Zomers recept: Eton Mess

Genieten jullie in de zomer ook altijd van al dat seizoensfruit? Ik wel! Aardbeien, frambozen, kersen en pruimen; ik word er ontzettend blij van! Vandaag deel ik met jullie mijn favoriete zomerrecept met aardbeien: Eton Mess. Dit gemakkelijke toetje – of tussendoortje – werd voor het eerst genoemd in 1893, maar is waarschijnlijk ouder.

Eton Mess, zoals we dat nu kennen, is een nonchalant geserveerd mengsel van aardbeien, room en knapperige stukjes meringues. Dat klinkt bepaald niet slecht, toch? De naam verraadt al dat het gerecht waarschijnlijk op Eton College (de eliteschool in Windsor) is ontstaan, maar over de reden voor de rommelige presentatie zijn allerlei wilde verhalen in omloop. Is een bediende een keer gevallen met een schotel aardbeien met slagroom? Of is er een keer een hond op een picknickmand gaan zitten, waarin de ingrediënten zaten? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Dish Of Strawberries Mrs Beeton

Een schotel met aardbeien in Mrs. Beeton’s kookboek.

Wat we wel weten, is dat er niet één variant van Eton Mess bestaat. Zo kon het gerecht ook gereserveerd worden met banaan in plaats van aardbeien, kon er een smaakmaker als kirsch in zitten, en zijn de meringues pas later toegevoegd. Mijn conclusie: Waarschijnlijk ligt de oorsprong van Eton Mess in de eenvoudige aardbeien met slagroom. Dit was al lang een populaire combinatie, en met wat toevoegingen is Eton Mess gewoon een heerlijke geüpgraded versie! Echt comfort food voor in zomer.

Traditioneel wordt Eton Mess geserveerd tijdens de jaarlijkse cricketmatch tussen de scholieren van Eton en Harrow. De traditie van deze sportwedstrijd gaat terug tot de vroege 19e eeuw. Ik vond het leuk om te lezen dat ook Linley Sambourne en zijn vrouw Marion hier bij geweest zijn, toen hun zoon op Eton zat. Zo zijn al mijn blogjes met elkaar verbonden!

Victoriaans tuinfeest

Een tuinfeest rond 1900 [Publiek domein]. Wat zijn alle gasten prachtig gekleed!

De eerste keer dat Eton Mess op schrift wordt genoemd is in 1893. Het werd toen ‘Eton Mess Aux Fraises’ (Eton Mess met aardbeien) genoemd, en werd geserveerd aan Koningin Victoria. Zij kreeg het gerecht aangeboden op een tuinfeestje ter gelegenheid van het aanstaande huwelijk van haar kleinzoon George (de latere George V). Feestelijk, nietwaar?

Maar goed, nu dus het recept om dit toetje lekker thuis na te maken! In de zomer wil je natuurlijk niet te lang in de keuken staan, en gelukkig hoeft dat met dit recept ook niet. Schroom voor het gemak dus niet om voorgeklopte slagroom en kant-en-klare meringues te gebruiken.

strawberry eton mess

Eton Mess…zo lekker! En helemaal niet moeilijk om te maken!

Mijn favoriete variant van Eton Mess wordt gemaakt met rozenwater. De eerste keer dat ik het zo at, was in een traditioneel Indiaas restaurant in Londen. Daar noemden ze het dessert ‘memsahib’s mess’ oftewel, de mess van de mevrouw. In het victoriaanse India van de 19e eeuw aten de rijke Britse ladies van Mumbai hun gerecht dus zo. Interessant, en erg lekker!

Ingediënten voor Eton Mess:
(dessert voor 4 personen)

  • 50 gram meringues
  • 400 gram aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
  • 250 ml slagroom, geklopt (Als je voorgeklopte slagroom koopt, is dit 130 gram)
  • ¼ theelepel rozenwater

Het rozenwater kun je eventueel ook weglaten. Maar als je het toevoegt, zorg er dan voor dat je de variant voor consumptie gebruikt, en niet de cosmetische variant van de drogist! Je kunt rozenwater-voor-consumptie onder andere kopen bij de toko of Ekoplaza.

strawberry eton mess met aardbeien

Bereidingswijze:

Lepel het rozenwater voorzichtig door de geklopte slagroom. Breek de meringues in kleine stukjes en roer ze door de room. Neem dan de helft van de aardbeien en prak ze met een vork klein. Roer deze aardbeien ook door de room. Schep de mess op een serveerschaal en serveer direct met de resterende aardbeien.

Eet smakelijk! (Wij konden deze portie ook heus met zijn tweeën op…)

Dit heerlijke zomerse recept smaakt erg lekker met een kopje verse muntthee.


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:

Darra Goldstein: The Oxford Companion to Sugar and Sweets (2015).
Mrs. Beeton: Beeton’s Book of Household Management. A Facsimile of the First Edition of 1861 (Southover Press 2003).
Eton Mess op Wikipedia.org.
Eton Mess op FoodsOfEngland.co.uk.

6 gedachten over “Zomers recept: Eton Mess

  1. Dat ziet er heerlijk uit! Ik kende dit recept nog niet, maar kan aardbeien alleen al altijd wel waarderen 🙂 Lijkt me een heerlijk zoet zomers toetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.