Vijf Victoriaanse kersttafereeltjes

Tidings of comfort and joy! Eerlijk gezegd kijk ik al zo’n twee maanden uit naar de feestdagen, en nu is het alweer Tweede Kerstdag. Sinds ik drie winters geleden met mijn blog begon, ben ik altijd ruim van tevoren bezig met Dickensfestijnen, kerstverhalen en natuurlijk de mooiste Victoriaanse kerstafbeeldingen. En die houd ik uiteraard niet voor mezelf alleen!

Een groot deel van het Kerstfeest zoals wij het kennen heeft zijn oorsprong in de 19e eeuw. Natuurlijk niet het bijbelse kerstverhaal en de Christelijke tradities rond kerst, maar wel de opgetuigde kerstboom, het (verplichte) familiediner met gebraad, kerstkaarten en cadeautjes onder de boom. En in de booming Victoriaanse printcultuur en schilderkunst zien we dan ook veel mooie uitbeeldingen van dit ‘nieuwe’ kerstfeest. Kijken jullie mee?

The Christmas Hamper, door Robert Braithwaite Martineau, (1826-1869).

The Christmas Hamper, door Robert Braithwaite Martineau (1826-1869) [Publiek domein].

Stille nacht, door de Deense schilder Viggo Johansen (1851-1935) in 1891.

Stille nacht, door de Deense schilder Viggo Johansen (1851-1935) in 1891 [Publiek domein].

Decorating the Christmas tree, uit 1898, door de Franse schilder Marcel Rieder (1862-1942).

Decorating the Christmas tree, uit 1898, door de Franse schilder Marcel Rieder (1862-1942) [Publiek domein].

The Christmas Dole, uit 1902, door James Clark (1858-1943).

The Christmas Dole, uit 1902, door James Clark (1858-1943) [Publiek domein].

Christmas Prayers, uit 1872, door de Amerikaanse schilder Henry Bacon (1839-1912).

Christmas Prayers, uit 1872, door de Amerikaanse schilder Henry Bacon (1839-1912) [Publiek domein].

Ik wens jullie nog een fijne Tweede Kerstdag!

8 gedachten over “Vijf Victoriaanse kersttafereeltjes

 1. De Victoriaanse tijd, met name de kersttijd, heeft iets heel romantisch en sfeervols. We weten allemaal dat het een tijd met veel armoede en veel ongemak was, toch overheerst het warme beeld. Deze Dickensromantiek voel ik vooral in december. Een Dickensfestijn (in mijn geval in Wintelre) hoort daar helemaal bij.

  • Ik ben het natuurlijk roerend met je eens, MsBlickie!

   Misschien valt er wat voor te zeggen dat men armoede en ontbering gezamenlijker gevoeld heeft dan tegenwoordig, omdat zoveel mensen ermee te maken kregen. Dan was Kerstmis bij uitstek het moment om om te zien naar de mensen om je heen, ook buiten je directe kring. Dat is in ieder geval hetgene wat Charles Dickens in ‘A Christmas Carol’ heeft willen uitspreken, wat duidelijk bij zijn lezers aansloeg.

   Best een goede reden om ook tijdens onze kerst bij die boodschap van naastenliefde stil te staan (en ook de rest van het jaar…).

 2. Wat een prachtige schilderijen! Het ziet er zo sfeervol uit allemaal. Zo te zien wisten de mensen in die tijd wel hoe ze kerst moesten vieren 😉
  Fijne Tweede Kerstdag nog!

 3. Mooie beelden. Ik geniet enorm van de kerst. Het kerstverhaal, de kerk, de muziek, het samen eten, alles erop en eraan dus. Mijn vrees is echter dat het kerstfeest zoals het bedoeld is foorbij aan het gaan is. Ik hoor voor mijn gevoel te vaak, kerst heb ik niets mee, voor mij hoeft het niet.

  • Hoi Annemarie, ik kijk ook altijd ontzettend uit naar de dagen rond Kerstmis. Ik begrijp wat je zegt over hoe men tegenwoordig naar de feestdagen kijkt. Toch krijg ik het idee dat Kerstmis voor de meeste mensen een moment is om met belangrijke mensen uit hun omgeving door te brengen.

   Misschien beleven we ooit nog eens een revival van het traditionele Kerstfeest; dat is tenslotte in de tijd van Dickens ook gelukt! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.