In Victoriaanse kerstsferen: Dickens Festijn Deventer 2019

Afgelopen weekend was het eindelijk zover! Het Dickens Festijn in Deventer vond weer plaats, ditmaal al voor de 29e keer. Het grootste Dickensfestijn van Nederland is altijd een enorme belevenis; zo hadden Mr. W. en ik al ontdekt tijdens ons eerste bezoek in 2016. Ditmaal kwamen we een dagje eerder, ontmoetten we wat bekende gezichten uit de Dickenswereld, en beleefden een heuse voorstelling met een Victoriaanse toverlantaarn. Vandaag een fotoverslag!

Ons bezoek aan Deventer begon al met een gelukje, want wij hadden dit najaar zo ongeveer de laatste vrije hotelkamer van de stad kunnen boeken. Een kamer bij Hotel Royal, direct aan het centrale plein van de stad, en praktisch naast de ingang van het Dickens Festijn.

Op vrijdag begonnen we al met het verkennen van de stad, want Deventer heeft echt een ontzettend mooi centrum. We begonnen bij het VVV, waar de vriendelijke medewerkers hielpen met de promotie van ‘Aan tafel met Charles Dickens’. Daarnaast wezen ze ons op de haast geheime 19e-eeuwse kerk die achter het pand verscholen ligt. Prachtig om te zien!

Vanaf links boven met de klok mee: Een mooi kerstmomentje in de verscholen kerkzaal van het Penninckhuis achter de plaatselijke VVV, genieten van de schilderachtige Kleine Overstraat in Deventer, de historische gevel van het Deventer Koekhuis, en een kijkje in de etalage van theewinkel De Bonte Klipper.

Het leuke aan Deventer is dat de binnenstad veel unieke winkeltjes van kleine ondernemers heeft. Dat is wel wat anders dan alle grote ketens die ik uit mijn eigen woonplaats in de Randstad ken. We hielden ons in, en kochten niet alles wat los en vast zat; maar we genoten wel van thee met de vermaarde Deventer Koek in het Deventerkoekhuisje (heel knus), en kochten thee in het gezellige winkeltje genaamd ‘De Bonte Klipper’.

Maar we kwamen natuurlijk voor het Dickens Festijn! Terwijl het Bergkwartier, de oude wijk waar het festijn plaatsvindt, zich ’s avonds voorbereidde op de vele bezoekers, glipten Mr. W. en ik even binnen bij het Charles Dickens Kabinet. Daar waren drijvende krachten Emmy Strik en Ojon van Strijland druk bezig met de kostuumafgifte en het aanmeten van hoeden. Leuk om zo’n sneak peak achter de schermen te krijgen. En natuurlijk ligt de lat voor de juiste aankleding hoog in Deventer!

Dames in kostuum Dickens Festijn Deventer 2019

Op zaterdagmorgen was het dan tijd om ons in onze eigen kostuums te steken. Daar gingen we dan, het drukke parcours op. Ondanks de volle straten was het weer een feest om alle Dickenstaferelen en Victoriaanse pracht te zien! Dit jaar weer van de partij waren natuurlijk Mr. Scrooge (met een grote boog omheen), de geest van Marley, en de verschillende kerstgeesten uit A Christmas Carol. Maar natuurlijk ook de wat zwijgzame Toby Veck uit The Chimes, de mannen van Pickwick, de familie Kenwig uit Nicholas Nickleby, Lady Dedlock en Joe de straatveger uit Bleak House, en een jongen die verdacht veel leek op Artful Dodger uit Oliver Twist. Oppassen voor je portemonnee, dus.

In stilte aanwezig waren de kleine Nelly uit The Old Curiosity Shop en Smike uit Nicholas Nickleby. Hun treurige grafstenen stonden sober op het gras bij de Bergkerk. Opmerkelijk waren ook het waarschuwende graf van Ebenezer Scrooge, én dat van Charles Dickens. Zo zie je maar dat bij het Dickens Festijn feit en fictie prachtig naast elkaar kunnen bestaan, en soms zelfs door elkaar heen lopen. Dat komt ook doordat er niet alleen karakters uit Dickens’ boeken rondwandelen, maar ook andere personen uit de Victoriaanse wereld.

Dickens Festijn 2019

Wat dachten jullie bijvoorbeeld van Hare Majesteit Koningin Victoria in eigen persoon, die zich op een draagstoel door de stad laat vervoeren? Zo zagen we ook de vele straatkinderen, schoorsteenvegers, wasvrouwen en sjouwers die de Victoriaanse stad rijk was. Inclusief streng werkhuis natuurlijk, waar lastige arme kinderen tot modelbrugers worden opgevoed…als ze het overleven.

Straatkinderen tijdens het Dickensfestijn in Deventer, 2019.

Emmy Strik Dickens Festijn Deventer new

Leuk, Koningin Victoria, maar de echte koningin van het Dickens Festijn Deventer is natuurlijk grondlegster Emmy Strik, hier op de foto met Mr. W.

Zo togen wij een ochtend door een Victoriaanse wereld – en we hadden nog iets bijzonders te goed! Op verschillende momenten over de dag werden er in de Menstraat voorstellingen met een heuse Victoriaanse toverlantaarn gegeven. Deze vorm van amusement – eigenlijk de vroege voorloper van de bioscoop – was reuze populair in de Victoriaanse tijd, en wordt in onze tijd trouwens ook nog gebruikt in het Larense Dickenstheater.

Lantaarniste Monique Wezenberg wist dat we kwamen, en had speciaal voor ons haar originele glasplaten van A Christmas Carol meegenomen om te vertonen. Een hele eer! We genoten ervan, en ook van de glasplaten die door middel van ingenieuze foefjes beweging suggereren. In een tijd waarin wij zo aan bewegende beelden gewend zijn, kan ik het iedereen aanraden om eens terug te gaan naar deze beginselen – want bijzonder is het zeker!

“…Scrooge, having his key in the lock of the door, saw in the knocker, without its undergoing any intermediate process of change – not a knocker, but Marley’s face.” Geestverschijning bij het licht van de toverlantaarn van Monique Wezenberg.

Met zo veel om te zien is het ook bijzonder dat het Dickens Festijn in Deventer in zekere zin geen commercieel evenement is: De toegang is gratis, en ook binnen het afgesloten parcours is het geen groot verkoopfestijn. Eén van de weinige dingen die er wel verkocht worden, zijn de werken van Charles Dickens.

dickens-deventer-boekverkoper-ojon-strijland

Gelukkig staat Ojon van Strijland elk jaar nog met een boekenkraam op het festijn. Want hoewel veel mensen Dickens tegenwoordig pittige kost vinden om te lezen, zijn zijn werken ook na meer dan 150 jaar zeer de moeite waard. Hopelijk voelen enkele van de 125.000 bezoekers zich uitgedaagd om in deze kerstvakantie een echte ‘Dickens’ op te pakken…

Wij genoten van een kopje chocolademelk en een broodje worst, om daarna weer op de trein naar het westen des lands te stappen, terug naar huis. Laat Kerstmis maar komen!

Het is weer tijd voor thee. Uit het schattige theewinkeltje namen wij de enige echte ‘Deventer Melange’ mee!


Alle foto’s in dit blog zijn gemaakt door © My inner Victorian.

6 gedachten over “In Victoriaanse kerstsferen: Dickens Festijn Deventer 2019

  1. Dat klinkt als een geweldig Dickens Festijn. Wat een prachtige foto’s ook! Heel bijzonder dat het hele centrum wordt omgetoverd tot een plek in Victoriaanse kerstsferen. Het lijkt me een feestje om hierbij aanwezig te zijn.
    Jullie zagen er trouwens ook prachtig uit.

    • Dank je wel, Romy, het was ook echt weer een feest om er te zijn. Is zo’n Victoriaanse jurk niet ook wat voor jou, voor een dagje dan? 😉

  2. Geweldig en mooie foto,s .Ik ben er zelf nog nooit geweest komt denk ik omdat iedereen mij zegt dat het zo erg druk is,maar ik ga er toch eens naar toe heb ik met mijzelf afgesproken

    • Dank je wel, Wies! Het is ook op sommige stukken best wel druk, maar er is dan ook altijd veel moois te zien. In de middag schijnt het wat rustiger te zijn. Misschien dit jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.