Nederland in de 19e eeuw in beelden

Zijn jullie ook wel eens zo nieuwsgierig naar hoe Nederland er in de 19e eeuw uitzag? Ik wel! Als ik in de trein zit vraag ik me bijvoorbeeld af hoe het landschap er zou hebben uitgezien zonder moderne bebouwing en elektriciteitsmasten. En in de stad probeer ik hoogbouw en lelijke betonnen en glazen bouwsels weg te denken. Ook inspiratie nodig? Vandaag laat ik jullie een paar van mijn favoriete schilderijen met Nederlandse tafereeltjes zien.

Enjoy!

Nederland-19e-eeuw

Stadsgezicht (1840) door G.P. Westenberg (1791–1873). Uit de collectie van het Teylersmuseum.

bloemenmarkt-den-haag-19e-eeuw

De bloemenmarkt in Den Haag op de Grote Markt (ca. 1880-1904) door J. C. K. Klinkenberg (1852-1924).

oudewater-19e-eeuw

Gracht in Oudewater door Johannes Christiaan Karel Klinkenberg (1852-1924). In privébezit.

utrecht-19e-eeuw

De Oude Gracht in Utrecht. Johannes Christiaan Karel Klinkenberg (1852-1924). Uit de collectie van het Dordrechts Museum.

groningen-19e-eeuw

Een zonovergoten straat met uitzicht op de Martinitoren door J.F. Hulk (1855-1913). In privébezit.

hitchcock-bloemen-19e-eeuw

Bloemenmeisje in Nederland (1887) door de Amerikaan George Hitchcock (1850 – 1913).

george-hitchcock-holland-19e-eeuw

Nederlands meisje in een veld met tulpen (tussen 1880 en 1905) door George Hitchcock (1850 – 1913).

En uiteraard mag Vincent van Gogh niet ontbreken:

nuenen-19e-eeuw

Huisje en vrouw met geit. Boerderij in Nuenen (1885) door Vincent van Gogh (1853 – 1890). Uit de collectie van het Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie, Frankfurt am Main.

Heb jij nog tips voor mooie schilderijen met Nederlandse landschappen en stadsgezichten? Of van het dagelijks leven in het Nederland van de 19e eeuw? Deel het hieronder!

Zo, nu weer aan de thee. Munt met honing maar weer.

7 gedachten over “Nederland in de 19e eeuw in beelden

  • Ja hè? Er zal natuurlijk vast wel wat drukte zijn geweest in de vorm van voetgangers, hondenkarren en paardenkarren. Maar zo druk als nu was het er vast niet.

 1. Ik vind het zo knap dat ze dat kunnen schilderen! Maar heel eerlijk, ik denk wel eens wedden dat over heel wat jaren ze onze huizen vast ook mooi vinden? Ik kan me niet voorstellen namelijk dat de mensen in die tijd zo naar hun huizen en straten keken als wij dat nu doen 😉
  Het eerste schilderij en het bloemenmeisje vind ik het mooist. Wat ik zelf ook altijd een mooi schilderij vind is het melkmeisje en het meisje met de parel. Monet vind ik ook gaaf, met al die bloemen, maar ik weet niet of dat de juiste tijd is. Wat is jouw favoriete schilder/schilderij?

  • Leuk dat je er ook zo naar kunt kijken. Hoewel ik het me moeilijk voor kan stellen, zal men over een tijdje vast wel iets idyllisch zien in de jaren ’70-wijk waar ik ben opgegroeid. Afgezien van wat jeugdsentiment heb ik dat zelf nog niet zo. 😉 Ik moet wel zeggen dat ik de huidige nieuwbouw in mijn stad met veel gekleurd baksteen wel weer charmant vind.

   De schilderijen die jij noemt zijn inderdaad erg mooi. Ze zijn beiden van Johannes Vermeer uit de 17e eeuw. Ik vind zijn werk ook heel mooi, maar ik merk dat ik het steeds interessanter vind om naar licht impressionistische schilderijen uit de 19e eeuw te kijken. Over de wisselwerking van de vroege fotografie en de schilderkunst kan ik een heel blog vol schrijven (laat ik dat dan ook maar eens een keer doen…).

 2. Wauw, wat een prachtige schilderijen allemaal! Vanwege de lichte kleuren vind ik het bloemenmeisje het mooist. Ik ben niet zo thuis in schilderijen van Nederland in de 19e eeuw, maar vind het wel geweldig om dit soort gedetailleerde schilderijen te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.