Terugkijken op 2019

Weer een heel jaar My inner Victorian. En dit derde complete jaar van het bestaan van mijn blog was wel het spannendste tot nu toe! Met mooie verhalen, leuke ontmoetingen, verrassend veel publiciteit, bijzondere jubilea en het verschijnen van mijn eerste boek. Ik neem jullie graag mee met een thematische terugblik op de meest bijzondere gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

200 jaar Victoria en Albert

Dat 2019 een bijzonder vol jaar zou worden wist ik wel, als het ging om historische inhoud. Dit jaar was het namelijk precies 200 jaar geleden dat zowel Koningin Victoria als haar echtgenoot Prins Albert werden geboren. En zo:

– Reisde ik dit jaar maar liefst tweemaal naar Londen, waar ik in mei Kensington Palace bezocht; het ouderlijk huis van Victoria. Er waren daar twee jubileumtentoonstellingen: één over haar jeugd, en één over haar leven als volwassen vrouw.

– Schreef ik meerdere blogposts over Victoria en Albert, zoals over Victoria’s recht op de troon, weetjes over Prins Albert, de favoriete muziek van Koningin Victoria, en privékiekjes uit het leven van het koninklijk gezin.

– Stond mijn blog acht weken lang in het teken van het derde seizoen van de serie VICTORIA. Na elke aflevering op de zaterdagavond praatte ik jullie bij over wat die avond feit en fictie was geweest. En als ik de zoekresultaten op mijn blog mag geloven, heeft vooral zus Feodora de gemoederen van de kijkers flink bezig gehouden… Op naar seizoen 4!

Een fantastische tweede plaats

Begin dit jaar deed ik mee aan de Geschiedenis Online Prijs; een award die in het leven geroepen was door onder andere de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Er waren een publiekprijs en een juryprijs te verdelen, wat een aantal spannende verkiezingsweken opleverde. Uiteindelijk behaalde ik tot mijn grote vreugde de gedeelde tweede plaats van de juryprijs, samen met het Anne Frank Huis! Een hele eer, en ook een mooie aanmoediging om vooral verder te gaan met leuke verhalen schrijven.

geschiedenis-online-prijs-juryrapport

Het juryrapport van de Geschiedenis Online Prijs 2019.

Schrijven – en de keuken in

En schrijven dat deed ik, want in februari mocht ik mijn eerste boekcontract tekenen! Dat resulteerde in het kookboek ‘Aan tafel met Charles Dickens’, dat ik in september feestelijk presenteerde.  Daarbij ontmoette ik ook enkele van mijn vaste, trouwe lezers, wat ik ontzettend leuk vond! Het was (en is nog steeds) voor mij heel bijzonder om dit mee te maken, en wat mij betreft is dit niet mijn laatste boek…

Koken en historische recepten uitpluizen deed ik natuurlijk ook voor mijn blog. Het bijzonderste vond ik de Kweepeerpudding, naar een recept van Eliza Acton. Ook de amusante Arme Schrijverspudding viel hier thuis erg in de smaak, net als de honingcakes en de Dickensiaanse Hot Toddy bij koud weer. En vieze recepten? Ach, de tapiocapudding vond ik bepaald niet smakelijk, maar nadat ik een ander recept van food historian Annie Gray gekregen heb, verdient het toch nog een tweede kans. Misschien in 2020?

mrs-beeton-honing-cakes-recept-resize

Honingcakes van Mrs. Beeton.

Bijzondere ontmoetingen

Het leuke van een bloggen is dat je langzamerhand ook door het hele land gelijkgestemden leert kennen, bij wie de liefde voor een Victoriaans onderwerp minstens net zo diep zit als bij jezelf. Zo ontmoette ik Aad Kok en Else Flim van het Dickenstheater in Laren, bij wie we mochten genieten van hun voorstellingen, Dickens-kennis en hun gastvrijheid.

Ook reisden Mr. W. en ik op onze trouwdag af naar Deventer, waar we door Emmy Strik en Ojon van Strijland werden ontvangen in het Charles Dickenskabinet. Ik heb nog nooit zo veel Dickens-boeken- en objecten bij elkaar gezien!

Een tijdreis naar Victoriaans Londen

Dit jaar heb ik mijn favoriete stad weer wat beter leren kennen. Zoals ik hierboven al noemde, bezocht in Kensington Palace, maar natuurlijk stond er nog veel meer op het programma. Zo ontdekte ik het bijzondere museum van Sir John Soane, dat nog steeds in vrijwel dezelfde staat verkeert als in de 19e eeuw. Ook bracht ik een hele dag door in het overweldigende Victoria & Albert Museum, dat ik iedereen kan aanbevelen. Verder ging ik nog een keer naar het Charles Dickens Museum, en bezocht ik het huis van de beroemde Hertog van Wellington. Maar dat verslag houden jullie nog van me tegoed!

Londen hield me bezig, ook vanuit mijn kantoortje. Daar hangt sinds dit jaar een poster die de Victoriaanse metropool vanuit een luchtballon overziet. Daarnaast liet ik jullie de mooiste Victoriaanse kleurenfoto’s én getekende uitzichten op deze boeiende stad zien. En voor wie zich afvraagt of Nederlandse toeristen ook zo gemakkelijk naar Londen konden reizen in de 19e eeuw, maakte ik een mooi reisplan van Den Haag naar Londen in 1853.

victoriaans-reizen-stoomboot

Elegant figures strolling on the upper deck of an ocean steamer door de Pools-Franse schilder Émile Eisman-Semenowsky (1893) [Publiek domein].

En de goede voornemens..?

In mijn startblog van 2019 noemde ik een aantal goede voornemens. Zo wilde ik dit jaar meer aandacht besteden aan mijn collectie modeplaten, en andere oude teksten en prenten. Dat is volgens mij best goed gelukt, want ik schreef uitgebreid over hoedenmode, wandeljapons en herfstmode. Daarnaast dook ik ook in een krant uit 1857, waarbij ik een aantal boeiende verhalen ontdekte.

Een nieuwe rubriek dit jaar was ‘Ingelijst’, waarin ik binnen een blogpost telkens één kunstwerk bespreek. Ik ben nog niet zo ver gekomen als ik had gedacht, maar in 2020 ga ik er zeker mee door. Voor nu kunnen jullie alvast terugkijken naar Een brandende gieterij bij maanlicht (1800), De familie Chalon in Londen (1800), en Napoleon in kroningsgewaad (1805).

Terwijl ik dit allemaal zo op een rijtje zet, ben ik eigenlijk blij om er eens een overzicht van te maken. Wat er al niet kan gebeuren in een jaar. Naast alle avonturen op reis en met mijn boek ben ik blij met alle nieuwe kennis die ook ik zelf weer met al mijn onderzoekjes heb opgedaan. Op naar een nieuw jaar!

En met mijn kopje thee breng ik een toast uit op al mijn trouwe lezers!

11 gedachten over “Terugkijken op 2019

 1. Dank je wel voor je blogs. Daar geniet ik echt van. Je schrijft dat je het leuk vind om gelijkgestemden te ontmoeten, dat begrijp ik. Want ik vind het leuk om jouw enthousiasme te lezen en dan weet ik dat ik niet de enige ben die geïnteresseerd is in de Victoriaanse tijd. Want ik ken niet veel mensen die hier ook in geïnteresseerd zijn. Hoewel mijn moeder je inmiddels ook volgt op Facebook.
  Fijne jaarwisseling en een fijn nieuw jaar en veel plezier met het schrijven van je blogs.

  • Wat ontzettend fijn om te horen! Het is inderdaad een knus kringetje, maar daarom ben ik steeds blij verrast om te zien hoeveel (nieuwe) lezers en volgers van zich laten horen. Groetjes aan je moeder, en bedankt voor alle aanmoedigingen!

 2. Wat een mooi en bijzonder jaar heb je op bloggebied achter de rug. Zeker het uitbrengen van je eigen boek is een enorme mijlpaal waar je absoluut trots op mag zijn. Ik heb je blog dit jaar weer met veel plezier gelezen (en heb er heel wat van opgestoken). Ik wens je een fijne jaarwisseling en natuurlijk een heel mooi nieuw (blog)jaar toe!

 3. Geweldig jaar zo te lezen ,en heel fijn dat allemaal te mogen lezen.Hoop dat je nog lang doorgaat en vaak ook reisjes gaat maken .Heb nog een kookboek van jou gekocht ,een kennis leende vaak mijn boek dus kreeg ze op haar verjaardag haar eigen boek en heb je nog iemand gelukkig gemaakt .Heel fijn Nieuw Jaar ,ook voor je man van een trouwe lezer

  • Hoi Wies, fijn om te horen dat ik bij jou in de buurt zo goed gelezen wordt; zowel online als in boekvorm! 😉 Dank je voor de gelukswensen, ook van Mr. W..

 4. Bedankt voor al jouw mooie schrijfsels van dit jaar! Ik heb ervan genoten en hoop dat er voor jou en ons dit jaar nog veel meer te genieten valt.
  Voor nu wens ik je een fijne jaarwisseling met misschien een potje “snapdragon” ofzo …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.