Victoriaans recept: Zoete Omelet

Heb je met Pasen eens zin in een ander gerecht dan een gekookt eitje? Probeer dan eens dit recept van Mrs. Beeton voor een zoete omelet. Erg makkelijk, en erg lekker. Ik had zelf nog nooit van een zoete omelet gehoord, maar nadat ik het één keer gegeten had, was ik meteen fan.

zoete-omelet-recept-mrs-beeton

Ik had het al vaker op de menu’s van Catherine Dickens (de vrouw van) zien staan, die zoete omelet. In huize Dickens stond dit gerecht met enige regelmaat als bijgerecht op tafel. Het leek me zo’n raar idee, een omelet met suiker, want ik kende alleen hartige varianten. Nu schijnt het zo te zijn dat de omelet op deze manier ook wel in de Duitse en Russische keuken gemaakt werd, maar binnen de Nederlandse kende ik het niet. Jullie wel?

zoete-omelet-recept-mrs-beeton

Maar goed, het leek me dus wel leuk om te proberen, en toevallig kan Mr. W. erg goed omeletten bakken. Dus gaf ik hem mijn versie van Mrs. Beetons Plain Sweet Omelet, en hij ging in de keuken aan de slag. Dat had ik goed bekeken, nietwaar? Het volgende recept is voor twee personen, en  wij aten het als lunch:

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 40 gram boter (in kleine blokjes)
  • 40 gram suiker

Mijn eerste reactie bij het recept van Mrs. Beeton was: Wat ontzettend veel boter en suiker! Tsja, de victoriaanse keuken was behoorlijk wat vetter en zoeter dan die van ons. Voor mijn versie heb ik daarom de hoeveelheid boter met ongeveer de helft verminderd (het was dus 80 gram!) en dan nog vond ik het best veel. Misschien dat ik de volgende keer zelfs nog minder boter gebruik. De hoeveelheid suiker heb ik zo gelaten als in het originele recept, en tot mijn grote verbazing bleek dit niet te zoet naar mijn smaak.

kookboek-mrs-beeton

Beeton’s Book of Household Management (1861) in de facsimile-uitgave van Southover Press.

Bereidingswijze:

Kluts de eieren en roer de suiker erdoorheen. Zet ondertussen een koekenpan op hoog vuur met een een deel van de boter. Kluts het ei nog even goed door en roer de blokjes boter erdoor. Verdeel de boter goed over de bodem van de pan, en voeg zodra de boter in de pan begint te bubbelen het eimengsel toe. Draai het vuur lager zodra de omelet begint te stollen. Bak nu de omelet op vrij laag vuur gaar. Let op, door de suiker kan hij wat makkelijker aanbakken. De omelet mag echter best een mooie goudbruine kleur krijgen. Keer de omelet een keer om als de bovenkant nog niet gestold is, en bak de andere kant nog een minuut. Serveer hem (al dan niet dubbelgevouwen) op een bord en bestrooi met suiker. Serveer warm.

zoete-omelet-recept

Ik vind deze omelet heerlijk comfort food en het doet me denken aan de wentelteefjes van vroeger. Mr. W. doet graag wat kaneel op deze omelet, en ook de Victorianen hielden van verschillende smaakcombinaties, bijvoorbeeld met vanille of oranjebloesemwater. Feestelijk!

En erg lekker bij een neutrale thee, zoals Darjeeling of Assam.


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
Mrs. Beeton: Beeton’s Book of Household Management. A Facsimile of the First Edition of 1861 (Southover Press 2003).

7 gedachten over “Victoriaans recept: Zoete Omelet

  1. Wat een bijzonder recept! Ik had er ook nog nooit van gehoord om een omelet met suiker te eten, maar eigenlijk klinkt het best lekker. Jouw omelet ziet er ook héérlijk uit op de foto overigens.

  2. Nooit gereageerd zie ik, maar ik vond dit echt heel lekker! Wel zoet, maar niet te. En qua vet, mwah zorgt voor een mooi comfort food gehalte. (En ik denk dat het vet nodig is om de suiker niet te snel te laten verbranden plus dat het zorgt dat het ei vettig blijft en niet te droog met korreltjes suiker. Maar 80 gram lijkt mij ook wat teveel van het goede. Of zouden ze een kleinere pan hebben gebruikt? Want dan wordt het ei ook hoger)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.