Boeken met een victoriaans thema voor op je verlanglijstje

Ik ben niet hebberig hoor. Althans, niet heel erg. OK, alleen als het om boeken gaat. Het hele jaar door houd ik een leeslijst bij van leuke nieuwe boeken met een victoriaans thema. Fictie of non-fictie, ik lees het allemaal even graag. Mijn leestips deel ik natuurlijk graag met jullie, voor wie er nog inspiratie nodig heeft voor zijn december-verlanglijstje.

Sommige van deze boeken heb ik inmiddels gelezen, terwijl anderen liggen te branden op mijn bureau. Van een pittige verzameling weetjes tot lekker plaatjes kijken – er is voor ieder wat wils!

Non-fictie (informatief)

victoriaans-boeken-nonfictie

The Greedy Queen – Annie Gray (2017)

Wat was ik blij met dit boek toen het werd aangekondigd, en ik heb het dan ook meteen gelezen. Koningin Victoria en eten: Twee van mijn favoriete onderwerpen. En dan staan er ook nog een paar recepten om te proberen in. Vlot en grappig geschreven en eindelijk eens iets anders dan een stoffige academische biografie. Een aanrader voor iedereen die wat meer over Victoria wil lezen (niet alleen over haar lievelingshapjes).

Jane voor iedereen – Anke Werker en Sanne van der Bruggen (2017)

Als ik iets belangrijk vind, is het dat geschiedenis en literatuur niet alleen voor the happy few toegankelijk zijn. Dit is duidelijk ook de insteek van Jane voor iedereen. De samenstelsters vertellen aan de hand van prachtige illustraties niet alleen over Jane’s werken, maar ook over haar leven tussen de landed gentry van Regency-Engeland. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen, maar ben wel reuze nieuwsgierig. Jullie houden een review van mij te goed!

Elegant Etiquette in the Nineteenth Century – Mallory James (2017)

Dit boek is nog niet verschenen op het moment dat ik dit blog schrijf, maar het lijkt prima in mijn straatje te passen. Wil je weten hoe je je moest gedragen in een rijtuig? Hoe je een danspartner kon krijgen, of wat je moest doen met een letter of introduction? Dit boek belooft antwoord te geven op deze dilemma’s. Ik ben benieuwd!
Update november 2018: Inmiddels kun je hier mijn review lezen!

victoriaans-boeken-lezen-perugini

A Girl Reading (1878) door Charles Edward Perugini (1839-1918) [publiek domein].

Dickens and Christmas – Lucinda Hawksley (2017)

Wat een mazzel! Ook weer twee van mijn favoriete onderwerpen in één boek samengevat. Dit boek zit boordevol weetjes over Kerstmis in de 19e-eeuw, en wat er allemaal in die tijd veranderde. Ook komen zowel Dickens’ leven als zijn verschillende kerstverhalen aan bod. Hoewel het thema me erg aanspreekt, gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat de sample op mijn e-reader niet heel vlot las. Dat de schrijfster een achter-achter-achter (etc.) kleindochter van Charles Dickens is, is blijkbaar geen garantie voor een aangeboren literair talent. En toch ben ik benieuwd naar de rest van het boek…

The Pug Who Bit Napoleon: Animal Tales of the 18th and 19th Centuries – Mimi Matthews (2017)

Misschien kennen jullie Mimi Matthews wel: Zij heeft al een aantal jaar een informatief blog over de victoriaanse tijd, en dat is erg interessant! Deze bundel die in november uitkomt gaat over grappige huisdierverhalen uit de 18e en 19e eeuw. Wel eens gehoord van de mopshond die Napoleon beet? Of het gestolen ezeltje Tuppy dat voor tumult zorgde? Ook vertelt dit boek over  de huisdieren van Koningin Victoria en Prins Albert, Emily Brontë en Lord Byron. Lijkt me een grappig boekje om te lezen – en als Matthews in de stijl van haar blog schrijft, is het zeker prettig leesbaar.

Romans en biografieën

boeken-victoriaans-romans

Jane Austen at Home – Lucy Worsley (2017)

Een nieuwe biografie over Jane Austen, vlot geschreven door een van Engelands grappigste historici. Need I say more? Helaas ben ik aan dit boek nog niet toegekomen; hopelijk lukt dat in de Kerstvakantie. Sommige recensisten vinden Worsley’s relaas wel erg persoonlijk, maar daar houd ik wel van. Ik ben benieuwd.

The Watchmaker of Filigree Street – Natasha Pulley (2015)

Ik moet eerlijk zeggen dat ik even twijfelde of ik deze op de lijst zou zetten. Naast een victoriaanse setting zit er aan deze roman namelijk ook een fantasy-element. Maar het boek is te fantastisch en vernieuwend om het niet te noemen; het is lang geleden dat ik me zo in een roman verloren heb. Het verhaal gaat over Nathaniel, een eenvoudige klerk uit Londen van 1883. Hij maakt kennis met een pittige studente en een mysterieuze Japanse klokkenmaker – en voor je het weet moet hij helpen bij het te verijdelen van een aanslag en meewerken aan een operette van Gilbert and Sullivan. Een originele mix van thema’s… Tegelijkertijd moet Nathaniel uit zien te vinden wie van zijn nieuwe vrienden het het beste met hem voor heeft. Aanrader!

Cécile en Elsa, strijdbare freules: een biografie – Elisabeth Leijnse (2015)

Dit boek is dan wel uit 2015, maar nog steeds een grote hit in de boekwinkels en altijd uitgeleend in de bibliotheek. Leijnse vertelt op een vlotte manier over het bewogen leven van twee Nederlandse jonkvrouwen die volwassen werden in het laatste kwartaal van de 19e eeuw. Zonder overigens veroordelend te zijn, wat knap is in dit pakkende relaas van twee hooghartige, wereldvreemde meisjes uit kunstenaarskringen. Hun levens lezen als een volgepakte soap. Hoewel ik regelmatig zat te foeteren op de voorbijkomende personages, bleef het boek me boeien. Het tijdsbeeld van het fin de siecle – met het langzame besef dat de geestelijke burgermoraal van de 19e eeuw haar langste tijd had gehad – komt opvallend en pijnlijk helder naar voren in dit persoonlijke en dramatische familieverhaal. En ondanks de 500 pagina’s lees je er vlot doorheen.

victoriaans-boeken-lezen-horsley

A Pleasant Corner (1865) door John Callcott Horsley (1817–1903) [publiek domein]. Collectie: Royal Academy of Arts.

The Lost Letter: A Victorian Romance – Mimi Matthews (2017) 

Mimi Matthews, die dit jaar dus ook een non-fictie boek uitbrengt (zie hierboven), probeerde het eerder dit jaar met een liefdesroman. Zeg maar Belle en het Beest, maar dan op z’n victoriaans – inclusief een verarmde gouvernante en een getroubleerde Earl. De recensies zijn lovend, al is het geen vernieuwend literair meesterwerk. Maar dat hoeft ook niet voor een fijn romantisch verhaal. Lekker ontspannen lezen onder de kerstboom!

The Essex Serpent – Sarah Perry (2016)

In het Engeland van 1893 doet de jonge weduwe Cora Seaborne onderzoek naar een zogenaamd monster in de moerassen van Essex. Is het werkelijk iets gruwelijks wat in het water leeft, of is er wellicht een onschuldige nieuwe diersoort te ontdekken? Een mooi verhaal van een zelfstandige vrouw in laat-victoriaans Engeland. Dit boek heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder ‘Boek van het Jaar’ bij de British Book Awards 2017.

Plaatjes kijken

boeken-victoriaans-plaatjes-prenten

Pride & Prejudice Search & Find – Amanda Enright (2017)

Dit boek doet me denken aan de bekende prentenboeken van Charlotte Dematons – maar dan nu met een Pride & Prejudice-thema. Hoe leuk is dat! Zoek naar de bekende karakters in de balzaal van Netherfield, in Londen of bij de duo-trouwerij. Erg mooi gedaan, grappig en leuk om je kinderen / neefjes / nichtjes alvast te indoctrineren als toekomstige Janeite. Maar natuurlijk wil je het boek zelf ook hebben. Het is trouwens verkrijgbaar via de webshop van Janeausten.nl, waar je ook een preview kunt zien.

Alphonse Mucha: In Quest of Beauty – Mucha Trust (2015)

Dit jaar had de Walker Art Gallery in Liverpool een geweldige overzichtstentoonstelling van het werk van Alphonse Mucha (1860-1939). Hij is één van de bekendste voorstanders van de art nouveau, en bijna iedereen heeft wel eens iets van hem gezien. Helaas kon ik niet even op en neer naar Liverpool; daarom staat de catalogus nu op mijn verlanglijst. Hij is nog te koop bij het Mucha Trust. Via deze link kun je ook een kijkje in het boek nemen.

New Realities: Photography in the 19th Century – Rijksmuseum (2017)

Een tentoonstelling waar ik wél geweest ben, is New Realities in het Rijksmuseum, dat ging over de uitivinding van de fotografie. Helaas heb ik er geen blog over geschreven, want ik ging op de valreep in hun laatste week, maar het was ge-wel-dig. In het tentoonstellingsboek (dat ik wel wat aan de prijzige kant vind) kun je veel ervan terug zien. In mijn album van Rijksstudio kun je ook zien wat mijn favorieten van de tentoonstelling waren. Het boek kun je bestellen via de online Rijksmuseumshop. (De cover is trouwens wat saai, maar het is één van de allereerst foto’s; van zeewier, geloof ik. De binnenkant is leuker.)

Is er een boek bij dat wel op jouw verlanglijstje mag? En ben ik misschien een mooi ‘victoriaans’ boek uit de afgelopen jaren vergeten? Laat het hieronder weten!

Ik kruip ondertussen met een chai latte en een boekje op de bank.

7 gedachten over “Boeken met een victoriaans thema voor op je verlanglijstje

  1. leuke uitleg bij de diverse boeken….. dank je wel daarvoor…. Jane Austen, heerlijk…..
    Heb je “Wilkie Collins” ook tussen je Victoriaanse boeken staan? Zijn boek “the Moonstone”is voor t.v. verfilmd en wordt op BBC First vertoond…..

    • Nee, van hem heb ik nog niets staan. Bedankt voor de tip! En ik ga eens kijken naar BBC First. Hun programma’s vind ik vaak heel goed, alleen de programmering verwarrend. Weet jij misschien op welke dag die serie komt?

  2. Dank je wel. Jouw blogs over boeken lees ik steeds opnieuw om inspiratie op te doen. Er kleeft een nadeel aan: ik wordt er zo hebberig van. Want ik wil al deze boeken wel lezen.

    • Haha, nou dan hebben we hetzelfde. Het zou fijn zijn als er wat meer van dit soort boeken in de openbare bibliotheken te vinden waren, maar bij ons is dat helaas meestal niet zo. En hoewel ik het meeste van ‘echte’ boeken hou, ben ik toch blij met de optie van e-books op de Kindle van Amazon. Zo kom ik toch nog vrij makkelijk aan leesmateriaal. 😉 Als je veel in het Engels leest, kan ik de Kindle echt aanraden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.