Victoriaans eten: Bird’s Custard

Vandaag heb ik zin om weer eens lekker Bird’s custard te maken, een Britse creatie die je het beste kunt vergelijken met de Nederlandse vanillevla – maar niet helemaal. Het is een typisch victoriaans product dat je nog steeds in vele Engelse keukenkastjes kunt vinden. In de 19e eeuw begon men door nieuwe inzichten in de scheikunde en voedingsindustrie steeds meer nieuwe etenswaren te ontwikkelen. Zo zag Alfred Bird zich in 1837 genoodzaakt om een alternatief te bedenken voor traditionele custard, die zijn structuur krijgt door het toevoegen van ei. Zijn echtgenote was namelijk allergisch voor eieren.

Birds-custard maken

Mr. Bird maakte een poeder met als basis maïszetmeel. Voor de smaak voegde hij vanille toe. Niet alleen zijn vrouw was er erg blij mee, maar ook op de markt werd zijn poeder een groot succes.

Dan nu het recept. Ik neem mijn verpakkingen Bird’s altijd mee na een bezoek aan Engeland, maar in Nederland kun je het ook online bestellen, volgens mij. En wie weet hebben ze het bij de nieuwe Marks en Spencer in Den Haag, maar daar ben ik nog niet geweest.
Naast de Bird’s custard heb je verder voor het maken van de custard eigenlijk alleen melk en suiker nodig.

1. Doe 35 g custard poeder en 15-35 g suiker in een grote kom.

2. Maak met behulp van twee eetlepels melk een gladde massa.

3. Warm in een pannetje 560 ml melk, totdat het bijna kookt. Giet de hete melk op het custardmengsel en roer goed met een garde, zodat je geen klontjes krijgt.

4. Giet het geheel terug in de pan en breng het zachtjes en al roerend aan de kook. Je ziet vanzelf wanneer de custard de juiste dikte krijgt. Mijn favoriete dikte is: Dikker dan Nederlandse vla, maar loperiger dan pudding.

Tip: Serveer de custard met fruit uit het seizoen.

Eet smakelijk!

En daarna een kopje thee. Waarschijnlijk een rustige English Breakfast blend.

2 gedachten over “Victoriaans eten: Bird’s Custard

  1. Ruth Goodman geeft in deel 3 van de serie “The Victorian Pharmacy” haar alternatieve recept voor het commerciële recept van Alfred Bird. Het is veganistisch en je kunt het gemakkelijk zelf thuis maken! Geweldig om je berichten op deze site te lezen! Erg leuk!

    • Dank je wel voor je leuke reactie! Ja, ik heb het recept ook in het bijbehorende boek staan. Leuk dat jij het al hebt uitgeprobeerd, dat motiveert me zeker om het ook eens te proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.