Victoriaanse valentijnscakes voor je geliefde

Doen jullie aan Valentijsdag? Volgens mij zijn de meningen over de zin en onzin van deze ‘feestdag’ nogal verdeeld. Hoewel ik niet van alle zoete commercie houdt, vinden Mr. W. en ik het wel leuk om rond Valentijnsdag iets leuks te gaan doen. En dit jaar maak ik victoriaanse Queen Cakes, die traditioneel in hartvorm werden gebakken. De liefde gaat door de maag, toch?

victoriaans-queen-cakes-hartjes-valentijn-muffins

Het recept voor Queen Cakes vond ik in het kookboek van Eliza Acton uit 1845. Het is een summiere omschrijving van de bereiding, die feitelijk vooral verwijst naar een eerder recept voor ‘Sutherland or Castle Puddings.’  En zo heel anders zijn ze inderdaad niet, behalve dan dat de vorm een hartje moet zijn en de Queen Cakes naar verhouding met meer eieren worden gemaakt. Man, wat heb ik zitten rekenen! Eieren van toen waren ongeveer 1/3 kleiner dan tegenwoordig, en de maten zijn natuurlijk in het oude Britse systeem aangegeven. Gelukkig kan ik jullie een recept geven dat is omgerekend voor 12 moderne cupcakes. Wel zo handig, en erg lekker!

victoriaans-recept-eliza-acton-queen-cakes-valentijn

victoriaans-recept-eliza-acton-sutherland-pudding-valentijn

Omdat ik geen goede bakvorm met hartjes kon vinden, heb ik gekozen voor cupcake-vormpjes met hartjes erop. Ook wel geschikt voor Valentijnsdag, nietwaar?

victoriaans-queen-cakes-valentijn-ingrediënten

Ingrediënten voor 12 Queen Cakes:

  • 175 gram suiker
  • 175 gram gesmolten boter
  • 175 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • Een snufje zout
  • 3 eieren (medium)
  • 75 gram gekonfijte citrusschil, in kleine blokjes
  • 100 gram rozijnen

Bereidingswijze:

Je kunt dit gerecht met de hand maken, maar ook gemakkelijk met een mixer of keukenmachine.

Klop de eieren luchtig en voeg langzaam de suiker toe. Blijf kloppen, zodat je een luchtig mengsel houdt. Meng het bloem met het bakpoeder en het snufje zout en voeg dit in etappes toe. Voeg, als alles goed gemengd is, al roerende de gesmolten boter toe. Het is daarbij belangrijk dat de boter niet heet is; hij moet echt alleen op een zo laag mogelijke temperatuur gesmolten zijn.

Voeg als laatste de rozijnen en de citrusschil toe. Als je wilt, kun je het recept ook alleen met rozijnen maken; in dat geval neem je 175 gram rozijnen. Eliza Acton raadt ook een ½ theelepel foelie aan voor de smaak, maar zelf heb ik ervoor gekozen om dat weg te laten.

victoriaans-queen-cakes-hartjes-valentijn-bakken

Doe het beslag in goedbeboterde (hart)vormpjes, of in cupcakevormpjes. Vul de vormpjes niet meer dan tot 3/4. Bak de cakes in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden gedurende 18-20 minuten.

Wij vonden de cupcakes erg lekker: Ze waren stevig en goed gerezen, lekker goed gevuld en ze hadden een stevige bite. Met hulp van andere familieleden was deze eerste batch zo op!

De oorsprong van Queen Cakes

Degenen die al wat langer meelezen, zal het niet verbazen dat ik ook gezocht heb naar de oorspong van Queen Cakes. Zijn ze misschien vernoemd naar Koningin Victoria? Maar waarom worden ze dan per sé in een hartje gebakken? Hebben de cakejes misschien iets te maken met de Queen of Hearts uit een kaartspel? En werden de cakes ook echt met Valentijnsdag geserveerd? De Victorianen waren immers dol op Valentijnsdag!

victoriaans-queen-cakes-hartjes-resultaat

Wat is de oorsprong van de hartvormige Queen Cakes?

Op een paar van die vragen heb ik wel een antwoord kunnen vinden – althans, vooral over wat de cakejes niet waren. Mrs. Rundell geeft in haar kookboek uit 1806 al een recept voor Queen Cakes, en toen was de latere koningin Victoria nog niet geboren. Oorspronkelijk geen ode aan Hare Majesteit, dus. En de hartvorm? Dat lijkt een victoriaanse vinding, want Mrs. Ruddell bakt de cakejes in welke vorm ze ook maar te pakken kan krijgen: patty-pans, little tins, en zelfs theekopjes -en schotels! Dat Eliza Acton in 1845 aangeeft dat “heart-shaped ones are usual”, zegt natuurlijk wel iets over wat de Victorianen inmiddels normaal vonden.

Dus of de cakes uiteindelijk op Valentijnsdag speciaal gegeten werden? Ik kan het niet met zekerheid zeggen. Dyfed Lloyd Evans, de moderne editor van Eliza’s boek, stelt wel speciaal voor Valentijn roze suikerglazuur voor. Dus ook hij vindt het blijkbaar geen onlogische combinatie.

victoriaans-queen-cakes-hartjes-valentijn

In ieder geval hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren om ook deze niet-zo-moeilijke cakejes te maken.  Met of zonder Valentijn, ze zijn erg lekker bij de thee!

P.S. Lezeres Natascha maakte de Valentijnscakes ook naar aanleiding van deze post, zie hier haar succesvolle resultaat:

queen-cakes


Voor het schrijven van dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
Eliza Acton: Modern Cookery, in All Its Branches: Reduced to a System of Easy Practice (1845). Via Google Books.
Mrs. Rundell: A New System of Domestic Cookery. (Versie uit 1816, herdruk door Persephone Books 2009).
Eliza Acton and David Lloyd Evans: Modern Cookery For Private Families. First Kindle Edition (2012).

17 gedachten over “Victoriaanse valentijnscakes voor je geliefde

  1. Wat zien de cakejes er goed uit en in die bakjes met hartjes zijn ze perfect voor Valentijn. Fijne dag alvast woensdag! Jouw man boft maar dat zijn vrouw graag in de keuken staat 🙂

    • Leuk dat je een hartvormige bakvorm hebt gekregen! Misschien zie ik hem ook eens met een baksel op jouw blog voorbijkomen? (Vegan Valentijn, ofzo?) 😉

  2. Ze waren heerlijk, bedankt voor al je moeite! Zo leuk om tegen de kids te zeggen dat mama Victoriaanse cakejes heeft gebakken!
    Ik had een foto gemaakt maar nu weet ik niet hoe ik hem je kan laten zien… Anyway nogmaals bedankt

    • Wow, dat is snel! Wat leuk dat je er meteen mee aan de slag bent gegaan! En fijn dat ze in de smaak vielen bij je kinderen! Dat is echt leuk om te horen.

      Ik ben benieuwd naar je foto! Als je wilt, kunt je hem sturen naar myinnervictorian[at]gmail.com. En vind je het leuk als ik hem dan op het blog plaats? (Als je dat niet wilt, is dat natuurlijk ook prima.)

    • Je kunt gekonfijte sinaasappelschil vinden in de toko, inderdaad, maar bijvoorbeeld ook bij Ekoplaza of online winkels. Eens in de zoveel tijd verkoopt Lidl het trouwens ook (onder de naam orangeade), en dan sla ik altijd even in. 🙂 Ik wil zelf ook nog eens gekonfijte sinaasappelschil maken, dat is het allerlekkerst!

Geef een reactie