Victoriaans comfort food: Chocolade-broodpudding

Als je voor het nieuwe jaar voornemens gemaakt had om minder te snoepen, moet je dit blog niet lezen. Nee, echt niet doen. Want de pudding die ik aan jullie laat zien is echt de aller-aller-lekkerste chocoladelekkernij die ik ooit gegeten heb. Weg met de brownies, de chocolate deaths, de mousse en de cake: Leve deze chocolade-broodpudding uit de jaren 1880!

De pudding van vandaag komt niet uit een van mijn historische kookboeken, maar van een persoonlijk kookboekje dat in handen is van English Heritage. Het boekje was van Avis Crocombe, die in de jaren 1880 kok was op het Britse landgoed Audley End. Van haar heb ik ook al eens de gingerbread cookies gemaakt.

Gelukkig voor ons heeft English Heritage ook het recept voor chocolade-broodpudding online gezet, zowel in een leuke YouTube-video als op hun eigen website (zie bronnen).

victoriaanse-chocolade-brood-pudding

Yum!

Het aparte is wel dat de beide recepten van English Heritage een heel klein beetje verschillen, daarom moest ik zelf de juiste inschatting maken. Ook heb ik het recept omgerekend om het geschikt te maken voor een puddingvorm van 2 pints, of 1 liter. De pudding is machtig, dus ik zou zeggen dat hij voor 12 personen is. Ik heb deze pudding nu twee keer gemaakt, waaronder ook op een verjaardagsfeestje. En hij viel bij iedereen in de smaak!

victoriaanse-chocolade-brood-pudding-serveren

Een broodpudding is altijd een goede manier om je oude brood op te maken. Of is oud brood een goed excuus om een pudding te maken? Je hebt in ieder geval het volgende nodig:

Ingrediënten (voor ca. 12 personen):

  • 95 gram fijngemalen broodkruim (het liefst van oud brood)
  • 150 gram pure chocolade (85% cacao), in stukken
  • 190 ml melk
  • 95 gram boter, in stukken
  • 75 gram suiker
  • 2 eieren (maat M), op kamertemperatuur

Verdere benodigdheden:

  • Een grote pan met kokend water.
  • Een vuurvast schoteltje waarop de puddingvorm kan staan in de pan. De vorm mag de bodem niet raken!
  • Een plastic puddingvorm met deksel (2 pt / 1 l) en aluminiumfolie

óf

  • Een aardewerken puddingvorm (2 pt / 1 l), bakpapier, aluminiumfolie en touw.

óf

  • Een aardewerken puddingvorm (2 pt / 1 l), bakpapier, een neteldoek en touw.
puddingvormen

Twee soorten vormen voor pudding. Deze zijn te koop bij de Britse winkel Lakeland, maar je kunt ze ook in sommige Nederlandse (online) kookwinkels of bij bol.com vinden. Van aardewerk (links) en plastic (rechts).

Bereidingswijze:

Het werkt het gemakkelijkst als je je recept goed voorbereid. Zorg dat je je puddingvorm (en eventueel de deksel) hebt ingevet, dat alle ingrediënten klaar staan, en dat je pan met water klaar staat.

Weeg alle ingrediënten af en scheid de eieren alvast. Doe de melk, boter en chocolade samen in een ruime pan, en laat de chocolade en boter langzaam smelten op niet te hoog vuur. Roer af en toe, totdat het mengel een geheel is en het even gekookt heeft. Je ruikt nu dat de chocolade extra lekker begint te geuren. Dan voeg je beetje bij beetje al roerende het broodkruim toe. Laat het geheel even rustig pruttelen tot het wat dikker wordt en zet het even weg voor later.

victoriaanse-chocolade-brood-pudding-recept

Nu maak je in een andere pan een “custard” van het eigeel en de suiker. Doe beide ingrediënten tegelijkertijd in de pan en breng het geheel al roerende op middelhoog vuur aan de kook. Blijf roeren, want je wilt geen omelet! Je weet dat je custard klaar is als hij lekker naar (zoete) omelet begint te ruiken en dik geworden is. Voeg je custard dan gelijk bij het chocolade-broodmengel en roer goed.

Klop de eiwitten half stijf (‘zachte pieken’) en roer deze rustig door het chocolademengsel. Je zult zien dan het wat zware chocolademengsel er heel luchtig door wordt. Het beslag voor je pudding is nu klaar.

victoriaanse-chocolade-brood-pudding-bakken

Doe het beslag in je puddingvorm en zorg dat hij goed afgesloten wordt. Zelf gebruik ik regelmatig, net als voor mijn Christmas Pudding, een plastic puddingvorm met deksel en daar doe ik drie lagen aluminiumfolie omheen. Maar je kunt ook kiezen voor een aardewerken vorm, en deze bedekken met bakpapier en aluminiumfolie. In mijn blog over de Christmas Pudding laat ik zien, hoe dat moet. Overigens biedt het filmpje van English Heritage nog een derde optie met een aardewerken vorm, bakpapier en een kaasdoek. Dit hebt ik zelf één keer geprobeerd, en was niet zo moeilijk. Je moet alleen wel een geschikte doek hebben. Doe wat je zelf het handigst vindt!

christmas-pudding-vorm

Zo bedek je een aardewerken puddingvorm met bakpapier en aluminiumfolie.

Zet je pudding in een pan met kokend water op een omgekeerd schoteltje en laat het water ongeveer tot de helft van je puddingvorm komen. Zo wordt hij gestoomd. Deze pudding heeft maar één uur nodig – dat is relatief kort voor een pudding. Controleer iedere 20 minuten even of het waterpeil in de pan niet te veel gezakt is. Je kunt dan nieuw kokend water toevoegen. Het is niet de bedoeling dat het water stopt met koken.

Dan is het tijd om de pudding uit de pan te halen en uit te pakken. Pas op, er kan eventueel heet water tussen het folie zitten!

victoriaanse-chocolade-brood-pudding-resultaat

Haal het deksel of alle bekleding van je puddingvorm. Je zult zien dat er eventueel wat vocht bovenop de pudding ligt. Dit is niet erg. Het beste kun je de pudding zo’n 20 minuten in de vorm laten zitten, en het vocht is dan weer opgenomen. Ook is de pudding dan wat steviger, en los van de randjes van de vorm gekomen.

Leg een serveerschaal op je puddingvorm en draai het geheel snel om om de pudding te storten. Zorg ervoor dat je schaal in het midden ligt, want je kunt de pudding daarna niet zo makkelijk meer verplaatsen – behalve als hij is afgekoeld.

Deze pudding was bij ons thuis een groot succes en het is jullie niet ontgaan dat ik hem zelf ook erg smakelijk vind. Luchtig, niet te zoet en erg chocoladig. Zó lekker! Ook machtig trouwens, maar kleine stukjes zijn ook lekker, zeg ik altijd maar.

victoriaanse-chocolade-brood-pudding

Je kunt de pudding – wanneer hij koud is – gemakkelijk als cake serveren.

Deze pudding is warm al heerlijk, maar koud eerlijk gezegd nog lekkerder. Je kunt er dan bijvoorbeeld plakken van snijden en de pudding zo als cake serveren. Ook handig om te weten: De pudding is in een goed afgesloten plastic bak nog zeker vijf dagen houdbaar buiten de koelkast. Voor het verjaardagsfeestje kan ik hem dus goed van tevoren maken.

Het uiterlijk van deze overheerlijke pudding is wel wat bescheiden. Volgens het filmpje van English Heritage komt dit, doordat de pudding in deze vorm voor de bedienden bedoeld was. De pudding voor ‘upstairs’ zou meer versierd worden. Ik stel me bijvoorbeeld voor dat die versie bekleed zou kunnen zijn geweest met gekonfijte sinaasappelschil. Ook lekker, maar niet nodig, als je het mij vraagt.

Well, the proof of the pudding is in the eating! Ik wens jullie veel plezier met dit recept; echt een aanrader hoor!

En ook lekker naast de thee. Bijvoorbeeld Earl Grey met melk.


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:

English Heritage: Mrs Crocombe’s recipes. Bezocht op 6-11-2017.
English Heritage: How to Make Chocolate Pudding – The Victorian Way. (Youtube-filmpje).

15 gedachten over “Victoriaans comfort food: Chocolade-broodpudding

    • Ja, hij is echt heel lekker. Die blijft in mijn assortiment. 🙂 Wist je trouwens dat zo’n pudding eigenlijk minder vet en suiker bevat dan een gewone cake?

    • Leuk dat je het gaat bewaren, ik hoop dat het resultaat je bevalt!

      Bedankt voor de link naar je kersttulband. Hij doet me heel erg denken aan de traditionele Twelfth Night Cake, die ik altijd nog eens wil maken. Alleen de vorm is anders… en een Twelfth Night Cake bak je wel drie uur lang; de tulband ook?

      • Nee die bak je 1 1/2 tot 2 uur maar je moet hem wel 6 weken voor kerst bakken vervolgens in aluminiumfolie vlekken en met kerst pas aansnijden. Wij vinden hem heel erg lekker.

    • Het kan ook heel goed met een aardewerken vorm, hoor! Ik vond met een deksel eerst ook het handigst, maar ik word steeds bekwamer met doek en touw. Misschien moet ik aan de verschillende methodes eens een blog wijden, ik zit helemaal in mijn pudding-maak-fase. 😉 Mijn aardewerken vorm kocht ik trouwens voor 50 cent in de kringloopwinkel!

  1. Wauw, die pudding ziet er wel heel erg goed uit! Het is echt járen geleden dat ik voor het laatst chocoladepudding had en ik kan me nog herinneren dat ik het altijd heel machtig, maar ook heel lekker vond. Ik wist niet dat er zoiets als broodpudding bestond, trouwens. Wat een slimme manier om van je oude brood af te komen en daarmee tegelijkertijd iets echt lekkers klaar te maken 🙂

    • Bedankt voor je compliment! Broodpudding bestaat er in vele vormen, bijvoorbeeld ook met oud krentenbrood. Maar in Nederland worden ze wel echt anders bereid dan in Engeland. Daar noemen ze zo veel vormen van gebak ‘pudding’, dat het wel eens verwarrend kan zijn.

  2. Oeh lala, dit ziet er echt heerlijk uit! En wat fijn dat het een soort cake wordt als het koud is. Ik heb zelf helaas geen oven, maar wel een plastic puddingvorm die dicht kan, heb je als nog een taart die je kam serveren als je jarig ben. De vorm is trouwens een van tupperware, dus die heeft wel een open boven kant die je dicht doet met een rond dekseltje waar een vormpje op zit. Zo zakt de pudding gelijk als je dat dekseltje et af haalt. Toevallig ervaring met die puddingvorm?

    Heb je nog meer recepten, bijvoorbeeld van koekjes enzo, die zonder oven gemaakt worden? En ook het liefst zonder wonderpan. Al is die van de jaren zestig dus dat was er nog niet in de victoriaanse tijd 😉

    • Je klinkt heel enthousiast, leuk! 🙂 Eigenlijk is de pudding meteen al een cake, dus van vrij vaste consistentie. Maar als hij koud is, is hij gewoon wat steviger om te snijden. Het woord ‘pudding’ is ook wel wat verwarrend, want het is niet zoals onze mona-pudding, zal ik maar zeggen. Deze pudding kan dus ook niet inzakken (gelukkig!).

      Engelse gestoomde pudding is wel een handige vorm van gebak als je geen oven hebt, inderdaad. Maar je hebt wel een vorm nodig die zeker weten tegen 100 graden celcius kan, omdat de pudding in kokend water staat. Helaas heb ik geen ervaring met de tupperware-vorm. Als die bedoeld is voor Nederlandse geleipuddingen (en dat vermoed ik), dan zou ik hem niet in heet water stoppen. Maar… ik vond mijn aardewerken vorm al voor 50 cent in de kringloopwinkel! Misschien een tip?

      Haha, nee, je zult hier op dit blog geen wonderpan tegenkomen. Ik ken zulke pannen niet, maar ik weet niet of ik in keukenwonderen geloof, haha. 😉 Binnenkort wil ik nog eens een gestoomde pudding laten zien en zal ik gelijk wat meer vertellen over de geschikte vormen.

  3. Oooh, ik heb de laatste tijd zoveel zin in broodpudding! Ik heb het wel nog nooit gegeten met chocoladesmaak. Mijn mama maakt het altijd met appeltjes (en soms rozijnen). Probleem: we hebben nooit genoeg oud brood 🙂

    • Haha, heeft dat bij jou met de zwangerschap te maken? Ze zeggen toch dat je dan trek krijgt in augurken? Maar, doe mij ook maar een broodpudding. Met (oud) rozijnenbrood is het inderdaad ook zó lekker! Met appels ken ik nog niet, dat klinkt ook goed!

  4. Leuk recept Josephine! Ik wil hem zeker een keer maken. Hoeveel sneetjes oud brood is ongeveer 95 gram kruimels? Fijn dat er niet zoveel suiker in zit, maar 8 gram (2 theelepels) suiker per portie (12 stukjes). Dat is niet veel voor een Victoriaans recept.
    Ik heb nog geen vorm, maar zal de kringloopwinkels in de gaten houden, goede tip!
    Trouwens, leuke foto van jou hiernaast op je blog.

    • Dank je wel, Marianne! Het ligt er een beetje aan welk brood je gebruikt. Mijn zelfgebakken brood is bijvoorbeeld veel zwaarder dan een sneetje Nederlands fabrieksbrood. Ik raad je daarom aan om het zelf af te wegen, dan weet je zeker dat je goed zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.