Zo zag Nederland eruit in de 19e eeuw

Ik kan er geen genoeg van krijgen. Mooie plaatjes van het Nederland van voordat we allemaal massaal in de file stonden en in appartementencomplexen gingen wonen. Een land waarin men een stoomtrein – die 40 km per uur reed – heel gevaarlijk vond, en waar we nog niet 24/7 met onze neuzen in onze smartphones verstopt zaten. Kijken jullie mee?

Goed, ik zal wel even toegeven dat het Nederland van de 19e eeuw niet bepaald een walhalla was. Denk: nare epidemieën, schrijnende armoede, ongelijkheid en honger. En dat is op onderstaande schilderijen niet te zien. Toch kijk ik er graag naar, en vraag me af welke verhalen zich achter de geschilderde voordeuren afspeelden. Waar ging die eenzame wandelaar op de brug naar toe? En wat was de bestemming van die zeilboten?

Nederland-in-de-19e-eeuw-Weissenbrug

Het bleken van de was door Jan Hendrik Weissenbruch (1824–1903).

Nederland-in-de-19e-eeuw-koekoek

Nederlands landschap met boerengezin door M. A. Koekkoek (1807-1868).

Nederland-in-de-19e-eeuw-de-Haas

Zijlboten in het maanlicht (1883) door Mauritz Frederik Hendrik de Haas (1832-1895).

Klinkenberg-Amsterdam-19e-eeuw

Gezicht op de Oudezijds Voorburgwal te Amsterdam door Johannes Christiaan Karel Klinkenberg (1852 – 1924).

Bollenvelden-Van-Gogh-19e-eeuw

Bollenvelden (1883), door Vincent van Gogh (1853-1890).

Nederland-19e-eeuw-dorp

Dorpsgezicht te Loenen (ca. 1890) door Syvert Nicolaas Bastert (1854-1939).

Nederland-19e-eeuw

Een figuur steekt de brug over bij maanlicht door Walter Moras (1856-1925).

wageningen-19e-eeuw

Heuvellandschap bij Wageningen (ca. 1833 – 1844) door John Abraham Couwenberg (1806-1844).

Mooi hè? Wat is jullie favoriete schilderij?

Ondertussen drink ik nog een kopje muntthee.

13 gedachten over “Zo zag Nederland eruit in de 19e eeuw

  1. Prachtige schilderijen en heerlijk om de verhalen erbij te bedenken. Het gezicht op de Oudezijds Voorburgwal vind ik erg mooi, maar dat komt denk ik ook dat ik zo van Amsterdam hou!

    • Ja mooi hè! Ik vind Amsterdam hier veel rustiger lijken dan tegenwoordig, maar dat zal in de praktijk niet zo zijn geweest, denk ik?

  2. Ohhh wat vrolijk die bollenvelden! Ik bedenk dat ook vaak, ook bij van die historische series enzo, dat het allemaal wel erg idyllisch wordt voorgesteld soms. Terwijl er toen ook zoveel miserie, ziektes en vuiligheid waren. Maar ik denk dat elke tijd wel zijn voor- en nadelen zal hebben ;-).

  3. Wat heb je de inleiding alleen al ontzettend leuk geschreven! Wat een contrast is er inderdaad tussen de 19e eeuw en nu, alleen al door de komst van de smartphones. Heel mooi om door deze schilderijen eens een sprong terug in de tijd te maken. Wat een idyllische plaatjes allemaal! Ik vind vooral het landschap met het boerengezin heel mooi.

    • Leuk om te horen! Ja, soms heb ik wel even genoeg van alle digitale drukte. Afgelopen weekend was ik in een vakantiehuisje, zonder wifi: heerlijk! (Helaas was het landschap vooral verregend. 😉 )

    • Dat mag, want de afbeeldingen zijn inmiddels zo oud, dat ze zich in het Publiek Domein bevinden. Dat wil zeggen dat er geen copyright meer op zit. Succes met je verslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.