Victoriaanse honingcakes van Mrs. Beeton

Met het voorjaar in volle gang is er niets zo toepasselijk als een gerecht met honing. Een uitgelezen kans om een recept van Mrs. Beeton te maken, dat ik al langer op het oog had. In haar kookboek uit 1861 is het een beetje een vreemde eend in de bijt, want het recept maakt gebruik van cups als maatvoering, met daarnaast ingrediënten als zure room en baking soda. Ik was benieuwd naar het resultaat.

Beeton’s Book of Household Management (1861) hebben jullie op dit blog al vaker voorbij zien komen. Hoewel het qua recepten niet bepaald de originaliteitsprijs verdient, is het boek wel een klassieker, die zeker tot de jaren 1950 in bijna elk Brits keukenkastje te vinden was. Zelf heb ik een herdruk uit 1861 en een origineel exemplaar uit de jaren 1880 in kast staan. In beide versies staat dit recept voor honey cake, oftewel honingcake.

HONEY CAKE.
1758. INGREDIENTS.—1/2 breakfast-cupful of sugar, 1 breakfast-cupful of rich sour cream, 2 breakfast-cupfuls of flour, 1/2 teaspoonful of carbonate of soda, honey to taste.
Mode.—Mix the sugar and cream together; dredge in the flour, with as much honey as will flavour the mixture nicely; stir it well, that all the ingredients may be thoroughly mixed; add the carbonate of soda, and beat the cake well for another 5 minutes; put it into a buttered tin, bake it from 1/2 to 3/4 hour, and let it be eaten warm.
Time.—1/2 to 3/4 hour. Average cost, 8d. Sufficient for 3 or 4 persons. Seasonable at any time.

mrs-beeton-honing-cakes-bakken

Mooi hè, deze honingcakes in de vorm van een bloem.

Het recept vertalen naar de moderne keuken

Om te beginnen was het recept voor mij even wennen. Hoewel ik een nogal Amerikaans gevoel krijg bij het gebruik van cups en baking soda, is dit waarschijnlijk wel een authentiek victoriaans recept. Immers, bakings soda is een 19e-eeuwse vinding, en het afmeten in breakfast-cups is iets wat je veel terugziet in oude (handgeschreven) Britse recepten.

Ik had alleen geen idee hoe groot zo’n victoriaans ontbijtkopje dan wel niet was. Dronken ze een beschaafd klein kopje thee bij het ontbijt, of lekker grote mokken (zoals ik)? Erg behulpzaam zijn de naslagwerken niet, want een breakfast-cup kon tussen de 200 en 285 ml beslaan. Dat is nogal een marge. Gelukkig gebruikt dit recept – op het enkele halve theelepeltje na – alleen het ontbijtkopje als maatvoering. Alle ingrediënten staan dus sowieso in verhouding tot elkaar. En omdat Mrs. Beeton zegt dat deze hoeveelheid maar voor 3 tot 4 personen bedoeld is, ben ik uitgegaan van kleine kopjes met een inhoud van van 200 ml.

Schoolplaat in de keuken

Schoolplaat ‘In de keuken’ uit de serie Van kindertaal tot moedertaal. Illustratie door J. Gabrielse, uitgegeven door J.B. Wolters.

De grootste uitdaging vormde de moderne interpretatie van rich sour cream. Een rijke (vette) zure room; wat werd daar anno 1861 precies mee bedoeld ? Ouderwetse zure room heeft een hoger vetpercentage (van 16 tot 21 %) dan de moderne variant uit de supermarkt met maar 10% vet. Dat leek mij wat weinig voor een smeuïg cakeje, maar de andere moderne optie – crème fraiche – heeft weer een te hoog vetpercentage van 30%. Ik koos voor een middenoplossing, die me ook nog eens hielp bij de consistentie van het deeg.

Tijdens mijn eerste poging om dit recept te maken, viel het me op dat het ongebakken resultaat meer leek op een taai brooddeeg, terwijl ik mijn zinnen erop had gezet om kleine cakejes in een mooie vorm te maken. En in zo’n geval heb je meer de consistentie van een (dik) beslag nodig. Het bleek dat de originele honey cake meer lijkt op Iers soda bread dan op iets wat wij als cake zouden bestempelen. Door de toevoeging van wat melk creëerde ik een lichter deeg, dat gemakkelijk in mooie (cupcake-)vormpjes te scheppen valt.

Een makkelijk en snel recept

Een lang verhaal, maar uiteindelijk zijn deze cakejes van al mijn recepten misschien wel het gemakkelijkste en snelste om te maken. Je hebt geen mixer nodig voor dit roerbeslag, en de meeste ingrediënten hebben veel mensen standaard in huis. Handig voor als er zich onverwachte visite aangekondigd heeft, of voor een extraatje op de ontbijttafel in het weekend. Zo maak je ze:

Ingrediënten (voor 6-10 cupcakes):

 • 200 gram crème fraiche
 • 90 gram suiker
 • 50 ml melk
 • 230 gram bloem
 • ¼ tl baking soda
 • 4 el honing

Bereidingswijze:

Roer de crème fraiche los en roer de suiker erdoor. Voeg al roerende de melk toe. Zorg ervoor dat je een mooi loperig geheel krijgt zonder klontjes, en voeg de honing toe. Meng dit geheel goed.

Vermeng de baking soda met de bloem, en voeg dit geleidelijk bij het crème fraiche-mengsel. Roer het beslag nog even flink door, doe het in cupcake-vormpjes, en zet deze snel in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden. Bak de cakejes gedurende ca. 15-20 minuten.

mrs-beeton-honing-cakes-recept-resize

Voor mij was het bij de eerste poging dus even zoeken, maar ik ben nu best tevreden over dit kleine receptje. Volgens Mrs. Beeton moet je ze warm eten, maar eerlijk gezegd vond ik ze koud lekkerder, en zelfs nog wat beter op de dag erna. Daarnaast laten de cakes zich zeer goed invriezen; om bijvoorbeeld op een ochtend te ontdooien voor bij de lunch. Dat vind ik zelf echt ideaal.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren om dit recept ook eens zelf te proberen!

Nu is het weer tijd voor thee. Lady Grey past bijzonder goed bij deze cakejes.

6 gedachten over “Victoriaanse honingcakes van Mrs. Beeton

 1. Het lijkt me zeker een puzzel om de recepten uit die tijd te ontcijferen qua hoeveelheden, zeker als in het recept zulke ruime marges worden aangehouden inderdaad. Maar wel een leuke puzzel waarschijnlijk! 🙂 Goed om te horen dat het toch goed heeft uitgepakt. De honingcakes zien er heerlijk uit.

  • Dank je wel! Ik vind die puzzels altijd een heel leuk onderdeel van historisch koken, eigenlijk wel net zo leuk als het bakken zelf!

 2. Ik heb vandaag dit recept uitgeprobeerd en ze smaken echt heerlijk. omdat ik geen cup cake bakjes had heb ik ze gemaakt in porseleinen thee kopjes. Toen ze klaar waren zag dit er echt super schattig uit. Lekker opgegeten met een kopje earl gray met melk. Heerlijk in deze herfst met die prachtige oranje vallende blaadjes en regen

  • Wat leuk dat je het recept met succes gemaakt hebt, Regina! Het bakken in theekopjes is heel authentiek 19e-eeuws, erg leuk! Ik heb dat zelf eigenlijk nog nooit gedaan, omdat ik stiekem bang ben dat het mijn mooie kopjes zou kunnen beschadigen. Ik moet het toch eens proberen…

   Ha, jij bent ook iemand die ’tegen de regels in’ Earl Grey met melk drinkt. Heerlijk! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.