Regency DIY: Lavendelzakjes maken

Heb je ook stiekem zin in al een beetje lente in huis? Ik wel! Daarom besloot ik me aan een klein knutselproject te wagen, dat ik had gezien in het boekje Jane voor Iedereen: lavendelzakjes maken. Als ik het boekje mag geloven was dit ook al een populair tijdverdrijf in de Regency-periode, en bovendien zal het eindproduct geholpen hebben om ongedierte uit je kasten te houden. En de zakjes ruiken natuurlijk heerlijk.

austen-jane-voor-iedereen-werker-bruggen

Ik had al eerder geschreven dat lavendel populair was in de victoriaanse tijd. Zo heb ik in het seizoen al eens mooie lavendelstokjes gemaakt. Maar natuurlijk is bloeiende lavendel niet gedurende het hele jaar verkrijgbaar. En dan zijn deze geurzakjes met gedroogde lavendel heel handig – en ook nog eens makkelijk om te maken!

Je hebt het volgende nodig voor 14 lavendelzakjes:

 • (oude) lapjes stof, van ca. 20 x 20 cm
 • satijnlint van 1 cm breed, eventueel in verschillende kleuren
 • gedroogde lavendel (o.a. te koop bij Dille & Kamille)
 • eventueel andere gedroogde kruiden naar keuze
 • een schaar
geurzakjes-maken-kruiden-ingrediënten

Benodigdheden om zelf lavendelzakjes of andere geurzakjes te maken.

Zelf vond ik het leuk om voor speciale oude lapjes stof te kiezen. Mijn moeder heeft namelijk al die jaren restjes stof van de communiejurkjes van mij en mijn zussen bewaard. Leuk, hè? De stoffen lagen de hele tijd maar in de kast, en ik vond het leuk om ze weer meer in het zicht te brengen.

geur-zakjes-maken-lavendel

Gezellig op een rijtje, mijn zelfgemaakte geurzakjes. Uiteraard heb ik er ook een paar aan mijn zus gegeven. Het blauw-gebloemde stofje zat zo’n 25 jaar geleden in mijn communiejurkje. Schattig, hè?

Het maken van een lavendelzakje is zoals gezegd heel simpel. Je knipt een lapje stof in een vierkant op het juiste formaat, legt in het midden een bergje kruiden (ca. 1-2 eetlepel) en bindt het zakje dicht met een lint van zo’n 20 cm lang. Zelf koos ik ervoor om twee verschillende kleuren lint te gebruiken voor het mooiste resultaat.

Geurzakjes met een praktische toepassing

In Jane voor Iedereen wordt alleen lavendel als bloem voor in de zakjes genoemd. Dit is zeker historisch correct; dus als dat je belangrijkste criterium is, dan zit je goed.

geur-zakjes-maken-kruiden-lavendel

Dit mengsel bevat (gedroogde) lavendel, rozemarijn, citroenmelisse en kruidnagel. Wanneer je de zakjes maakt, is de lavendel in eerste instantie overheersend. Later komt ook de kruidnagel meer naar voren. Ik vind het zelf een hele lekkere combinatie.

Ik heb zelf echter niet slechts zakjes met alleen lavendel gemaakt, maar ook met een mengsel van lavendel, rozemarijn, citroenmelisse en kruidnagel. Deze combinatie ruikt eveneens erg lekker, en een bijkomend voordeel is dat deze kruiden kunnen worden gebruikt om papiervisjes te verjagen. Af en toe zie ik er eentje lopen door ons huis (blèh!), en daar wilde ik op een milieuvriendelijke manier wat aan doen. Dus om mijn collectie victoriaanse prenten en boeken te beschermen, heb ik nu tenminste een paar natuurvriendelijke zakjes in mijn boekenkast staan. Tot nu toe met succes!

Een leuk werkje voor op een druilerige weekenddag. Gaan jullie het ook proberen?

Tijd voor thee. Wist je dat je van gedroogde lavendel ook thee kunt trekken?

7 gedachten over “Regency DIY: Lavendelzakjes maken

 1. Wat een leuke manier om inderdaad een druiligere zondagmiddag door te komen! De zakjes zien er onwijs leuk uit en ruiken ongetwijfeld ook heerlijk. Het is ook meteen een mooie manier om die stofjes nog eens op een bijzondere manier te verwerken 🙂

  • Het lijkt me ook leuk om van die authentieke Franse geurzakjes te hebben! Of… zelf lavendel plukken in Zuid-Frankrijk en dan zakjes maken…. Ik krijg opeens een beeld van een idyllische (en warme) vakantie… 😉

  • Ja, erg fijn. Als je er veel last van hebt moet je misschien zwaardere middelen inzetten (bijv. krachtige etherische oliën), maar ik heb ze nog niet in de buurt van mijn boekenkast gezien. (Fingers crossed.)

 2. Wat een suoer leeuk idee. Wat leuk dat je van oude lapjes dit hebt gemaakt. Ik wil ze zeker ook gaan maken. Bedankt voor je tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.