoorbeeld een kookboek met gerechten uit zijn familie, compleet met grappige verhalen erbij. Dit werd de basis voor het Dahldiner in 2019. Het boek Couperus Culinair van historica José Buschman was dan weer de inspiratiebron voor het gelijknamige verteldiner in 2021-2022. Couperus’ fictieve dinertjes zijn bijzonder smakelijk, en in zijn persoonlijke leven was Louis Couperus ook een echte bourgondiër.

Bij een verteldiner zijn er drie gangen, die worden afgewisseld met verhalen. Zo kregen we bij een voorstelling van Couperus Culinair onder andere scènes uit Eline Vere en De Stille Kracht voorgeschoteld. Tussendoor konden we genieten van gerechten uit de Franse, Nederlands-Indische en Italiaanse keuken, want Louis Couperus had een internationale smaak.

En zo zal het dus ook bij Aan tafel met Charles Dickens gaan: Drie gangen, gebaseerd op de Victoriaanse gerechten uit mijn gelijknamige kookboek, worden afgewisseld met verhalen van Charles Dickens. Ik weet natuurlijk al welke verhalen Frank en Janneke zullen vertellen, en ik kijk er erg naar uit! Ze hebben gekozen voor bekende en minder bekende verhalen, wat ik ontzettend leuk vind. Meer kan ik natuurlijk niet verklappen…

Saillant detail: De gerechten die geserveerd worden, blijven ook voor de theatermakers een verrassing. De chefs van elke locatie krijgen mijn kookboek aangereikt als inspiratie, en gaan vervolgens naar eigen inzicht met de historische recepten aan de slag. Ik ben dus zelf ook ontzettend benieuwd naar wat er op tafel komt!

Twee gerechten uit het kookboek Aan tafel met Charles Dickens: Victoriaanse groentesoep, en een Victoriaanse pastei met kip. Foto: © My inner Victorian.

Voorstellingen ‘Aan tafel met Charles Dickens’

Op dit moment staan er 22 voorstellingen gepland voor 2022 en 2023. De meeste theaters zijn op moment van schrijven al begonnen met de kaartverkoop – de rest volgt binnenkort.

2022

16 september 19.00 uur De Cammeleur, Dongen

18 september 18.00 uur Stadscentrum Het Parochiehuis, Delden

6 november 17.30 uur Theater De Bussel, Oosterhout

13 november 17.00 uur Theater ’t Voorhuys, Emmeloord

19 november 19.00 uur De Skâns, Gorredijk

7 december 18.30 uur De KOM, Nieuwegein

8 december 18.30 uur C.C. Cascade, Hendrik-Ido-Ambacht

9 december 12.00 uur Theater ’t Mozaïek, Wijchen

11 december 17.00 uur De Rijswijkse Schouwburg, Rijswijk

15 december 18.00 uur Theater Hofpoort, Coevorden

16 december 19.00 uur Kielzog, Hoogezand

17 december 18.00 uur Theater ’t Posthuys, Oranjewoud

18 december 17.00 uur Theater De Koornbeurs, Franeker

21 december 18.00 uur Schouwburg Ogterop, Meppel

22 december 18.30 uur Theater Geert Teis, Stadskanaal

28 december 18.00 uur Streams Breede Beek, Nijkerk

29 december 17.30 uur C.C. Evertshuis, Bodegraven

2023

4 maart 19.00 uur Cultureel Montfoort, Montfoort

12 maart 17.00 uur Theater De Meenthe, Steenwijk

14 april 19.00 uur De Nobelaer, Etten-Leur

18 april 12.30 uur Schouwburg Het Park, Hoorn

Frank Belt en Janneke Tanja spelen ‘Aan tafel met Charles Dickens’. Foto: Mariange Schilham.

Het zal geen verrassing zijn dat Mr. W. en ik allebei erg uitkijken naar de voorstelling. Ik hoop dat jullie ook enthousiast zijn geworden, en wens jullie alvast veel plezier!

Ondertussen geniet ik nog even van een kopje thee in de zon.

3 gedachten over “Zien: Verteldiner ‘Aan tafel met Charles Dickens’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.