2021: Jubilea en blogplannen voor het nieuwe jaar

Een nieuw blogjaar! Net zoals vele anderen maak ik aan het begin van een nieuw jaar plannen voor de maanden die gaan komen. Zijn er in 2021 nog Victoriaanse jubilea te vieren? En liggen er mooie tentoonstellingen in het verschiet? Mijn plannen voor 2020 vielen een beetje in het water, maar dit jaar hoop ik een heleboel moois in te halen! Ook al beloof ik mezelf dat ik maar vooral flexibel moet zijn, tot de beschikbaarheid van een vaccin.

Sinds de start van My inner Victorian heb ik regelmatig een bijzonder jubileum mogen vieren. Zo herdachten we in 2017 het overlijden van Jane Austen in 1817, in 2019 de 200e geboortedag van Koningin Victoria en Prins Albert, en was 2020 zowel 150e sterfjaar van Charles Dickens als het 200e geboortejaar van Anne Brontë. De feestelijkheden rond deze grote namen zijn nu geweest, maar toch heeft 2021 een aantal memorabele dagen voor ons in petto.

Jane Austen, Koningin Victoria en Prins Albert, en Charles Dickens. Compilatie door My inner Victorian.

Vier oude bekenden: Charles Dickens, Koningin Victoria en Prins Albert, en Jane Austen [Publiek domein]. Compilatie door My inner Victorian.

Herdenkingen in 2021

Zo is 2021 het 200e geboortejaar van kunstschilder Ford Madox Brown (16 april), ontwerper Louis Vuitton (4 augustus) en de auteurs Gustave Flaubert (12 december), Fjodor Dostojevski (11 november), als ook de inmiddels niet meer zo bekende Isabella Banks (25 maart). Deze drie schrijvers stonden bekend om hun realistische schetsen van de maatschappij waarin zij leefden. 200 jaar geleden verloren de kunsten ook een grote naam: Op 23 februari 1821 stierf de geliefde dichter John Keats op 25-jarige leeftijd aan tuberculose.

Tot slot stierf op 5 mei 1821 Napoleon, de voormalige Franse keizer. Natuurlijk had hij vanwege zijn verbanning naar St. Helena geen politieke macht meer, maar omdat hij zo’n grote rol op het Europese toneel had gespeeld, kwam zijn dood bij vriend en vijand toch als een schok.

De schrijfster George Elliot rond haar dertigste, naast een scene uit Lewis Carols Alice Through The Looking Glass, door John Tenniel [Publiek domein]. Compilatie door My inner Victorian.

De schrijfster George Elliot rond haar dertigste, naast een scene uit Lewis Carols Alice Through The Looking Glass, door John Tenniel [Publiek domein]. Compilatie door My inner Victorian.

En 150 jaar geleden? 1871 was een memorabel jaar voor de kunsten. Zo verscheen het eerste deel van George Eliots Middlemarch, en Lewis Carolls Through the Looking-Glass, and What Alice Found There, het vervolg op Alice’s Adventures in Wonderland. Daarnaast bezocht de Franse schilder Claude Monet in 1871 Zaandam, en legde hij typisch Nederlandse taferelen vast in zijn kenmerkende impressionistische stijl.

Huizen aan de Achterzaan, één van de schilderijen die Monet in 1871 maakte tijdens zijn verblijf in Zaandam [Publiek domein].

Huizen aan de Achterzaan, een van de schilderijen die Monet in 1871 maakte tijdens zijn verblijf in Zaandam [Publiek domein].

Je kunt natuurlijk niet alle tussenliggende jaren gaan tellen, maar 1896, dit jaar 125 jaar geleden, was juist een grote aderlating voor de Britse kunstwereld. In dat jaar stierven maar liefst drie hele grote namen: Frederick, Lord Leighton (25 januari), John Everett Millias (13 augustus) en William Morris (3 oktober). Uiteraard zal ik dit jaar op mijn blog stilstaan bij deze reuzen van de Victoriaanse kunstgeschiedenis.

Links: Pot pourri door George Dunlop Leslie (1835-1921) [Publiek domein]. Rechts: Her First Love Letter (1889) door Marcus Stone (1840-1921) [Publiek domein]. Compilatie door My inner Victorian.

Links: Pot Pourri door George Dunlop Leslie (1835-1921). Rechts: Her First Love Letter (1889) door Marcus Stone (1840-1921) [Publiek domein]. Compilatie door My inner Victorian.

En tot slot het jaar 1921 – nu precies een eeuw geleden. In dat jaar stierven twee geliefde Victoriaanse schilders: George Dunlop Leslie (21 februari) en Marcus Stone (24 maart). Wie mij op mijn sociale media-kanalen volgt, heeft inmiddels hun werken regelmatig voorbij zien komen.

Tentoonstellingen met een 19e-eeuws thema in 2021

Of en wanneer musea dit jaar open zullen zijn, is natuurlijk maar afwachten. Toevallig zijn er in het eerste kwartaal geen nieuwe overzichtstentoonstellingen gepland, dus dat is misschien eerder een geluk bij een ongeluk. Wie zin heeft in een museumbezoek voor bijzondere niche-onderwerpen, kan bij de volgde exposities zijn hart ophalen:

Links: Salisbury Cathedral from the Meadows (1831) door John Constable. Midden: De Caroussel van Tsarskoje Selo (1843) door Horace Vernet. Rechts: Hoedenwinkel (ca. 1895) door Isaac Israels [Publiek domein]. Compilatie door My inner Victorian.

Links: Salisbury Cathedral from the Meadows (1831) door John Constable. Midden: De Caroussel van Tsarskoje Selo (1843) door Horace Vernet. Rechts: Hoedenwinkel (ca. 1895) door Isaac Israels [Publiek domein]. Compilatie door My inner Victorian.

Mijn plannen voor 2021

Vorig jaar had ik uitgebreid bedacht dat ik een tour wilde maken langs musea in 19e-eeuwse woonhuizen in Nederland. Dat ging niet door, maar ik hoop er dan maar dit jaar een start mee te kunnen maken. Verder wil ik dit jaar wat meer ruimte maken om mijn bescheiden collectie Victoriaanse foto’s en stereofoto’s aan jullie te presenteren – en ben ik gelukkig ook nog niet door mijn verzameling modeplaten heen.

Portret van Martha Mercer-Dana (1899) door de Zweedse kunstenaar Anders Zorn (1860-1920) [Publiek domein].

Portret van Martha Mercer-Dana (1899) door de Zweedse kunstenaar Anders Zorn (1860-1920) [Publiek domein].

Daarnaast hoop ik meer archiefonderzoek te doen, om zo meer te weten te komen over gewone mensenlevens in de 19e eeuw. Het onderzoek naar vrouwenlevens vind ik het interessantst. En ik kan jullie vertellen dat ik in dat kader al bezig ben met een leuk stukje puzzelwerk. Wordt vervolgd!

Tot slot kunnen jullie ook dit jaar natuurlijk weer de nodige Victoriaanse recepten van mij verwachten. Bovendien heb ik onlangs een ‘nieuwe’ Victoriaanse kookboekenschrijfster ontdekt; Marion Harland. En dat vraagt er natuurlijk om dat ik zelf aan de slag ga met haar recepten! Ik ben benieuwd welke gerechten zij ons voorschotelt.

Marion Harland naast het omslag van haar kookboek, , rond 1903 [Publiek domein].

Ik word altijd blij van een nieuw, oud kookboek. En deze dame weet duidelijk hoe je een goede afternoon tea serveert. Foto van rond 1903 [Publiek domein]. Compilatie door My inner Victorian.

Er is dus ook in 2021 genoeg om naar uit te kijken. En stiekem hoop ik in stilte ook op nieuws over het volgende seizoen van de serie VICTORIA… Zodra ik iets weet, krijgen jullie het te horen!

En zoals altijd loopt dit blog op thee. Voor dit jaar willen Mr. W. en ik nog een paar nieuwe lekkere theeën aanschaffen.

5 gedachten over “2021: Jubilea en blogplannen voor het nieuwe jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.