Mijn victoriaanse decembercadeautjes

De feestdagen van december liggen alweer even achter ons. Voor mij zijn die feestdagen Sinterklaas, Kerstmis én mijn verjaardag. Deze dagen ben ik ontzettend verwend door mijn lieve familie en vrienden, en onder de cadeautjes zaten er ook een heel aantal met een victoriaans thema. Die wil ik graag aan jullie laten zien!

victoriaans-cadeautjes

Voor mijn verjaardag kreeg ik twee hebbedingen met een victoriaans motief erop:

victoriaans-motief

Notitieboekje uit het Victoria & Albert-museum met een behangmotief van designer Charles Voysey (1857-141). Ik ben dol op notitieboekjes! Het Victoria & Albert-museum in Londen heeft verschillende behangontwerpen van zowel Charles Voysey als de bekende William Morris in hun collectie. Het museum heeft dan ook verschillende items met deze ontwerpen in de webshop. Zoals ik al eerder genoemd heb vind ik victoriaans behang erg mooi, dus dit cadeautje was een schot in de roos.

Hot Chocolate in een blik met victoriaans geïnspireerd motief van Liberty London. Lekkere & makkelijke chocolademelk in een leuk decoratief blik om neer te zetten. Cool! Ik spaar namelijk niet alleen victoriaanse spullen, maar ook mooie blikken. Liberty London vind ik een heel leuk merk, al is het wel prijzig. Als je ook van drukke, victoriaans geïnspireerde spulletjes houdt, neem dan eens een kijkje in hun webshop.

stereografie-stereoscoop

Virtual Reality Glasses for smartphone van Ergenic. Huh? Een virtuele bril is toch niet victoriaans? Dat klopt, maar stereografie wel, zoals ik al eens vertelde. Deze bril is wat steviger dan mijn kartonnen dino-kijker van Albert Heijn, wat het bekijken van stereocards wat makkelijker maakt. Ik kijk al uit naar een avondje stereocards bekijken met mijn man.

Verder kreeg ik nog een paar hele leuke boeken cadeau in december:

victoria-a-life-wilson

Victoria – A Life door A.N. Wilson. Dit is de nieuwste biografie over het leven van koningin Victoria. Ik keek er heel erg naar uit om deze te gaan lezen, en toen kreeg ik hem zomaar cadeau! Iemand had dus goed naar mijn verlanglijstje gekeken. Ik ben benieuwd of er hele nieuwe dingen in staan vergeleken met de biografie uit de jaren 1960.

frauen-lesen-gefaehrlich-bollman

Frauen, die lesen, sind gefährlich door Stefan Bollmann. Een boek over één van de door vrouwen meest geliefde hobby’s: lezen. In vroeger tijden werd er met argwaan en zorg gekeken naar vrouwen die te veel met hun neus in de boeken zaten. Vooral met de opkomst en de verspreiding van de roman in de 18e en 19e eeuw werd lezen onder vrouwen een steeds populairder tijdverdrijf. Dit zie je bijvoorbeeld terug in populariteit van schrijfster Jane Austen en de liefde die haar karakters hebben voor het lezen van een roman – met mate. Tot in de 19e eeuw werd er gedacht dat het zwakke geslacht van lezen allerlei geestelijke en lichamelijke kwalen kon krijgen. En belezen vrouwen kregen gevaarlijk zelfstandige ideeën! Dit boek lijkt me dus erg leuk om te lezen en het biedt veel prachtige afbeeldingen van schilderijen van lezende vrouwen.

mary-bennet-mccullough

The Independence of Miss Mary Bennet door Colleen McCullough. Hoera, een vervolg op Pride and Prejudice van Jane Austen! Uiteraard is dit geen officieel vervolg, maar er bestaan vele ‘fanfictions’ van verschillende kwaliteit die voortborduren op het romantische verhaal over Eliza Bennet en Mr. Darcy. Ik heb al eerder een aardig verhaaltje over Georgiana Darcy gelezen, en ook het gevierde Death comes to Pemberley door P.D. James. Dus nu ik ben benieuwd of het deze schrijfster gelukt is om een waardig vervolg op Pride and Prejudice neer te zetten, ditmaal met de minst bekende Bennet-zus in de hoofdrol.

belgravia-julian-fellowes

Belgravia door Julian Fellowes. Julian Fellowes is de schrijver van Downton Abbey. En dat merk je aan alles in dit boek, waarin ik al begonnen ben. Het grootste deel van het verhaal speelt in een chique wijk in het Londen van de jaren 1840. Een hoop drama, intriges en met vlagen gevatte dialogen. Niet heel origineel dus, maar wel een lekker-weglees-boek. Ik ben nieuwsgierig naar de afloop!

etiquette-hartley

The Ladies Book Of Etiquette And Manual of Politeness door Florence Hartley. Dit superleuke roze boekje komt uit de Verenigde Staten en had zijn eerste druk al in 1860. Zoals jullie weten ben ik erg geïnteresseerd in 19-eeuwse etiquette, en het lijkt me bijvoorbeeld heel interessant om een vergelijking te maken tussen Britse en Amerikaanse etiquetteregels. Zou er veel verschil in gezeten hebben? Dit boekje zien jullie zeker nog terug in een volgend blog. (Er bestaat trouwens ook een versie voor mannen, die lijkt me ook heel leuk!)

En alsof ik nog niet genoeg verwend was, kreeg ik met kerst een geweldige DVD-set en een cd cadeau:

charles-dickens-films-bbc

Charles Dickens Collectie van de BBC. Deze set bevat 11 films: Nicholas Nickleby, David Copperfield, A Tale Of Two Cities, The Pickwick Papers, Great Expectations, Hard Times, Martin Chuzzlewit, Our Mutual Friend, A Christmas Carol, Oliver Twist en Bleak House. Tijd voor een Dickens-monstermarathon van 46 uur! Ik heb nog lang niet van al Dickens’ boeken een verfilming gezien, en ook niet al de versies die in deze set zitten. De BBC maakt altijd prachtige films en series, dus ik kijk er erg naar uit om ze te gaan bekijken. Ik zal er zeker nog wat over laten weten op dit blog.

victoriaans-kerst-muziek

Carols for a Victorian Christmas (CD). Ik hou erg van mooie, klassieke (lees: ouderwetsche) kerstmuziek. Dit album is dus zeker aan mij besteed en heeft tot begin januari uit de boxen geschald. Mijn favoriet is: God Rest Ye Merry, Gentlemen. Ik kan bijna niet wachten tot het weer kerst is!

Zoals jullie zien ben ik dus in december behoorlijk verwend, en mag ik 2017 ingaan met een prachtige stapel victoriaanse hebbedingen. Het is normaal gesproken niet mijn gewoonte om te gaan poseren met gekregen cadeautjes, maar ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met wat voor leuke boeken, films en andere spullen er met victoriaans thema bestaan. Wat is jouw favoriet uit dit lijstje?

Het is weer tijd voor thee – Earl Grey met melk deze keer.

4 gedachten over “Mijn victoriaanse decembercadeautjes

  1. Wat een perfecte cadeautjes voor jou zeg, heel leuk. Dat etiquetteboek lijkt me heel tof, leuk om weer wat bij te leren 🙂 En de filmcollectie, daar zou ik me ook wel mee kunnen amuseren!

  2. Dat notitieboekje ziet er zo mooi uit! Wat een mooie cadeaus heb je gekregen en zo leuk om te horen dat alle cadeaugevers blijkbaar echt op de hoogte zijn van je passie voor alles wat Victoriaans is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.