Mag ik deze dans van u?

Een danspartner kiezen is nog niet zo makkelijk. Momenteel ben ik bezig met het lezen van Jane Austens Pride and Prejudice. Geweldig geschreven natuurlijk, met een prachtige schets van de noodzaak om als vrouw in de vroege 19e eeuw aan een geschikte echtgenoot te komen. En heel toevallig kwam ik laatst een aantal karikaturen uit 1880 tegen, die dit dilemma van de mejuffrouwen Bennet ook mooi uitbeelden.

De scène heet ‘A Domestic Drama in Two Acts’ en werd gepubliceerd in het Kerstnummer van de Illustrated London News uit 1880. Een dame wordt ten dans gevraagd, maar wie gaat ze kiezen? De lelijke, oude, doch rijke kandidaat? Of het jongere en knappere exemplaar, dat waarschijnlijk minder geld op zak heeft?

wealth-or-worth

THE CHOICE (between Worth and Wealth). Gepubliceerd in The Illustrated London News, Kerstnummer 1880. Getekend door Fred Barnard.

De “Choice between Worth and Wealth” is niet makkelijk gemaakt. Ik stel me erbij voor dat er een tetterende Mrs. Bennet om de hoek staat, die een luidruchtige voorkeur heeft voor de laatste. Of wat denk je van een aanwezige slijmerige achterneef, die het in zijn hoofd heeft gehaald om jou als zijn bruid uit te kiezen? Ieuw. Wie zal het worden?

worth-over-wealth

THE VICTORY (of Worth over Wealth). Gepubliceerd in The Illustrated London News, Kerstnummer 1880. Getekend door Fred Barnard.

Hoera, het wordt de knappe jongeling! Of het koppel ook gelukkig wordt, laat de karikatuur niet zien. Toch denk ik dat we van deze tekeningen kunnen leren dat de mening van de vrouw – en of ze haar aanstaande wel zag zitten – in de loop van de 19e eeuw steeds belangrijker werd. In Pride and Prejudice hoeven Jane en Elizabeth Bennet niet te kiezen voor geld óf een leuke partner, ze krijgen het allebei. Charlotte Lucas moet het echter doen met een dweil van een echtgenoot.

Toch lijkt het erop dat de “Victory of Worth over Wealth” een meer geaccepteerde norm werd in de jaren 1880, als we de Illustrated London News mogen geloven. Gelukkig maar.

Ik ga weer eens thee zetten. Ik heb wel trek in een English Blend met melk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.