De My inner Victorian-bucket list

Net zat ik te mijmeren over wat ik nog eens zou willen doen als het gaat om het ontdekken en beleven van  de victoriaanse tijd. Al snel had ik een hele lijst in gedachten. Nu snapt mijn inner victorian heus wel dat sommige dingen niet makkelijk gaan of gewoonweg onmogelijk zijn. Maar vandaag heb ik geen zin om me door de flauwe werkelijkheid te laten inhalen, dus hier komt mijn inner victorian-bucket list:

victoriaans-londen-leadenhall

Ik zie mezelf al lopen door Leadenhall Street in het jaar 1837, hier in een gravure door J Hopkins, naar een schilderij van Thomas Hosmer Shepherd (1837). Bron: Wikimedia Commons.

1) Reizen in een tijdmachine naar victoriaans Engeland. Het lijkt me supergaaf om aan het hof van koningin Victoria rond te wandelen, de Wereldtentoonstelling van 1851 te bezoeken, of over de schouder mee te kijken van een victoriaanse fotograaf. Natuurlijk wil ik dan wel onzichtbaar zijn, anders zou ik de mensen daar laten schrikken of de geschiedenis veranderen!

2) De reis van Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp nadoen, en de route volgen die zij namen in 1823 door een nog bijna leeg Nederland.

3) Een jurk laten maken naar victoriaans patroon. Ik ben er alleen nog niet uit, of ik liever een crinoline uit de jaren 1850 wil, of een prachtige smalle jurk met een kleine tournure uit 1886. Met bijpassende bonnet of hoed!

blanc-mange-pudding

Lijkt me heerlijk! Uit: The Book Of Household Management (1861) van Mrs. Beeton.

4) Nog een victoriaanse pudding maken, namelijk de populaire Blanc Mange.

5) Een volledig victoriaans diner organiseren, inclusief extravagante gerechten, geleipuddingen en een prachtige tafeldecoratie. Dat alles natuurlijk bij kaarslicht en onder het genot (of de last) van typisch victoriaanse tafeletiquette.

blists-hill

Het openluchmuseum Blists Hill in Shropshire. Door: Basher Eyre (geograph.org.uk). Bewerking door My inner Victorian. Bron: Wikimedia Commons.

6) Naar Blists Hill in Shropshire gaan. Dit dorpje is prachtig in victoriaanse stijl bewaard gebleven. Lijkt me heerlijk om eens rond te lopen!

7) Meer victoriaanse foto’s, modeprenten en andere curiosa uit de 19e eeuw kopen. Met stip op één: een origineel spel van het toen populaire “floral lotto” vinden!

8) En in het verlengde van punt 7: één kamer in huis volledig in victoriaanse stijl inrichten, om daar mijn aangekochte hebbedingen neer te zetten en mijn man de overdaad aan bloemmotieven en frutsels te besparen.

9) Leren dansen zoals men dat vroeger deed op een victoriaans bal.

orient-express

Reclameposter voor de Orient Express uit 1888. Bron: Wikimedia Commons.

10) Meegaan op de luxe Oriënt Express. Deze luxe trein verbond Londen en Parijs met Oost-Europa en Turkije. De eerste route in 1883 liep tussen Parijs-Straatsburg-München-Wenen-Budapest-Boekarest-Varna-Istanbul. Bijzonder aan deze treinreis was de snelheid en het comfort waarmee je grote afstanden kon afleggen. De reis was echter niet zonder gevaar: De trein is namelijk ook wel eens beroofd. Toch lijkt het me een heel romantisch idee, zo door Europa reizen in mooie kleding en met chique diners aan boord. Je kunt de trein nog steeds boeken, al is de reis heel duur.

Welke wensen heeft jouw inner victorian? Deel het hieronder, ik ben heel benieuwd!

En al dromende drink ik nog een kopje thee. Lady Grey met melk. Puh.

24 gedachten over “De My inner Victorian-bucket list

 1. Wat een heerlijke bucket list! Maar als je ooit met een tijdmachine terug de tijd in gaat, neem je me dan wel mee? Lijkt me heel mooi om die tijd te zien en tijdelijk in te leven, haha.

 2. Geweldig om dit te lezen allemaal! Ik ben helemaal weg van de victoriaanse tijd! Er is in Bath in Engeland in mei elk jaar een victoriaans ball met echt alles er op en er aan. Ik zit nu op mijn mobiel maar zal het later even doorgeven hier. Want misschien dat ik volgend jaar daar naar toe wil…

  • Oh ja, dat wist ik niet, wat leuk! Gaat het dan ook om een specifieke periode? In België hebben ze bijvoorbeeld elk jaar een tuinfeest met als thema de ‘belle époque’, dus eind 19e eeuw.

   Leuk dat je ook zo’n fan bent van de victoriaanse tijd!

   • Zo, daar ben ik weer, ik had spit gekregen, vervolgens drie dagen op bed moeten liggen op pinterest gezeten met allemaal ”how to diy a victorian home”, dus ben ik daarna aan de slag gegaan met lampekappen, meubels schilderen, het kopen van victoriaanse kopjes en schotels en andere fratsen … met pijn in mijn rug, maar ik kon het niet laten. Afijn; om even terug te komen op het oorspronkelijke onderwerp; hier is de link naar het victoriaanse bal en ze hebben idd thema’s, staat er allemaal op.
    http://www.priorattire.co.uk/page_3249963.html

    En dan kan het niet anders dat je weet dat we o.a. Castlefest hebben en Keltfest, beide fantasy en middeleeuws en nog veel meer victoriaanse verkleedpartijen, en dat dit het moment is om je mooiste jurk aan te trekken? Anders google jullie maar.

     • Ik heb dat Belgische tuinfeest even opnieuw opgezocht. Zoals ik het nu kan zien lijkt het erop alsof ze het dit jaar toevallig niet organiseren. 🙁 De afgelopen jaren was het wel. Jammer. Het heet in ieder geval ‘Belle Epoque’ en het werd georganiseerd door de ZOO Antwerpen. Als ik nog iets anders hoor, zal ik het melden!

 3. Welkom terug en dank je voor de tips! Misschien ga ik dit jaar naar Castlefest. Keltfest ken ik nog niet, dat lijkt me ook leuk. Ik ga het checken.

  Behalen van die spit. Is de aanval nu weer voorbij? Het lijkt me heel vervelend.
  Wat leuk dat je je huis in victoriaanse stijl het aangekleed! Kan ik je misschien volgen op Pinterest? Ik ben stiekem best wel benieuwd naar je inspiratiebronnen – en het resultaat. 😉

  Heb je trouwens mijn nieuwste interieurblog al gezien? Is vast iets voor jou!
  http://www.myinnervictorian.nl/victorian-home-in-kopenhagen/

  • Ik heb nog pijn, maar ik doe het rustig aan. Mijn huis is verder echt nog niet victoriaans genoeg, en toch zitten er al jaren elementen in vanuit de victoriaanse tijd, en die heb ik nu iets meer uitgebreid. Het is ook leuk om het stukje bij beetje te doen, ik verander ook nog wel eens van smaak of indeling van meubels en heb nog meer interesses, haha. Ik zal je prive mijn pinterest ‘ding even doorgeven.

   Prachtige foto’s trouwens die je gemaakt hebt in Denemarken, wauw, ik heb daar echt even van genoten!

 4. De jurk dat lijkt mij ook fantastisch, met hetzelfde dilemma. De tijdmachine lijkt mij ook fantastisch. Ik zou dolgraag nog een keer naar de Haworth Parsonage gaan. Het huis van de Bronte Sisters. En naar Manchester. Het huis van Elisabeth Gaskell. de schrijfster en biografe van Charlotte Bronte.

  • Haha, ik kan me voorstellen dat beide vormen van reizen bij jou passen! Naar welk jaar zou jij terug willen gaan? Ik naar 1851, het jaar van de Great Exhibition. Maar daarna denk ik toch wel weer terug naar 2017… 😉

   • Ik zou afreizen naar ca. 1880 omdat er dan al veel nieuwe ontdekkingen zijn gedaan zoals in de medische wetenschap en omdat Engeland dan in zijn hoogtijdagen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.