Gefeliciteerd, Jane Austen!

Het is 2017! Dit jaar vieren we het heugelijke feit dat schrijfster Jane Austen 200 jaar dood is. Hoera! Hmm… ik vind het altijd een beetje vreemd om sterftejaren te vieren, maar bij historische personen vindt men dat blijkbaar een goed idee. Natuurlijk hou ik ook wel van een feestje. Dus, wat valt er allemaal te beleven in het kader van Jane Austen 200?

jane-austen-portrait

Een compilatie van twee portretten. Er zijn maar twee portretten waarvan we zeker weten dat het een afbeelding van Jane Austen betreft. Beide zijn getekend door haar zus Cassandra Austen, in de periode ca. 1804-1810. Compilatie gemaakt door My inner Victorian.

Mijn eigen Jane Austen-jaar

Jane Austen leefde van 1775 tot 1817 en haar belangrijkste werken zijn zes romans. Mijn doel is om ze dit jaar allemaal te (her)lezen. Welke zijn het ook al weer?

 1. Sense And Sensibility (1811)
 2. Pride And Prejudice (1813)
 3. Mansfield Park (1814)
 4. Emma (1815)
 5. Northanger Abbey (1818)
 6. Persuasion (1818)

Ik heb er al zin in, vooral omdat ik mij de laatste tijd veel in etiquette verdiept heb. Als je de finesses van de sociale regels van destijds kent, zijn de romans volgens mij nog veel leuker om te lezen! Tip: Je kunt de boeken gratis downloaden via het Gutenberg Project.

elinor-edward-sense-sensibility

“He admires as a lover, not as a connoisseur.” (Hoofdstuk 3, Sense & Sensibility). Edward bewondert de tekenende Elinor. Illustratie uit een uitgave uit 1908, door C.E. Brock. Via: Wikimedia Commons.

Naast het lezen van de romans ben ik ook van plan om van alle verhalen nog eens in verfilming te kijken. Dit zijn mijn favoriete vertolkingen op het witte doek:

 1. Sense And Sensibility – de filmproductie uit 1995.
 2. Pride And Prejudice – de tv-serie uit 1995.
 3. Mansfield Park – de tv-film uit 2007.
 4. Emma – de tv-film uit 1996.
 5. Northanger Abbey – ik ken alleen de film uit 1986, maar ik ben nu benieuwd naar de film uit 2007.
 6. Persuasion – hier heb ik er nog geen van gezien, maar ik ga proberen aan de film uit 1995 te komen, of anders de tv-film uit 2007.
 7. Nummer zeven? Er zijn toch maar zes romans? Inderdaad, maar vorig jaar kwam er een film uit op basis van de briefroman Lady Susan, geschreven door een jonge Jane Austen in 1794. De film heet Love & Friendship en is ongetwijfeld makkelijk te verkrijgen.

Wat wordt er allemaal georganiseerd?

Vooral in Engeland wordt er veel feestelijks georganiseerd rond het jubileum van Jane Austen. Denk aan tentoonstellingen, wandelroutes, lezingen, voorstellingen en schrijfwedstrijden. Deze worden georganiseerd door het Hampshire Cultural Trust en het Jane Austen Museum, die je kunt vinden op de gelegenheidswebsite JaneAusten200.co.uk.

Er worden ook verschillende picknicks georganiseerd, en als Nederlandse fan kijk ik vooral uit naar de beloofde Jane Austen Picknick Packs, met recepten, quizzen en doe-het-zelf bonnets.

victoriaanse-picknick

Een victoriaanse picknick – uit een latere periode dan Jane Austen, dus, maar wel idyllisch. “A Picnic”, schilderij door Henry Nelson O’Neil uit 1857.

Het lijkt me ook leuk om naar één van de georganiseerde Jane Austen Tour & Tea’s te gaan, maar dan moet ik wel eerst een reisje naar Engeland plannen. Of misschien kan ik zelf wel een leuke vriendinnenmiddag organiseren met een film en afternoon tea. Ik krijg er spontaan allemaal goede voornemens van!

Mocht je naar Engeland reizen, maar niet verder komen dan Londen, dan kun je ook naar de minitentoonstelling over Jane Austen in The British Library gaan, tussen 10 januari en 19 februari. De tentoonstelling heet “Among Family and Friends”.

engeland-jane-austen-quint

De Nederlandse editie van “Het Engeland van Jane Austen” door Karin Quint. © www.janeaustentravelguide.com

En als we het dan toch over reizen en Jane Austen hebben: In juli 2017 komt de reisgids Het Engeland van Jane Austen van Karin Quint (van janeausten.nl) in het Engels uit. In december 2016 slaagde een spannende kickstarter-campagne, die het mogelijk maakt om het boek te vertalen. Ook ik heb natuurlijk de campagne gesteund en ik kijk uit naar mijn exemplaar. Je kan het boek hier alvast bestellen.

En op de valreep werd op 1 januari 2017 om middernacht de website www.janeausten200.nl gelanceerd! Ook in Nederland mogen we dus de nodige activiteiten verwachten. Denk aan filmvertoningen, lezingen en zelfs een georganiseerde reis naar het Peak District. Dat zou ik ook wel willen! Verder lijken me de lezingen heel interessant, vooral het symposium aan de Universiteit Utrecht. En de agenda wordt nog aangevuld, dus ik heb me vol verwachting ingeschreven voor de nieuwsbrief.

2017 wordt dus heel erg Jane Austen. Om de feestvreugde te vergroten sluit ik af met mijn favoriete quotes uit haar boeken:

“People always live forever when there is an annuity to be paid to them.” (Sense and Sensibility) 

“I have the highest opinion in the world in your excellent judgement in all matters within the scope of your understanding […].” (Pride and Prejudice) 

“The person, be it gentleman or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid.” (Northanger Abbey)

Tijd voor een goede roman, dus. En een kopje thee – lavendel mate met honing.

8 gedachten over “Gefeliciteerd, Jane Austen!

 1. Ik moet toegeven dat je me wel heel erg nieuwsgierig hebt gemaakt! Wat is je favoriete boek van haar? Love and Friendship heb ik toevallig een tijd terug gezien.

  • Leuk om te horen! Mijn favoriete boek van Jane Austen is Pride and Prejudice! (Hum… en mijn minst favoriete Mansfield Park, niet verder vertellen ;-)).

 2. Wat ontzettend leuk dat er zoveel wordt georganiseerd ter ere van Jane Austens verjaardag. Ik heb ooit voor Engels haar boek Sense & Sensibility gelezen, maar ben vooral fan van de films naar aanleiding van haar boeken. Pride & Prejudice (de nieuwe versie met Keira Knightely) moet ik zeker nog een keer kijken.

 3. Jeeej! Lang zal ze dood zijn, lang zal ze dood zijn! (Uhh..) Ik ben ook groot J.A. fan, ik heb zelfs een Pride & Prejudice verzameling, dus ik vier gezellig mee dit jaar. De tv-serie van P&P kan ik ook echt meepraten, de nieuwste film heb ik niet gezien, dat kon ik Colin gewoon niet aandoen. The one and only Mr.Darcy! Ik ga meteen even kijken wat er in Nederland te doen is dit jaar.

  • Ahum, wat een vrolijk liedje. 😛 Ja, ik vind ook dat Colin Firth de enige echte Mr. Darcy is. En eerlijk gezegd, Jennifer Ehle de enige Elizabeth Bennet. Het is wel duidelijk dat de versie uit 1995 mijn favoriete verfilming is, hè? Fijn Jane Austen-jaar gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.