Boekpresentatie ‘Aan tafel met Charles Dickens’ in Den Haag

Gisteren was het dan eindelijk zover: De presentatie van Aan tafel met Charles Dickens, mijn eigen kookboek met Victoriaanse recepten. En wat een feest is het geworden! In Bibliotheek Haagse Hout stond alles klaar om belangstellenden te ontvangen; allemaal perfect georganiseerd door de medewerkers, in samenwerking met het DiamantTheater in Den Haag. Vandaag een kort verslag met foto’s!

De boekpresentatie begon voor mij eigenlijk al twee dagen van tevoren, omdat ik natuurlijk wilde bakken. Met behulp van een extra paar handen maakte ik – uit mijn boek – twee heerlijke karwijzaadcakes en een hele hoeveelheid Queen Cakes. En dan is het natuurlijk de vraag: Zullen het er genoeg zijn om iedereen te laten proeven?

Uiteraard was alles van tevoren goed geregeld. De aardige medewerkers van de bieb hadden de ruimte mooi aangekleed, en de tribune en stoelen klaargezet voor de gasten, terwijl de huistechnicus het geluid en het scherm afstelde. De enthousiaste medewerkers van het DiamantTheater zorgden ervoor dat alles vlekkeloos verliep. En toen was het al bijna drie uur ’s middags. Tijd voor mijn lezing!

aan-tafel-met-charles-dickens-boekpresentatie-lezing-josephine

Ik sprak over Charles Dickens en de eetgewoonten in zijn tijd.

Aan een publiek van zo’n 50 personen vertelde ik over de rol van eten in het leven en de verhalen van Charles Dickens. Wisten jullie dat Dickens in zijn romans door middel van eten laat zien, hoe een karakter in elkaar zit? Denk bijvoorbeeld aan de gemene Scrooge in A Christmas Carol, die verstoken van gezelschap een armeluismaaltijd zit weg te werken. Wat een eigenaardige man…

Uiteraard vertelde ik ook over het eten bij Charles en zijn vrouw Catherine thuis. Het blijkt dat zij al zeer vroeg een nieuwe dineerstijl aannamen – en dat er bij hen lekkere en bijzondere dingen op het menu stonden. Wat dachten jullie van macaroni met vla? (Is echt lekker!)

overhandiging aan tafel met charles dickens aan Josephine van My inner Victorian

Daar is hij dan: Aan tafel met Charles Dickens!

Gelukkig ging mijn lezing precies zoals ik gehoopt had, en daarna volgde een vraaggesprek met Karen Groeneveld van uitgeverij Het Zwarte Schaap. Uiteraard kreeg ik van haar het symbolische eerste exemplaar overhandigd.

Tijdens dit interview plus een bijzonder boeiend vragenrondje met onze gasten kon ik gewoon heerlijk doen wat ik het liefste doe: vrijuit vertellen over geschiedenis. En over hapjes! Het publiek had geen gebrek aan originele vragen, die ik erg leuk vond om te beantwoorden.

interview Josephine van My inner Victorian

Ik mocht in de blauwe stoel zitten! Tijdens het interview door Karen Groeneveld werden er interessante vragen gesteld over Charles Dickens en eten in de 19e eeuw. Ook het publiek had leuke vragen én weetjes over bijvoorbeeld bijzondere pannen.

Toen het officiele deel van het programma was afgerond, was het natuurlijk ontzettend leuk om alle gasten te ontmoeten. Er waren kenners uit de culinaire wereld, zoals Lizet Kruyff (zij weet waar je moeilijke ingrediënten kunt vinden…), en Dickensliefhebbers als Aad Kok en Else Flim van het Dickenstheater in Laren en Marijke Drost, voorzitter van de Haarlem branch van de Dickens Fellowship. En naast vrienden en familie waren er ook mede-bloggers, zoals Romy van Vaker Vrolijk. Ontzettend fijn om iedereen te spreken!

boeken-signeren-aan-tafel-met-charles-dickens

Ik mocht boeken signeren! Hier ben ik in gesprek met collega-blogger Romy.

Wat ik ook heel bijzonder vond, was de ontmoeting met lezers van dit blog. Een aantal van hen vertelden mij tijdens het signeren, dat ze het zo leuk vonden om nu eindelijk het gezicht achter My inner Victorian te zien. Nou, dat was natuurlijk wederzijds. Ria, Wies, Jacqueline en Frank, nu weet ik ook wie al die trouwe lezers zijn!

Zoals jullie van mij gewend zijn, waren er aan het slot van het evenement thee (en koffie), en natuurlijk de zelfgebakken cakes. Die vielen volgens mij bij iedereen uitstekend in de smaak. Toch wel zo fijn wanneer je een kookboek  in de winkels hebt liggen…  Bovendien was ik heel blij om te zien dat de uitgevers een mooie stapel boeken heeft verkocht, die ik mocht signeren.

victoriaanse-cake-uit-aan-tafel-met-charles-dickens

En toen was er cake! Uiteraard staan de recepten voor Queen Cakes (links) en de karwijzaadcake (in plakken) in mijn kookboek.

En terwijl de laatste bezoekers de bibliotheek verlieten, bleven Mr. W. en ik stralend achter. Het was echt een prachtige dag.

Ik wil graag Karen Groeneveld en Frank Noë van uitgeverij Het Zwarte Schaap bedanken voor hun ondersteuning bij het maken van mijn boek. Ook bedank ik graag het enthousiaste Team Haagse Hout van de Bibliotheek Den Haag, en de medewekers van het DiamantTheater Den Haag. Verder dank aan mijn zus Saskia en zwager Mike van Iseard Media, die mij geholpen hebben met de boek-website.

Zo, nu eerst even bijkomen van alle feestelijkheden. Mr. W. zet voor mij een kopje thee.

P.S. Kon je er afgelopen zaterdag niet bij zijn, maar wil je toch wat horen over mijn boek? Vorige week maandag was ik te horen op NPO Radio 1, in het programma Nieuws en Co. Je kunt het fragment hier terugluisteren.

8 gedachten over “Boekpresentatie ‘Aan tafel met Charles Dickens’ in Den Haag

  1. Wat ontzettend leuk om dit verslag te lezen en om te merken met hoeveel plezier je op de presentatie terugkijkt. Ik vond het ontzettend leuk om erbij te zijn en heb genoten van de lezing (en van de cake). Ik ga je kookboek met veel plezier lezen (en er natuurlijk recepten uit proberen). Hopelijk kun je nog heel lang met plezier aan deze bijzondere dag terugdenken.

    • Ik was ook heel blij dat je erbij was, Romy! Het was echt een geslaagde middag. Veel plezier met koken, en ik hoor natuurlijk graag hoe het gesmaakt heeft. 🙂

  2. Super gaaf! Je boek presentatie ziet er echt heel gezellig, goed verzorgd en leuk uit! Zo leuk om te lezen dat je er met ontzettend veel plezier op terug kijkt. Ik ga je boek cadeau doen aan een vriendin. Zij is echt een ster in koken bakken en ik weet zeker dat ze dit helemaal geweldig gaat vinden!

    • Dank je wel voor zo’n enthousiaste reactie, Meaghan! Ik ben heel benieuwd hoe ze mijn kookboek zal vinden. Ik vind wel dat je dan ook bij haar mag komen eten. 😉 Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.