Terugkijken op het Jane Austen-jaar

De tijd vliegt weer zo snel als een cliché – het voelt nog maar zo kort geleden dat ik uitkeek naar 2017, het jaar waarin het leven en werk van Jane Austen gevierd zouden worden. Ik deel graag met jullie een terugblik op alle leuke momenten, nieuwe boeken en boeiende wetenswaardigheden.

jane-austen-portrait

Een compilatie van twee portretten. Er zijn maar twee portretten waarvan we zeker weten dat het een afbeelding van Jane Austen betreft. Beide zijn getekend door haar zus Cassandra Austen, in de periode ca. 1804-1810. Compilatie gemaakt door My inner Victorian.

Dit jaar was het dus 200 jaar geleden dat Jane Austen stierf, op 18 juli. Aan het begin van het jaar gaf ik aan dat ik alle romans wilde herlezen, en mijn favoriete verfilmingen wilde zien. Net zoals veel goede voornemens is ook dit idee niet volledig in uitvoering gebracht, want er fietsten gerust andere boeken en films tussendoor. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet een aantal leuke Jane Austen-themed activiteiten heb ondernomen:

– Ik ging naar een symposium en bezocht twee lezingen over Jane’s leven en werk. Daarnaast bezocht ik de ontzettend gave historische markt van de Meryton society!

– Ik deed mee aan de crowdfundingsactie voor Jane Austen’s England en kocht dus gelijk het boek. Uiteraard schreef ik een review over deze leuke reisgids.

engeland-jane-austen-quint

De Nederlandse editie van “Het Engeland van Jane Austen” door Karin Quint. © www.janeaustentravelguide.com

– Van Romy van Vaker Vrolijk kreeg ik spontaan een geinig boekje met Jane’s beste quotes opgestuurd.

– Ik verdiepte mij geheel onbaatzuchtig en wetenschappelijk in de vijverscène van Mr. Darcy.

– Met de leuke setjes van Jane Austen 200 bereidde ik een gezellige Jane Austen Picknick voor en maakte een lekkere salade uit de Regency-periode.

mrs-bennet-4

Mrs. Bennet biedt haar dochters aan aan Mr. Collins. Een komische schets van illustrator Hugh Thomson uit 1894. Bewerking door My inner Victorian. Bron: Wikimedia Commons.

– Ik schreef een blog over één van mijn meest geliefde en gehate karakters: Mrs. Bennet. Hoe erg brak zij de regels van de geldende etiquette?

– En om het jaar mee af te sluiten ontving ik het boekje Jane voor Iedereen – en was erg enthousiast. Binnenkort ga ik er nog een knutselprojectje uit maken!

Zou ik dan in de kerstvakantie eindelijk de rust vinden voor een Jane Austen-marathon? Of voor de nieuwste Jane-biografie door Lucy Worsley? Ik hoop van wel!

Met een kopje thee, natuurlijk.

6 gedachten over “Terugkijken op het Jane Austen-jaar

  1. Wat een leuke manier om stil te staan bij het afgelopen jaar! Je hebt zo te zien heel wat gedaan aan het Jane Austen-jaar, ook al stond er misschien aanvankelijk nóg meer op je lijstje 😉 Hopelijk kun je deze vakantie met veel plezier nóg een boek van Jane Austen lezen en aan dit lijstje tovoegen.

    • Ja, bij het terugkijken viel het me op dat ik toch wel een heel lijstje kon samenstellen. Zo doe en leer je toch een boel in een jaar tijd! Op dit moment lees ik wéér een ander boek, maar ze blijven op mijn lijstje staan.

    • Oh ja, die podcast wou ik ook nog beluisteren. Bedankt voor de tip / herinnering! Het is erg leuk dat er in 2017 zoveel moois over Jane Austen is uitgekomen, en gelukkig kunnen we sommige dingen nog in 2018 inhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.