Snelle rode bessenjam van Eliza Acton

Rode bessen zijn weer in het seizoen, en dat betekent: Jam maken. Afgelopen week bracht mijn schoonmoeder een bakje bessen, die zij heel lief voor mij geplukt had van een struik bij de buren. Eerst even vragen, natuurlijk! Omdat ik zo’n hoeveelheid bessen niet snel genoeg los op kan eten – ik vind ze stiekem best wel zuur – zocht ik naar een historisch recept. Toen viel ik met mijn neus in de boter met Eliza Acton’s Delicious Red Currant Jam. Voordeel: Hij was zó gemaakt!

Eerdere jaren heb ik ook jam gemaakt, maar dan gebruikte ik van rode bessen (aalbessen) vooral het sap, omdat hier veel pectine in zit die nodig is om de jam te doen geleren. Zo plaatste ik al eens een blog over Victoriaanse aardbeienjam met bessensap. Maar ook kersenjam en frambozenjam zijn ontzettend lekker in combinatie met aalbessensap.

rode bessen, getekend

Een kleurenplaat met rode bessen uit het Franse botanische naslagwerk Choix des plus belles fleurs, uitgegeven door Ernest Panckoucke en Jean-Baptiste Chapuy in 1827, met illustraties door Pierre-Joseph Redouté (1759-1840) [Publiek domein].

Pure aalbessenjam had ik nog nooit gemaakt, omdat ik stiekem dacht dat ik die wel te zuur zou vinden. Ik eet de besjes wel zo in mijn muesli, maar dan voeg ik eigenlijk best was suiker toe. Natuurlijk zit er in traditionele jam ook veel suiker, maar toch was een poging tot rode bessenjam er nog niet van gekomen.

Tot deze week, dus. Eliza Acton maakte mij nieuwsgierig met haar recept voor Delicious Red Currant Jam, die volgens haar echt buitengewoon lekker smaakt, en er mooi uitziet. Als je haar exacte instructies opvolgt, tenminste, anders wordt de jam maar gewoontjes:

“This, which is but an indifferent preserve when made in the usual way, will be found a very fine one if the following directions for it be observed ; it will be extremely transparent and bright in colour, and will retain perfectly the flavour of the fruit.”

Het voordeel van Acton’s methode blijkt uit de rest van het recept: De jam mag in vergelijking met andere jams maar zeer kort koken, je hoeft geen geleertest te doen, en ook schuim afscheppen of zeven is niet nodig. Wat handig!

recept voor aalbessenjam rode bessen jam

Het recept voor ‘Delicious Red Currant Jam’ van Eliza Acton, uit: Modern Cookery in All it’s Branches (1845) [Publiek domein].

Acton geeft precieze omschrijvingen voor jam met net een beetje meer of minder suiker: Ik koos voor de zoetste variant, en ging als volgt aan de slag:

Snelle rode bessenjam maken

Zorg dat je van tevoren schone jampotten hebt klaarstaan. Onderstaande hoeveelheid vult ongeveer één standaard jampot met een inhoud van 450 gram.

Ingrediënten:

  • 325 gram rijpe aalbessen (schoongemaakt, zonder steeltjes)
  • 325 gram kristalsuiker

Bereidingswijze:

Doe de ingrediënten samen in een ruime pan en meng alles goed. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook, en kook de jam al roerende gedurende precies 7 minuten. Haal het mengsel van het vuur en giet de jam in de schone potten, die voor dat doeleinde op een vochtige theedoek moeten staan (anders heb je kans dat het glas barst). Draai de volle potten strak dicht, en zet ze op hun kop. Na 5 minuten kun je de potten weer recht zetten, en laten afkoelen.

rode bessenjam zelf gemaakt

Hmmm… croissants met zelfgemaakte rode bessenjam!

Deze jam is dus binnen een half uurtje gemaakt, en heeft een prachtige helderrode kleur. Er zitten pitjes in, maar zelf vind ik dat je daar weinig van merkt. Mr. W. en ik vonden de jam inderdaad truly delicious, en we vinden het stiekem zelfs een beetje jammer dat ik maar één pot heb. Voor volgend jaar staat deze jam dus ook zeker weer op het verlanglijstje.

Mr. W. zit op het balkon klaar met een kopje thee!


Voor dit blog heb ik de volgende bronnen gebruikt:
Eliza Acton: Modern Cookery in All it’s Branches (2e druk, 1845).

4 gedachten over “Snelle rode bessenjam van Eliza Acton

    • Dank je wel, Darina! Leuk dat je moeder ook jam maakt. Het is gelukkig ook niet zo heel moeilijk, en je hebt er lang plezier van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.