Wat kun je doen met vlierbloesem?

De vlier staat weer in bloei! Al weken kijk ik stiekem in parken en groenstroken of het al zover is, want in het vlierbloesemseizoen maak ik toch wel graag een klein voorraadje vlierbloesemsiroop. Je kunt de siroop dan wel in de winkel kopen, maar dat is toch niet hetzelfde. Afgelopen weekend kon ik dus eindelijk weer siroop maken. Maar wist je dat je nog meer met vlierbloesem kunt doen?

Al eerder schreef ik een aantal blogs over het gebruik van vlierbloesem. Vroeger werd vlierbloesem voor medicinale doeleinden gebruikt, maar ook in beautyproducten en in de keuken.

Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesem is in. En in de meeste recepten die je online vindt – van cocktails tot sorberts, dressings en ijs – gaat de siroop die je van de bloemen trekt. Maar gewoon lekkere verfrissende limonade ervan maken kan natuurlijk ook. Lees hier mijn recept voor vlierbloesemsiroop.

vlierbloesem-limonade-ingrediënten

Zelf vlierbloesemsiroop maken.

Vlierbloesemgelei maken

Een van de toepassingen met siroop is het maken van gelei, wat ik vorig jaar al eens probeerde. De gelei was erg lekker, maar door gebruik van een verkeerde vorm lukte het niet om hem te storten. Inmiddels heb ik wat meer ervaring in het maken van jelly, dus dit jaar moet het zeker lukken. Nu nog eetbare bloemen vinden (de bloemen van de vlierbloesem zijn rauw niet lekker om te eten).

Vlierbloesem-struik

Vlierbloesemthee

Wist je dat je van vlierbloesem ook thee kunt trekken? Gewoon de bloemetjes van een trosje halen, laten trekken in water dat net van de kook af is, en dan zeven. Ik vond het zelf het lekkerst met een beetje honing. Handig, met een vlierbloesemstruik naast de deur heb ik zo lang het seizoen duurt dus verse thee in huis! En na het seizoen? Je kunt de bloemen ook drogen en dan maximaal een jaar in een glazen pot bewaren. Van deze gedroogde bloemen kun je ook goed thee zetten.

vlierbloesemthee

Andere culinaire verwerkingen van vlierbloesem

Eerlijk gezegd heb ik er zelf nog geen ervaring mee, maar het schijnt dat je de bloemen ook kunt frituren, of kunt verwerken ik cakes. Van frituren ben ik persoonlijk niet zo’n fan, maar bijvoorbeeld cupcakes met een bloemige geur en smaak lijken me wel lekker. Al zou ik dan denk ik ook wat siroop in de cakes verwerken. En de bloemen natuurlijk ook gebruiken als decoratie! Wisten jullie trouwens dat de bruidstaart van Harry en Meghan ook vlierbloesem bevatte? Ik vond online een recept voor een vergelijkbare taart.

Gezichtsscrub van vlierbloesem

Met al die smakelijke ideeën zou ik bijna vergeten dat de Victorianen vlierbloesem ook voor iets heel anders gebruikten: namelijk als gezichtsscrub! Ik probeerde het vorige jaar met succes uit. Het is dat verse vlierbloesem nu eenmaal niet het hele jaar verkrijgbaar is, anders zou ik het  best vaker willen gebruiken!

Mooie labels maken

Als je zelf iets lekkers gaat maken van vlierbloesem, is het natuurlijk wel zo leuk om mooie labels te ontwerpen voor je flesjes met siroop, de pot met thee of misschien zelfs een doos voor cupcakes, als je die cadeau wilt doen. Mr. W. maakt voor mij altijd mooie labels, en ik was dan ook heel blij dat ik in een Duitse bundel schoolplaten uit het midden van de 19e eeuw een mooie authentieke prent van vlierbloesem vond. Ik deel hem hieronder, zodat jullie hem ook kunnen gebruiken. Het formaat van de afbeelding is daarom wat groter dan anders.

Illustratie van vlierbloesem

Illustratie van o.a. vlierbloesem in Bilder zum Anschauungs-Unterricht für die Jugend – Erster Teil (1840) [Publiek domein],

Zijn jullie ook geïnspireerd om vlierbloesem te gaan plukken? Ik hoop van wel. Laat wel wat hangen, want van de bessen in het najaar kun je ook lekker vlierbessensap maken!

Ik ga maar weer eens thee zetten. Vlierbloesemthee, natuurlijk!

8 gedachten over “Wat kun je doen met vlierbloesem?

    • Misschien een leuk idee voor op je site? Er zijn veel recepten over te vinden.
      Fijn dat je het label zo mooi vindt! 🙂

  1. Wat mooi, dat label! Dat label zou ik zelfs wel op een kaart of scrapbookcreatie kunnen verwerken 🙂 Leuk om wat ideeën op te doen voor DIY’s met vlierbloesem. Vooral de vlierbloesemthee lijkt mij (als grote theeleut) wel wat.

    • Moet je zeker eens proberen, de thee! En als je eens creatief bent met deze plaat, dan ben ik stiekem wel benieuwd… 😉

    • Ik ken het uit de Engelse keuken; ik weet niet of de Franse keuken ook iets met vlierbloesem / vlierbessen doet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.