Nominatie voor Liebster Award en historische blogpraat

Als blogger ben ik een beetje een vreemde eend in de bijt. Waar velen de wereld informeren over hun persoonlijke beslommeringen of de nieuwste mascara, ben ik een van de weinigen die schrijft over geschiedenis. Waar andere bloggers op de spits van de laatste mode moeten zitten, zijn al mijn onderwerpen op het eerste gezicht passé. Daarom vond ik het extra leuk om genomineerd te worden voor een blog-award, door Laetitia van Miss Deadline.

Ik vind het altijd ontzettend leuk om reacties op mijn blog te krijgen; als verhalenverteller wil je natuurlijk graag gehoord worden. Het bijzonderste vind ik als ik van mensen hoor dat ze door mijn blog geschiedenis wél leuk zijn gaan vinden. En Laetitia schrijft bij haar nominatie over My inner Victorian:

“Het gewone leven uit die tijd komt naar voren in plaats van de grote abstracte gebeurtenissen die we van de geschiedenisboekjes kennen.”

Kijk, daar doe ik het voor! Bedankt voor je nominatie, Laetitia!

victoriaanse-vrouw-schrijvende-dame

Bron: The Girl’s Own Paper, bewerking door My inner Victorian.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik vóór Laetitia’s berichtje eigenlijk niet wist wat de Liebster Award was. Het is eigenlijk niet echt een prijs, maar meer een pluim voor collegabloggers en tegelijkertijd een mogelijkheid om deze veer in de hoed aan andere (beginnende) bloggers door te geven. Ook krijg je van degene die je genomineerd heeft een paar vragen, waarmee je lezers wat meer over je te weten kunnen komen. Natuurlijk zet ik graag andere historische blogs in het zonnetje, nadat ik een leuke vraag van Laetitia beantwoord heb. Ze vraagt:

Als je terug door de tijd zou kunnen reizen, welke historische gebeurtenis zou je dan persoonlijk willen bijwonen of beleven?

Over deze mogelijkheid zit ik graag wel eens te mijmeren. Tijdreizen lijkt me fantastisch, maar wel onder twee voorwaarden: Ik zou onzichtbaar voor de ‘bewoners’ van voorgaande eeuwen willen zijn, om zo de geschiedenis niet te kunnen veranderen. (En niet per ongeluk de willekeurige woede van Henry VIII op de hals te halen, om dan onthoofd te worden, of zoiets.) En twee: Ik zou zeker willen weten dat ik weer terug zou kunnen reizen naar mijn eigen tijd. Naast de aanwezigheid van mijn geliefden hecht ik toch ook buitengewoon veel waarde aan een functionerende wc, ruim beschikbaar voedsel, en de afwezigheid van de pest.

Maar goed, waar wil ik dan naartoe? Lezers met een goed geheugen hebben het al op mijn bucket list zien staan: Ik zou graag de Great Exhibition van 1851 bezoeken. Liefst in de entourage van Koningin Victoria en Prins Albert. Wat was de eerste Wereldtentoonstelling voor die tijd een buitengewoon spektakel! En als ik er dan toch ben, zou ik anno 1851 ook even buurten bij Charles en Catherine Dickens. Charles was op dat moment even niet bezig met een roman, maar meer met theateropvoerigen. Leuk om even een blik op te werpen. En zou ik thuis op tafel één van Catherine’s menu’s ontdekken? Dat zou ik dan natuurlijk niet kunnen proeven, maar de setting zou toch al onvergetelijk zijn!

great-exhibition-1851

Een kijkje op The Great Exhibition in 1851. Illustratie door J. McNeven, uit de collectie van het Victoria & Albert Museum, Londen. Bron: Wikimedia Commons.

Zoals jullie zien heb ik genoeg fantasie. Zonder tijdmachine moet ik het echter doen met ander vermaak, zoals bijvoorbeeld andere blogs met een historisch thema. Kennen jullie deze al?

Leestips: Historische blogs

De Archiefkok
Dit blog ken ik zelf nog niet zo lang, maar ik ben fan. Archiefkok Maartje is archivaris en duikelt her en der historische recepten op. Die zij dan vervolgens ook zelf maakt. En daarbij schrikt ze niet terug voor vreemde gerechten, zoals ‘varkensoren in cognac’ of ‘pasteitjes met duif’. Bovendien heb ik laatst een workshop van haar bijgewoond, waar we onder andere lekkere kruidkoek mochten proeven. De Archiefkok maakt veel gerechten uit de 19e eeuw, maar beslaat ook vroegere eeuwen en bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Haar blog is echt een bezoekje waard! www.dearchiefkok.nl

Digitale Diligence
Aan de hand van historische afbeeldingen en foto’s vertelt Miny Vroegindewey over uiteenlopende historische onderwerpen. Haar blog – met een geweldige naam – is geen persoonlijk blog, maar de geschiedenisverhalen hebben altijd een menselijke insteek. Een gevarieerd blog om lekker ontspannen te lezen. http://digitalediligence.blogspot.nl/

Regina Jeffers’s Blog (Engelstalig)
Regina Jeffers is schrijfster van historische romans, maar ze heeft ook een historisch blog, waarop hele gedetailleerde verhalen verschijnen over het dagelijks leven in de 18e en 19e eeuw. Hoe zat het met de gezondheid van Jane Austen? Met erfrecht, politiek en zogenaamde ‘circulating libraries’? Ik geniet van elk leuk en leerzaam detail. https://reginajeffers.blog/

Ik wens jullie veel leesplezier! (Met een kopje thee.)

12 gedachten over “Nominatie voor Liebster Award en historische blogpraat

  1. Gefeliciteerd met de award! Wat ontzettend leuk dat Laetitia een persoonlijke vraag heeft bedacht die perfect bij je blog past 🙂 Ik kan me wel voorstellen dat je die tentoonstelling graag zou bezoeken. Het ziet er heel mooi en groots uit op de plaat die je laat zien.
    Ik ga ook even een kijkje nemen bij De Archiefkok. Alleen al die blognaam vind ik erg leuk 🙂

  2. Wat leuk dat je genomineerd bent, gefeliciteerd! De andere blogs die je voorstelde lijken mij ook erg interessant.

    • Ha, leuk! Volgens mij moet ik inmiddels een groepsreis naar het verleden organiseren, want deze leuke reactie heb ik inmiddels vaker gehad. 😉 Gezellig!

  3. Gefeliciteerd met de nominatie. Absoluut verdiend.
    Die tentoonstelling zou ik ook zo graag bijgewoond willen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.