Boektip: Twee nieuwe boeken over Jane Austen en Koningin Victoria

Deze maand komen er twee fantastische boeken uit voor liefhebbers van de 19e eeuw. Aangezien 2017 het Jane Austen-jaar is, kon een nieuwe biografie natuurlijk niet uitblijven. En voor fans van koningin Victoria en historisch koken is er net een geweldig boek uit dat beiden verbindt. Beide nieuwe boeken staan dan ook hoog op mijn leeslijst! Nieuwsgierig geworden?

greedy-queen-gray

The Greedy Queen door Annie Gray

(release date: 11 mei 2017)

Dit is echt een boek naar mijn hart! 400 pagina’s over koningin Victoria’s leven en de gerechten die zij dagelijks of bij staatsaangelegenheden voorgeschoteld kreeg. Heel veel eten, dus. Van dineren à la Française en dineren à la Russe tot het saaie eetregime in haar jeugd. Koningin Victoria hield erg van eten, maar was ook onzeker over haar postuur. En ze was een echte emotie-eter.

Naast Victoria’s persoonlijke band met eten en de maaltijden die de koningin voorgeschoteld kreeg, vertelt schrijfster Annie Gray ook over de omstandigheden waarin al het eten gemaakt werd. Wat dacht je van de staat van de keukens in de paleizen: In Buckingham Palace lag de keuken gewoon direct op het stenen riool van de stad. Er dreef dus regelmatig wat door het paleis…Ieuw!

Ik vond dit boek erg leuk om te lezen en kan het dan ook alleen maar aanraden. Het is heel vlot geschreven en geeft historische context zonder saai te worden. Ook is het leuk om het verhaal van koningin Victoria weer eens vanaf een andere kant belicht te krijgen. Een goede zet van food historian Annie Gray (ook wel bekend van de BBC-reeks Victorian Bakers). Je kunt het boek bestellen bij Amazon.

jane-austen-at-home-worsley

Jane Austen at Home: A Biography door Lucy Worsley

(release date: 18 mei 2017)

Ooh, de release date is vandaag! Ik ben zo nieuwsgierig naar deze vrij persoonlijke biografie over Jane Austen! Lucy Worsley bezoekt de huizen waar Jane Austen gewoond heeft – en waar ze te gast was -, en beschrijft het veelbewogen leven van Engelands meest geliefde schrijfster. Van wat ik aan voorpublicaties gelezen heb, lijkt het me een zeer persoonlijke vertelling, die misschien wel een beetje te modern is. Toch ben ik erg benieuwd. Lucy Worsley ken je misschien ook van historische BBC-programma’s en haar andere boeken, zoals If Walls Could Talk: An intimate history of the home. Als dit boek net zo goed is, ben ik verkocht! Lucy Worsley is historica en hoofdcurator bij de Britse Historic Royal Palaces. Haar nieuwe boek kun je bestellen bij Amazon.

Ik vind het erg leuk dat er op dit moment een behoorlijke opmars is van jonge historica’s die tv-programma’s en boekwinkels overnemen. Zoals dus Annie Gray en Lucy Worsley, maar ook Kate Williams en Ruth Goodman (zie deze boektips). Zij kijken meer naar de menselijke en alledaagse kant van geschiedenis in plaats van naar de traditionele oorlogen en veldslagen. Soms wordt er wel eens kritiek gegeven op deze ‘feminisering’ van de geschiedkunde, maar ik zou zeggen: lekker pûh. Gewone mensen doen er ook toe, en de tijd dat grijze oude heren in hun eentje de geschiedenisboeken vulden, is voorbij.

Ik ga lekker lezen met een kopje earl grey thee en koekjes binnen handbereik. Heerlijk.

8 gedachten over “Boektip: Twee nieuwe boeken over Jane Austen en Koningin Victoria

 1. Dit lijken mij geweldige boeken die ik meteen op mijn leeslijst heb gezet. Sinds de tv serie over Victoria eerder dit jaar, ben ik steeds meer in haar geïnteresseerd geraakt.

  • Leuk om te horen! In The Greedy Queen staat ook een stukje over de band van Koningin Victoria met de Franse Riviera trouwens. 🙂

 2. Op school vond ik dat net het meest interessant bij geschiedenis: het leven van alledag. Die oorlogen en politiek kon mij gestolen worden. Maar helaas ging het meestal daarover.

  • Ja, dat had ik dus ook. En het ging ook de hele tijd over de 20e eeuw met de wereldoorlogen, en over de koude oorlog met Rusland. Pfff…

 3. Vooral het boek over Victoria klinkt interessant! Ik ben het helemaal met je eens dat de feminisering van de geschiedenis niet erg is. Ik miste op school juist de diepgang op de historie van kleding, eten, tuinieren, vrouwen.. Wat ik wel eens vergeet is dat in die tijd niet alles zwart-wit was (ja echt, haha) maar vooral dat je als arm persoon behoorlijker slechter af was dan een rijk persoon. En aan wie gaat de meeste aandacht uit?

  Ps; ik wil geen verboden links plaatsen, maar ken je de NL stichting die dagboeken en correspondentie e.d. van gewone mensen bewaard? Een goed initiatief wat al heel wat langer in het buitenland bestaat. Oh en ik heb nu net een boek geleend van de bieb dat heet ‘een ode aan de brief’ hier staat ook een stukje in over Jane Austen. Hier staat dat het zo opvallend is dat haar correspondentie met familie/vrienden zo saai is.

  • Ja, dat had ik dus ook op school. Daarom hebt ik me tijdens mijn studie en binnen mijn hobby juist meer gefocust op het leven van alledag. Voor de victoriaanse tijd vind ik dan juist de middenklasse interessant, ook al zat er natuurlijk nog een grote bevolkingsgroep onder – en een klein laagje boven.

   Haha, wat grappig van dat zwart-wit! In de jaren 1860 konden sommige kostuums en jurken juist zo fel zijn door nieuw uitgevonden kleurstoffen. Maar ik snap wel dat het zo werkt. Net als wanneer je naar een van de eerste films kijkt: in het echt liepen de mensen en paarden natuurlijk heus wel in een normaal tempo. 😉

   Bedankt voor de tip, die stichting kende ik nog niet! Zou je me misschien de link willen sturen via e-mail (zie contact), facebook of twitter? Alvast bedankt!

   En dat van Jane Austen wist ik ook nog niet. Wat onverwacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.