Nieuws: Ik breng een victoriaans kookboek uit!

Een aantal blogposts geleden liet ik jullie weten dat ik naast het schrijven aan mijn blog nog met een ander spannend project bezig ben. En vandaag kan ik eindelijk onthullen wat ik al die tijd maar met moeite voor me heb kunnen houden: Ik werk aan een eigen kookboek! Een victoriaans kookboek, welteverstaan, met als uitgangspunt het leven en werk van Charles Dickens. De titel is dan ook heel toepasselijk Aan Tafel Met Charles Dickens. Ik vertel jullie er graag meer over!

Update: Het kookboek is inmiddels verschenen, en te koop bij o.a. Bol.com en de lokale boekhandel! Bekijk een voorproefje van het kookboek op de speciale website  www.aantafelmetcharlesdickens.nl.

Eigenlijk is het wel een grappige constatering in de online wereld: Zelfs de meest succesvolle bloggers hebben vaak de wens om hun werk uiteindelijk ook in fysieke vorm te zien verschijnen. Zo’n écht boek met je naam erop, met inkt en vers papier, en met een plek in de boekwinkel en bij de mensen thuis op de plank. Als iemand die net zo graag schrijft als leest, leek mij dat natuurlijk ook altijd geweldig.

tea-time-brunery

Tea Time, geschilderd door Francesco Brunery (1849–1926) [Publiek domein].

Schrijven aan een kookboek

Jullie weten dat ik op mijn blog maar al te graag recepten publiceer. Lekker snuffelen in mijn collectie 19e-eeuwse kookboeken, dan de receptuur naar het heden vertalen, fijn kokerellen, en naderhand meestal een lekker gerecht op tafel zetten (toegegeven, soms mislukt er wel eens wat…). Extra leuk vind ik het natuurlijk, wanneer lezers mijn recepten ook zelf uitproberen en laten weten wat het resultaat is.

Op een gegeven moment merkte ik dat ik te veel recepten had om allemaal op mijn blog kwijt te kunnen. My inner Victorian is tenslotte geen kookblog, en ik hou van variatie. Langzaam maar zeker ontstond het idee om zelf een kookboek uit te brengen, waarin mijn favoriete onderwerpen samenkomen: de victoriaanse tijd, de mooie verhalen van Charles Dickens, en natuurlijk lekkere hapjes! En inmiddels is Aan Tafel Met Charles Dickens al een heel eind gevorderd.

Wat valt er zoal te lezen en te maken?

In mijn kookboek bekijk ik de victoriaanse keuken vanuit het perspectief van de figuur die wij ook nu nog het meeste associëren met huiselijke sferen, gezellig gedekte tafels en dampende serveerschalen vol heerlijke gerechten: Charles Dickens.

Het is jullie misschien al wel eens opgevallen dat eten in zijn verhalen een onverwacht grote rol speelt. Zelf vind ik Dickens’ omschrijvingen van goed klaargemaakte gerechten altijd erg smakelijk om te lezen. Maar via dit eten vertelt de schrijver tegelijkertijd iets over zijn personages, en over hun onderlinge band. Wie heeft er genoeg te eten, en wie niet? Wie is er zo vriendelijk om zijn maaltijd met anderen te delen? Denk bijvoorbeeld aan de treurige scène waarin Oliver Twist om meer eten vraagt, of het gezellige kerstdiner van de familie Cratchit in A Christmas Carol. En hoe zou het Pip uit Great Expectations zijn vergaan als hij niet al dat eten uit de voorraadkast had gestolen?

charles-dickens-coldstream

Charles Dickens eet een hapje in de keuken. Op dit schilderij uit ca. 1851 speelt hij het karakter Mr. Coldstream uit het toneelstuk Used Up. Schilderij door Augustus Leopold Egg (1816–1863). © Charles Dickens Museum, London (CC BY-NC-SA 4.0).

Maar niet alleen Charles Dickens geeft mij een mooi inkijkje in de victoriaanse keuken. Ook zijn vrouw Catherine doet een duit in het zakje, met haar eigen menuboekje What Shall We Have For Dinner? Daarover schreef ik al eens in een speciale blogpost. De receptideeën voor mijn kookboekje komen dus ook van haar.

Van Christmas Pudding tot karwijzaadcake, en van hartverwarmende soep tot de lekkerste pastei: Het is zeker de moeite waard om bij de familie Dickens aan te schuiven. Uiteraard vertel ik in mijn boek ook over onderwerpen als de victoriaanse keuken en dineren in de 19e eeuw.

Taadaa…Cover reveal!

En hoe gaat het nu verder? Voorlopig kook en schrijf ik nog wel even door. Maar niet zonder jullie eerst vol trots het boekomslag te laten zien:

aan-tafel-met-charles-dickens-cover-preview

Het boek heeft een mooi cadeauformaat, en bevat 80 pagina’s aan recepten, gerechtfoto’s en authentieke victoriaanse afbeeldingen. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Het Zwarte Schaap. Aan Tafel Met Charles Dickens ligt vanaf dit najaar in de winkel. En natuurlijk hou ik jullie ook voor die tijd op de hoogte van dit leuke avontuur!

O ja, en zoals jullie van mij gewend zijn, sluit ik zowel het kookboek als mijn blogpost af met…

…een kopje thee met wat lekkers!

P.S. Vanaf nu kun je My inner Victorian ook volgen via Instagram: @myinnervictorian .

16 gedachten over “Nieuws: Ik breng een victoriaans kookboek uit!

  1. Wauw, wat een ontzettend mooi nieuws en wat ziet de cover er al prachtig uit! Dit is je op het lijf geschreven en het kan niet anders dan een prachtig kookboek worden vol met unieke recepten. Ik ben héél benieuwd. Heel veel succes met dit toffe project!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.