Zelf Victoriaanse lippenbalsem maken

In de koudste maanden van het jaar heb ik vaak last van droge lippen. En ik ben de enige niet. Vandaar dat ik eens ging kijken of er ook Victoriaanse recepten voor huismiddeltjes te vinden waren. Wat blijkt: Victoriaanse lippenbalsem maken is helemaal niet ingewikkeld! En je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig.

Het was dit keer helemaal niet moeilijk om aan een geschikt recept voor lippenbalsem te komen. Want het boek Victorian Pharmacy, van de gelijknamige BBC-serie uit 2010, bleek een uitstekend recept voor German Lip Salve te bevatten.

Het boek Victorian Pharmacy, van de bijbehorende BBC-serie, plus alle ingrediënten voor een recept voor Victoriaanse lippenbalsem. Foto door My inner Victorian.

Het boek Victorian Pharmacy, van de gelijknamige BBC-serie, plus alle ingrediënten voor een recept voor Victoriaanse lippenbalsem. Foto door My inner Victorian.

Het oorspronkelijke recept stamt uit 1850, en komt uit The Druggist’s General Receipt Book van Henry Beasley. Het is een interessant collectie van recepten voor onder andere beauty-producten, recepten voor currymengsels en sauzen, en middeltjes voor dierengeneeskunde. Ondanks, of misschien wel dankzij dit bijzondere allegaartje was het een populair boek, dat in de halve eeuw die volgde vaak herdrukt werd.

Het recept voor lippenbalsem uit The Druggist’s General Receipt Book van Henry Beasley, uit 1850.

Het recept voor lippenbalsem, uit 1850.

Zoals ik al zei is het maken van deze lippenbalsem helemaal niet moeilijk. Zo maak je hem:

Benodigdheden:

 • Een steelpannetje
 • Een klein, schoon potje.
 • 14 gram cacaoboter
 • 14 gram amandelolie
 • 6 druppels essentiële olie citroen, of een aantal druppels citroenextract (optioneel)

Zet de steelpan op laag vuur, met daarin de amandelolie en de cacaoboter. Laat deze rustig smelten, en roer af en toe met een houten lepel. Wanneer de vetten gesmolten zijn en één geheel vormen, voeg je de citroendruppels toe.

Giet het mengsel in het schone potje, en het laat zonder deksel afkoelen tot kamertemperatuur. Zet het potje met deksel erop dan nog enkele uren in de koelkast, zodat de balsem volledig op kan stijven. Het hoeft daarna niet in de koelkast bewaard te blijven, maar kan het beste op kamertemperatuur gebruikt worden.

Victoriaanse lippenbalsem volgens authentiek recept.

Mijn zelfgemaakte lippenbalsem! Foto © My inner Victorian.

Zelf gebruik ik de balsem door er wat van op mijn pink te wrijven en dan op de lippen aan te brengen. De balsem is wat stijf, wat ik zelf wel prettig vind, omdat je zo niet snel te veel pakt. Zelf had ik citroenextract gebruikt in plaats van een essentiële olie, omdat ik persoonlijk alleen eetbare producten wil gebruiken voor iets wat ik op mijn mond smeer. Ik proef echter weinig van de citroen, wat ik op zich niet erg vind. De cacaoboter blijkt op zichzelf al een prima smaakje te hebben! Daarom zou ik zeggen dat het citroensmaakje optioneel is.

De lippenbalsem werkt voor mij perfect, en droogt niet uit. Mr W. maakte voor mij een mooi label, en nu staat mijn zelfgemaakte lippenbalsem op mijn wastafel te pronken. Ik ben er erg blij mee! Overigens maakte ik uit Victorian Pharmacy ook een ander recept, dat ik binnenkort met jullie zal delen.

Ik ga maar weer eens thee zetten – venkelthee met honing.


Disclaimer: Het recept dat ik heb uitgeprobeerd kun je geheel op eigen risico ook uitproberen. Houd daarbij rekening met je eigen huid en eventuele overgevoeligheden, en raadpleeg bij huidproblemen een arts.

Bij het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
Henry Beasley: The Druggist’s General Receipt Book (1850), via Archive.org.
Jane Eastoe and Ruth Goodman: Victorian Pharmacy: Rediscovering forgotten remedies and recipes (Londen 2010).

6 gedachten over “Zelf Victoriaanse lippenbalsem maken

  • Dank je wel, Dani! Via een lieve vriendin heb ik een aantal kopjes en een dienblaadje met Morris-motief gekregen. We gebruiken het bijna elke dag; het staat zo vrolijk. 🙂

 1. Dat boek klinkt heel interessant. Is daar een herdruk van of moet ik langs antiquariaten? Die lippenbalsem ziet er super goed uit.

  • Dag Johanna, dat is een goede vraag. Ik neem even aan dat je het originele werk van Beasley bedoelt? Dat is in herdruk verkrijgbaar, zag ik bij Amazon en Bol.com. De levertijd is wel lang, waarschijnlijk ten gevolge van de Brexit. Via Ebay zijn ook Victoriaanse originelen te vinden, maar die zijn natuurlijk prijzig. De goedkoopste optie is de digitale versie via Archive.org, waarvan de link bij mijn bronvermelding staat.
   Een (tweedehands) exemplaar van Victorian Pharmacy is verkrijgbaar via Amazon.co.uk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.