Victoriaans zomerdessert: Rabarber-trifle

In de zomermaanden heb je vast niet zoveel zin om lang in de keuken staan. Ik niet, tenminste. Maar sommige typische zomerproducten zijn zo lekker dat ik ze niet aan me voorbij laat gaan. Rabarber is een van mijn favorieten! Daarom vandaag: Een makkelijke rabarber-trifle naar authentiek victoriaans recept. Met wat smokkeltips om extra snel klaar te zijn.

Het recept komt uit Modern Cookery, In All Its Branches van Eliza Acton uit 1845. De ‘Rhubarb trifle’ was vast een populair gerecht, want rabarber was erg in de mode in de victoriaanse tijd. De trifle bestaat uit drie elementen: rabarbercompote, custard en slagroom. Grappig om te weten: Een oude Engelse naam voor rabarber is ‘spring fruit’ (lente-fruit).

rabarber-rhubarbe

Een getekende afbeelding van rabarber uit 1904, door Mettais, Vilmorin-Andrieux [Publiek domein], via Wikimedia Commons. Bewerkt door My inner Victorian.

“CREAMED SPRING FRUIT, OR RHUBARB TRIFLE.
Boil down the rhubarb [1 lb] with seven ounces of sugar, after having prepared it as above [with 8 ounces of sugar], and when it is perfectly cold, but not long before it is sent to table, pour over it about half a pint of rich boiled custard also quite cold, then heap on this some well drained, but slightly-sweetened whipped cream, which should be good and very fresh when it is whisked, but not heavily thick, or it will be less easily converted into a snow-froth. The rhubarb will be very nice if served with the whipped cream only on it.” [De vierkante haakjes zijn mijn eigen toevoeging]

In dit recept maakt Eliza Acton gebruik van een rabarbercompote die ze al eerder gemaakt heeft (en waar ze naar verwijst). Opvallend is vooral de hoeveelheid suiker: In totaal gebruikt zij op een kilo rabarber ook bijna een kilo suiker. Dat is de verhouding van traditionele jam! En dan te bedenken, dat ik op 500 gram rabarber zelf maar drie eetlepels suiker gebruik…. De Victorianen waren bekende zoetekauwen, dus vooruit, voor dit gerecht zal ik ook mijn hoeveelheid suiker verhogen. (Het kan natuurlijk ook zijn dat de rabarber van vroeger nog zuurder was dan tegenwoordig. Misschien zijn er inmiddels ‘zoetere’ varianten gekweekt?)

birds-custard-rhubarb-rabarber

“The Rhubarb Girl.” Reclame voor Bird’s Custard uit 1911.

En dan nu het stukje smokkelen: Als custard gebruik ik het poeder van Bird’s. Dat is ook typisch victoriaans, dus het wordt me vast wel vergeven. Tip voor als je de custard (gedeeltelijk) zelf maakt: Maak hem niet te zoet, dan is hij lekker fris naast de rabarber. En tenslotte nog kant-en-klare slagroom uit de supermarkt. Lekker makkelijk, toch?

Ingrediënten voor 4 porties:

 • 500 gram rabarber
 • 165 gram suiker (ik gebruik dus 1/3 van het originele recept, dat vond ik echt zoet genoeg)
 • Custard (Birds, Dr. Oetker, gele vla, maak het je makkelijk!)
 • Geklopte slagroom

Bereidingswijze:

Maak eerst de rabarbercompote. Was de rabarber en snijd de stelen in stukjes van zo’n 2 cm breed. Breng in een pan en klein laagje water aan de kook en doe daar de rabarber in. Doe het deksel op de pan en laat het geheel onder af en toe roeren tot moes koken. Doe dan de suiker erbij, roer het goed door en laat het geheel nog even koken totdat de suiker goed is opgenomen. Laat de compote nu afkoelen, want voor de trifle heb je koude of lauwe compote nodig. Overigens kun je rabarbercompote ook heel goed invriezen.

rabarber-trifle

Yu-um!!

Bereid, indien nodig, de custard en de geklopte slagroom voor. Nu kun je de trifle gaan opbouwen. Kies voor mooie glazen schaaltjes en doe op de bodem een schepje rabarber. Dan een laagje custard, en op de top slagroom. Klaar! Is het niet gemakkelijk? Ik vind het zelf heel erg lekker en het dessert is echt een van mijn zomerfavorieten!

Nu weer snel de zon in met een kopje frisse venkelthee.

15 gedachten over “Victoriaans zomerdessert: Rabarber-trifle

 1. Haha, wat een enorme hoeveelheid suiker was dat zeg! Ik hou wel van rabarber, lang geleden dat ik het nog at! Veel mensen lusten het niet, waaronder mijn man, vandaar dus ook dat ik het bijna nooit meer eet 🙂

  • Jammer dat je man het niet lust. Het is denk ik echt een groente / fruit waar de meningen sterk verdeeld over kunnen zijn. Anders maak je toch iets voor jezelf en vries je de rest in? Ik vind de compote ook erg lekker in muesli. Zoeten met honing kan ook!

  • Thanks! Hoewel het wel z’n charme heeft, vind ik het soms ook wel jammer dat rabarber zo duidelijk een seizoensproduct is.

 2. Rabarber is zo lekker! Mijn moeder maakt het ook altijd met vrij weinig suiker, dus zodra ik het op mijn bord heb, doe ik er nog een dikke schep suiker op. En dat is extra lekker, want dan heb je nog knisperende stukjes in je rabarber 🙂

  • Dat is waar! Dat deed ik vroeger ook altijd, haha. Eten jullie het dan ook nog als groenten naast de aardappelen en het vlees? Dat deed mijn oma ook wel eens. Nu eet ik het eigenlijk alleen nog als zoet gerecht.

 3. Wauw, een kilo zeker! Dat kun je zeker een recept voor zoetekauwen noemen. Het recept klinkt heerlijk en het eindresultaat ziet er echt uit om door een ringetje te halen!

  • Bedankt voor het compliment! Gelukkig was het helemaal niet moeilijk. 😛 En minder suiker kan dus ook (gelukkig).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.