11 mooie Victoriaanse herfstplaatjes

Nu de dagen korter worden, is het weer tijd voor binnenshuizig vermaak of juist een mooie herfstwandeling. Zelf blader ik graag door de kunstboeken die ik heb; van William Morris, John Constable, William Turner, of juist meer algemene 19e-eeuwse schilderkunst. Victoriaanse kunstenaars lieten zich veelvuldig inspireren door mooie herfstgezichten, die zowel vrolijk als melancholisch kunnen stemmen.

Mr. W. en ik genieten vanuit huis volop van de herfst. Ik lees momenteel de biografie over Charlotte Brontë door haar tijdgenote Elizabeth Gaskell, en waai in mijn gedachten langs grijze straten van Haworth, en over de gure Yorkshire moors. Op mijn balkon hebben we dit jaar toepasselijke heideplanten geplaatst, die nu al prachtig roze kleuren. Samen met een kopje thee en pittig gingerbread voel ik me helemaal in de najaarsstemming.

Daarbij helpen natuurlijk ook de Victoriaanse schilderijen dit ik voor deze blogpost mocht uitzoeken! Kijken jullie mee?

Autumn Leaves (1875) door de Schot William McTaggart [Publiek domein].

Ik weet niet of hun moeder de mand eerder voor het verzamelen van kastanjes of paddestoelen bedoeld had, maar deze twee kinderen lijken vooral bezig met het bijeenrapen van mooie herfstbladeren. Prachtig om na het drogen het huis mee te versieren, natuurlijk. Op de achtergrond worden ook al bladeren verzameld. Droge bladeren waren voor arme gezinnen ook gratis – maar niet hele goede – brandstof voor op de haard, en herfstbladeren zijn daarnaast uitstekend als compost in de tuin. Autumn Leaves (1875) door de Schot William McTaggart [Publiek domein].

Autumn Regrets (1882) door John Atkinson Grimshaw [Publiek domein].

Waar zou deze mevrouw zo stilletjes aan denken? Naar haar zwarte kleding te oordelen is er recentelijk iemand in haar omgeving weggevallen. Zou ze mijmeren over een leven dat had kunnen zijn, en nu buiten bereik is geraakt? Autumn Regrets (1882) door John Atkinson Grimshaw [Publiek domein].

At the First Touch of Winter Summer Fades Away (1897) door de prerafaelitische kunstschilder Valentine Cameron Prinsep [Publiek domein].

Beeldender kan het haast niet: De gouden glans van de vrolijke zomer verliest haar bloemenpracht onder de minste aanraking van de donkere, maar nog jonge gestalte van de winter. Wie goed kijkt ziet het gras onder haar voeten verdorren, terwijl achter haar de opstekende wind de bladeren met geweld van de takken blaast. At the First Touch of Winter Summer Fades Away (1897) door de prerafaelitische kunstschilder Valentine Cameron Prinsep [Publiek domein].

The Initials (1864) door Winslow Homer (1836-1910) [Publiek domein].

Een belofte, voor altijd in een boom gekerfd. Hopelijk is de liefde wederzijds? The Initials (1864) door Winslow Homer (1836-1910) [Publiek domein].

Le Bois de Haarlem in Holland (1862) door de Nederlandse schilder Everhardus Koster (1817-1892) [Publiek domein].

Heerlijk, even op een rustige dag naar het bos. Le Bois de Haarlem (1862) door de Nederlandse schilder Everhardus Koster [Publiek domein].

Reading By The Fire, door de Franse kunstenaar Delphin Enjolras.

Persoonlijk kijken Mr. W. en ik hier ieder najaar weer naar uit: Lange avonden zitten lezen in een goed boek. Bij gebrek aan een open haard dan maar af en toe bij een digitaal haardvuur… Reading By The Fire, door de Franse kunstenaar Delphin Enjolras [Publiek domein].

Autumn Leaves (1856) door John Everett Millais [Publiek domein].

Deze scène met een berg bladeren zou zo een vervolg op het eerste schilderij hierboven kunnen zijn. Het verzamelen van bladeren bood blijkbaar veel inspiratie voor schilders. Autumn Leaves (1856) door John Everett Millais [Publiek domein].

Herfst William Morris

William Morris is natuurlijk bekend om zijn vele bloemmotieven in zijn ontwerpen voor behang of interieurstof. Dit is Autumn Flowers uit 1888. Er waren staaltjes in verschillende kleuren beschikbaar. © Collectie Victoria & Albert Museum, Londen.

Dame Autumn has a mournful face (1871), van John Atkinson Grimshaw [Publiek domein].

De herfst laat zich van haar allermooiste kant zien, op dit zeldzaam sprookjesachtige werk, Dame Autumn has a mournful face (1871) van John Atkinson Grimshaw (1836-1893) [Publiek domein].

Victoriaanse herfst

Een prachtige gouden herfstavond, op dit schilderij Autumnal sunset (1812) van John Constable. We zien een voetpad bij zijn geboorteplaats East Bergholt. De figuur te paard is vast op weg naar huis na een lange dag werk [Publiek domein].

Herfst Vincent van Gogh

Brrrr, wat een sfeervol, maar guur beeld! De twee dames op het pad moeten tegen de wind in hun weg vervolgen. Ze zullen vast blij zijn om thuis te zijn. Het is mij niet helemaal duidelijk wat de derde figuur op het midden van het pad aan het doen is. Hij lijkt wel een bladblazer vast te hebben, maar dat is niet zo waarschijnlijk op een schilderij uit 1885… Populierenlaan bij Nuenen door Vincent van Gogh [Publiek domein].

Zo, nu zet ik maar weer eens een fijn potje thee. Als ik zo naar buiten kijk is het weer de hoogste tijd voor een herstige thee, met kruidnagel en kaneel.

6 gedachten over “11 mooie Victoriaanse herfstplaatjes

  1. Tanks a lot, your selection of Autumn paintings are very beautiful, my innervictorian is very near your…Have a warm and poetic autumn!
    Paola from Florence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.