Het Charles Dickens Museum in Londen

Volgens sommigen is Charles Dickens de op één na bekendste Victoriaan: na Queen Victoria zelf natuurlijk. Ik denk dat dat wel klopt: Wie heeft er niet op één of andere manier gehoord van Oliver Twist, A Christmas Carol of David Copperfield? Tijdens mijn bezoek aan Londen was het daarom echt een must om naar het Charles Dickens Museum te gaan.

bord-dickens-huis

Herinneringsbord op het huis waar Dickens gewoond heeft.

Het museum is gevestigd in het huis waar de schrijver vanaf maart 1837 samen met zijn jonge gezin bijna drie jaar gewoond heeft. Het is een mooi, georgiaans middenklassenhuis dat eruit ziet alsof het is blijven steken rond 1850: mijn inner victorian werd er helemaal blij van!

Om maar met wat praktisch te beginnen: Hoe kom je er? Het museum is feitelijk gevestigd in een rijtjeshuis in de wijk Bloomsbury, op 48 Doughty Street. Je neemt de metro naar Russell Square en van daaruit is het zo’n 800 meter lopen. Het is nu natuurlijk een mooie (en dure) wijk, maar ook in de tijd van Dickens was het goede en respectabele plek om te wonen. Het is het enige woonhuis van Dickens in Londen dat bewaard gebleven is.

dickens-huis

De voordeur van Dickens’ huis op 48 Doughty Street.

Het museum zelf bestaat uit twee delen: Het woonhuis op nummer 48, dat dus ook nog als victoriaans woonhuis is ingericht, en een doorloop naar het naastgelegen pand, waar de hedendaagse tentoonstellingen zijn. De tentoonstellingen vond ik erg interessant: Toen ik er was, stond zijn vrouw Catherine centraal. Maar het leukste vond ik natuurlijk het woonhuis. Het is net alsof je op bezoek bent bij een victoriaanse middenklassengezin. Hoe cool is dat!

In dit huis vonden verschillende belangrijke momenten uit het leven van Charles Dickens plaats. Zo schreef hij er zijn bestsellers Oliver Twist en Nicholas Nickleby. Ook in zijn gezin gebeurde er het één en ander. Hij was pas getrouwd en twee van zijn kinderen werden er geboren. Zijn jongere schoonzus Mary, die bij het echtpaar Dickens inwoonde, overleed in dit huis in zijn armen. Deze gebeurtenis  heeft veel invloed gehad op de schrijver. De kamer waarin zij gestorven is, is dan ook aan dit thema gewijd.

dickens-studie

De studeerkamer van Dickens met het bureau waaraan hij enkele romans schreef.

Er waren veel mooie en luxueuze kamers te zien: de eetkamer, drawing rooms en natuurlijk Dickens’ werkkamer. Een deel van de meubels lijkt te groot en te luxe voor het huis, en dat is eigenlijk ook zo. Het museum bestaat namelijk pas sinds 1925, en in het huis zijn vooral meubels verzameld die in zijn latere, grotere onderkomens hebben gestaan. Ik vind het leuk dat ze zo veel persoonlijk spullen hebben kunnen verzamelen, maar tegelijkertijd vind ik het ook een beetje jammer dat het huis er in zijn tijd dus niet zo uitzag.

dickens-tafel

Dickens hield van uitgebreide diner parties. Ik was er graag bij geweest!

Dickens was in de tijd dat hij op 48 Doughty Street woonde een jonge rijzende ster. Hij had een groot sociaal netwerk en was wel een beetje self important. Hij hield van sociale dinertjes in de eetkamer, die in het museum mooi is ingericht. Er hang ook een mooi portret van hem, dat mij wel een beetje het idee geeft dat het een ijdele man was. Hij was bijvoorbeeld met kapsels best een trendsetter.

dickensportret

Een prachtig portret van een jongere Charles Dickens door bevriende schilder Samuel Drummond (1766-1844), te zien in Dickens’ eetkamer.

Een grappig persoonlijk item vond ik de grote spiegel in zijn ‘waskamer’. De overlevering zegt dat de schrijver zijn personages voor de spiegel uitprobeerde. Jammer dat daar geen Youtube-filmpjes van bestaan…

De laatste interessante kamer vond ik nog de keuken. Er stond natuurlijk een prachtige gietijzeren fornuis en een mooie servieskast. Ik vond het echt heerlijk om hier rond te kijken!

keuken-dickens

Een kijkje in de keuken. De ‘downstairs’ van Huize Dickens geeft een mooi beeld van een typisch huishouden bij de hogere middenklasse in victoriaans Londen.

dickens-fornuis

In het museum was trouwens een heel leuk souvenirwinkeltje. In mijn volgende blog zal ik jullie laten zien wat ik gekocht heb.

Ik vind het Dickens Museum in Londen echt een aanrader! Wil je er zelf ook eens naartoe? Let dan wel op dat je van tevoren een ticket boekt, want bezoekers worden per tijdslot binnengelaten. Hun website is vind je hier.

Tijd voor thee. Darjeeling met melk is voor vandaag een goede keus.

10 gedachten over “Het Charles Dickens Museum in Londen

  1. Leuk om je verslag te lezen. Ik ben er zelf nog nooit geweest maar ik ben een grote Dickens fan, dus zal volgende keer als ik in Londen ben een bezoekje brengen!

  2. Leuke review, als ik de volgende keer in Londen ben zal ik er zeker naar toe gaan. Goed om te weten dat tickets van tevoren geboekt moeten worden. Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.