Victoriaans Kerstrecept: Gingerbread cookies maken

Als er iets hoort bij een victoriaanse Kerst, zijn het wel kruidige lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan de specerijen in mince pies, en de overbekende Christmas pudding. Een ook gingerbread was populair, in allerlei vormen en maten. Vandaag ga ik authentieke gingerbread cookies maken: niet zo moeilijk. En echt heel erg lekker!

Uiteraard heb ik voor het vinden van een gingerbread cookies-recept eerst mijn verschillende historische kookboeken uitgeplozen. Wat me opviel, was dat alle recepten wat betreft ingrediënten redelijk op elkaar lijken (niet zo gek, natuurlijk), maar dat er verschillende vormen waren om  gingerbread te serveren. Als een soort cake (lijkend op de Nederlandse ontbijtkoek), als koekjes, of zelfs als poppen om in de kerstboom te gehangen.

Het recept voor de koekjes die ik ga maken komt van Avis Crocombe, die vanaf het einde van de jaren 1870 tot 1884 werkte in Audley End House, ten noorden van Londen. Haar kookboek is in het bezit van English Heritage, die het recept online zette en er een leuke Youtube-video bij maakte. Ik paste dit recept aan aan producten die in Nederlandse supermarkten te krijgen zijn. De meeste Engelse gingerbread-recepten gebruiken namelijk met black treacle, en dat is hier lastig te verkrijgen. Goed: Aan de slag!

gingerbread-ingrediënten

Ingrediënten (voor ca. 36 koekjes):

 • 170 gr. pannenkoekenstroop
 • 225 gr bloem + 3 eetlepels
 • ½ tl bakpoeder
 • 225 gram gesmolten boter
 • ¼ ei, goed geklopt
 • 60 gram bruine basterdsuiker
 • 2 tl fijngemalen kruidnagel
 • 2 tl fijngemalen piment (allspice)
 • 2 tl fijngemalen foelie
 • 2 tl gemberpoeder
 • 1 tl fijngemalen korianderzaad
 • 1 tl fijngemalen karwijzaad
gingerbread-koekjes-specerijen

Enkele specerijen voor gingerbread cookies. Bovenste rij: Kruidnagel, foelie en piment. Onderste rij: Korianderzaad en karwijzaad,

Zoals jullie zien zitten er lekker veel specerijen in. Je kunt potjes met fijngemalen specerijen kopen, maar mijn ervaring is dat ze zelfgemalen echt het allerlekkerste is. Maar doe waar je zin en tijd voor hebt; koekjes met specerijen uit een potje zijn beter dan geen koekjes, toch?

Bereidingswijze:

Dit recept is voor een roerbeslag, dus je hebt geen mixer nodig. Dat spaart weer afwas. Doe de stroop in een pan en voeg het geklutste ei toe. Roer dan de suiker en de gemalen specerijen erdoor, voeg de gesmolten boter toe en daarna in etappes het bloem – dat je van tevoren hebt vermengd met ½ theelepel bakpoeder. Roer goed, totdat je een beslag hebt waarvan je kleine bolletjes kunt draaien: Zelf vond ik het daarom nodig om nog drie extra eetlepels bloem toe te voegen.

Overigens staat de toegevoegde ½ theelepel bakpoeder niet in het oorspronkelijke recept. Ik heb deze zelf toegevoegd, omdat er in het originele recept wel degelijk een vorm van rijsmiddel zit: namelijk het ¼ ei, dat geklopt werd in een koperen kom. Het koper zorgde voor een chemische reactie met het ei, wat resulteerde in een rijsmiddel. Achteraf denk ik dat ik misschien maar ¼ tl bakpoeder bij had moeten voegen – of misschien zelfs helemaal niet – omdat de koekjes uitlopen. Hoe dan ook, de smaak blijft even lekker, maar ik wilde deze voetnoot toch even noemen. Je kunt er dus voor kiezen om de hoeveelheid bakpoeder te verminderen.

gingerbread-vijzel-verse-kruiden

Alle fijngemalen kruiden in mijn nieuwe vijzel. Het ruikt zo lekker!

Je hebt nu dus een beslag. Omdat ik alle koekjes ongeveer even groot wil maken, kies ik voor een maatschepje om mijn beslag mee uit de kom te scheppen, net als met een ijslepel. Mijn maatschepje is ½ eetlepel.

Je neemt een ‘bolletje’ beslag, rolt het mooi rond, drukt het een beetje plat en legt het op een bakplaat met bakpapier. Leg de koekjes niet te dicht bij elkaar, want ze lopen wat uit. Tip: Ik vind het altijd handig om mijn nagels kort te hebben en mijn trouwring af te doen, voordat hij in een baksel verdwijnt.

gingerbread-koekjes-bakplaat

Knapperige verse gingerbread cookies op de bakplaat.

Wanneer je alle koekjes gevormd hebt, kan het geheel in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 °C. De koekjes bakken gaar in 10-15 minuten. Hmmm, ze zijn echt heerlijk! Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster. In een afgesloten doos zijn ze een week goed. Leuk om cadeau te geven!

gingerbread-cookies-victorian

Taadaa, mijn gingerbread cookies!

Overigens heb ik ook geprobeerd om met dit beslag poppen te maken, zoals in het filmpje van English Heritage te zien is. Dat lukte helaas niet; hoewel mijn beslag er wel hetzelfde uitzag als in het voorbeeld, bleek het te loperig om goede poppen van te maken. Ook liep het beslag in de oven te veel uit, maar dat kan dus deels aan het bakpoeder liggen. Zelf denk ik dat het voor het grootste deel ligt aan de pannenkoekenstroop in plaats van black treacle, maar ach, die had ik nu eenmaal niet in de keukenkast staan.

Al met al ben ik heel blij met mijn koekjes. Één nadeel: Ze waren veel te snel op! Gelukkig zijn ze makkelijk en snel weer te maken. Ik wens jullie ook veel bakplezier in de kerstvakantie!

Tea time! Opeens heb ik zin in kruidige kerstthee…


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
English Heritage: RECIPES.
English Heritage: How to Make Gingerbread – The Victorian Way. (Youtube-filmpje)

14 gedachten over “Victoriaans Kerstrecept: Gingerbread cookies maken

 1. Lekker hoor! Ik wist niet dat blackstrap molasses moeilijk verkrijgbaar was in Nederland. Hier (in Nieuw Zealand) is het gemakkelijk te koop en gebruik ik het vaak bij het bakken van brood in de broodbakmachine. Yum!

  • Handig dat jij treacle wel gemakkelijk kunt verkrijgen. Hier zul je het echt bij de Engelse (online) winkel moeten kopen. Ik kan me nog niet echt voorstellen om treacle in brood te gebruiken; wordt het dan heel zoet?

 2. Ziet er goed uit hoor! Ik heb nog nooit gingerbread cookies op, terwijl ik er wel altijd veel mensen over hoor. Ben benieuwd! Keertje maken maar! Jouw recept ziet er in ieder geval goed uit. 🙂

 3. Wat zien de koekjes er mooi (en lekker!) uit. Ik kan me voorstellen dat ze snel op waren 😉 Wat een leuk recept weer! En wat heb je de koekjes ook mooi kerstachtig op de foto gezet!

 4. Hallo Josephine!

  Ik ben relatief nieuw hier op je blog, maar wat is ‘ie geweldig! Sorry dat mijn reactie een beetje laat is, maar ik heb toch een vraag over deze koekjes.

  Ik wil ze graag maken met Kerstmis dit jaar, maar er moeten zoveel kruiden in… Ik snap dat dat lekker is, maar zou het een optie zijn om deze koekjes met iets minder kruiden te maken? Zou het dan net zo lekker zijn?

  Groetjes!

  • Bedankt voor je ontzettend leuke reactie! Ik vind het altijd leuk om van enthousiaste lezers te horen. En vragen over kerstkoekjes mogen heus ook in de zomer, hoor. 😉

   Je wilt de koekjes met minder kruiden maken? Bedoel je dan in zijn geheel wat minder kruiden (dus minder krachtig in smaak), of met minder verschillende soorten? Minder toevoegen in zijn geheel kan natuurlijk altijd naar smaak, maar ik ga er even vanuit dat je het tweede bedoelt.

   Als je al die kruiden wat te veel werk vindt, zou je kunnen proberen om maar twee dingen te gebruiken: speculaaskruiden en piment. Dan heb je op twee na alle specerijen te pakken, alleen karwijzaad en korianderzaad niet. De rest zit namelijk ook in speculaaskruiden. Je krijgt er dan wel een extra smaakje bij, namelijk kaneel.

   Ik heb het zelf niet uitgeprobeerd, maar ik zou dus 2 theelepels piment gebruiken en 1 eetlepel speculaaspoeder. Het worden dan behoorlijk kruidige koekjes. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.