‘Victoriaanse’ boekentips voor op je verlanglijstje voor december

Eigenlijk heb ik natuurlijk alles al. Mijn huis puilt uit van de leuke, nuttige en nutteloze hebbedingen. En een verzameling victoriaanse boeken en prenten neemt ook de nodige ruimte in beslag. Om nog maar niet te zwijgen van de LEGO-verzameling van mijn man en mij. LEGO is cool! Oeps, schreef ik dat hardop? Anyway, net als veel anderen vieren wij in de familie zowel Kerst als Sinterklaas, en dus ben ik al om mijn verlanglijstje gevraagd. Heb je ook inspiratie nodig? Hieronder volgt een lijst met superleuke boeken en DVD’s over de victoriaanse tijd. Die je helemaal niet nodig hebt. Maar ze zijn oh-zo-leuk…

De meeste boeken over de 19e eeuw zijn in het Engels geschreven en daarom het beste te verkrijgen via bijvoorbeeld amazon.co.uk. De pond staat momenteel gunstig voor ons (arme Britten), dus dat verlaagt misschien de drempel van een bestelling in het buitenland. Kijk ook eens naar de mogelijkheid om 2e hands te kopen, dat scheelt heel veel, zoals ik al eens in mijn Amazon shoplog heb laten zien.

Hans-Heyerdahl-At-The_Window

In de victoriaanse tijd werd -vooral door vrouwen- veel gelezen. Schilderij ‘At The Window’ door Hans Heyerdahl uit 1881. Via Wikimedia Commons.

Daar gaan we dan!

Bitten By Witch Fever: Wallpaper & Arsenic in the Victorian Home door Lucinda Hawksley. Dit prachtige boek, dat afgelopen oktober verscheen, gaat over de gevaren van behang in het victoriaanse huishouden. Met wel 275 voorbeelden van victoriaans behang! Ik hou wel van al die kleurenpracht – en gelukkig zit hier geen arsenicum in. Onder andere te koop bij Amazon.

Beeton’s Book of Household Management (Southover historic cookery & housekeeping series) door Mrs. Isabella Beeton. In dit boek vind je veel victoriaanse recepten en andere tips voor een perfect victoriaans huishouden. Ik heb al een versie op mijn Kindle e-reader staan, maar eigenlijk heb ik natuurlijk liever de facsimile van de eerste druk uit 1861. Facsimile betekent dat alles zo gedrukt is als in het origineel. Met prachtige kleurenplaten. Tof! Onder andere te koop bij Amazon.

Victoria: A Life door A.N. Wilson. Deze biografie over Koningin Victoria uit 2015 lijkt me ontzettend leuk om te lezen, want de vorige ‘volledige’ biografie stamt alweer uit de jaren 1960. En in de tussentijd is er weer zoveel meer ontdekt over haar leven. Ik ben benieuwd! Onder andere te koop bij Amazon.

De volgende op mijn lijst is een DVD van Victorian Bakers door de BBC. Afgelopen seizoen zijn de afleveringen een aantal keer herhaald, maar ik vond ze zo leuk dat ik ze ook wel op DVD wil hebben. Al had ik liever een boek gehad. Misschien volgt dat nog na de aflevering met Kerstmis? Ook weer te koop bij Amazon.

Full Steam Ahead: How the Railways Made Britain is een andere leuke BBC-serie waarvan zowel een boek als DVD zijn verschenen. Het gaat over de opkomst van de stoomtrein in Groot-Brittannië en de gevolgen daarvan op de industriële revolutie en het dagelijks leven. Heel interessant, en met Ruth Goodman en Peter Ginn als presentatoren en schrijvers. Te koop bij Amazon.

A-Favorite-Book-Enjolras

Een vrouw leest bij lamplicht in haar privévertrekken. ‘A Favorite Book’ door schilder Delphin Enjolras. Via Wikimedia Commons.

Een geweldig initiatief vind ik de Victorian Times door Moira Allen, de maker van de website www.victorianvoices.net. Zij heeft een enorme collectie aan originele victoriaanse magazines en brengt maandelijks een compilatie-tijdschrift uit voor de liefhebbers. Dit tijdschrift is elke maand gratis (!) te downloaden, maar je kunt ook per kwartaal mooie gedrukte exemplaren kopen. En het liefste heb ik natuurlijk een papieren versie in de hand. De gratis versies kun je via haar website downloaden, en de papieren versies zijn te koop via Amazon. Hier vind je een handig overzicht.

En tot slot: Classics Reimagined, Pride and Prejudice door Jane Austen en illustratrice Alice Pattullo. Dit boek bevat de volledige tekst van Jane Austen en prachtige toegevoegde tekeningen van Alice Pattullo. Lijkt me echt een goede start van het Jane Austen-jaar in 2017. Te koop bij de webshop van www.janeausten.nl en Amazon.

Zoals jullie zien, is er weer veel moois op het gebied van historische boeken verschenen. Welke boeken of DVD’s zou jij ook wel op je verlanglijstje willen zetten? Laat het hieronder weten!

Zo, tijd voor thee, met een boekje op de bank. Ik had mijn victorian hairstyles nog niet uit.


Goed op te weten: Voor het schrijven van dit blog heb ik gebruik gemaakt van verschillende webwinkels, maar ik ben aan geen van deze winkels verbonden.

Een gedachte over “‘Victoriaanse’ boekentips voor op je verlanglijstje voor december

  1. Hallo, ik ben volledig nieuw in het ontdekken van de Victoriaanse tijd. Ik vraag dan ook raad met welke boeken ik kan starten maar gedrukt in het Nederlands?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.